Het is weer zover! Carnaval en dikke dinsdag staan voor de deur. Dit jaar misschien wat anders dan gewoonlijk. Op de basisschool, waar ik lesgeef, mogen we gelukkig wel carnaval vieren in de klas: lekker verkleden, gek doen, eten… En dan hebben we daarna nog dikke dinsdag: de dinsdag vóór Aswoensdag, waarbij we nog even genieten van al het lekkers en waarbij het traditie is om pannenkoeken te eten. En dan begint de vastentijd… “O help” denk ik dan vaak, “daar gaan we weer”.

Ik had laatst een mooi gesprek met iemand over de vastentijd die zei om niet “o help” te denken bij het begin van de vastentijd (wat vaak gebeurd in mijn hoofd) maar om juist te denken: “Deze veertigdagentijd wordt DE 40-dagentijd van mijn leven!” Waarom dan eigenlijk?

 

Een tijd vol met kansen

De veertigdagentijd is een tijd om dichter tot Jezus te groeien, door de drie voorgeschreven pilaren van de Kerk: Vasten, gebed en aalmoezen. Het focussen op deze drie gebieden zal ons helpen om bevrijd te worden van alles wat ons afhoudt van God.

Waarom zou je meer tijd besteden aan gebed? Waarom zou je vasten? Waarom zou je meer van jezelf geven, aalmoezen geven? Neem de tijd om op deze vragen in gebed te mediteren. Neem hierbij mee: Wie is God? Besef ik mij hoe liefdevol Hij is? Wat betekent het Kruis, lijden en Verrijzenis van Christus? Hierbij kan het helpen om te mediteren op het lijdensverhaal in de Bijbel, hoofdstuk 22, 23 en 24 van Lucas.

In zijn vastenboodschap van dit jaar nodigt Paus Franciscus ons uit om deze vastentijd te reflecteren op het volgende: “Hoe gedraag ik mij naar andere mensen toe? Wat gaat er om in mijn hart bij andere mensen? Ben ik een hypocriet? Glimlach ik netjes maar bekritiseer ik hen vervolgens hardop of in mijn gedachten? En als we dan aan het einde van de vastentijd dit een klein beetje gecorrigeerd hebben, en anderen niet altijd achter de rug om bekritiseren, dan verzeker ik jullie dat de Verrijzenis van Jezus nog mooier en groter zichtbaar zal zijn.” (Bekijk hier een stukje van de boodschap: 2021 lent Pope’s message – YouTube. Bijgevoegd is de hele vastenboodschap van de Paus.)
De paus schrijft hier ook heel mooi over in zijn encycliek “Fratelli Tutti” paragraaf 222 t/m 224 (recovering kindness).

 

Praktische tips:

  • Kijk in je agenda wat er in de komende weken gaande is in jouw leven. Op die manier kan je jouw voornemens concreter maken, toegepast op jouw persoonlijk situatie.
  • Neem vóór Aswoensdag (woensdag 17 februari) de tijd in gebed om samen met God na te denken over hoe jouw vastentijd eruit gaat zien. De kernvraag hierbij is: Hoe nodigt Jezus mij uit om dichter naar Hem toe te groeien? En, wat houdt mij van Hem af?
  • Houd het eenvoudig en concreet.
  • Bedenk praktisch: wat houdt mij af van Jezus, en hoe kan ik dit wegnemen? Denk hierbij aan: mobiel, computer, series, oordelende gedachten, geen tijd nemen voor gebed, sport, werk, niet vertrouwen op God, alles onder controle willen houden…
  • Vasten: het is zeker goed om te vasten, bijvoorbeeld door geen tussendoortjes te eten. Hierbij gaat het om te beseffen hoe afhankelijk wij zijn van God! Alleen Hij kan ons helemaal vervullen. Telkens wanneer je honger hebt of wanneer je vast kan dit een kans zijn om je liefde te betuigen aan God, door op die momenten te zeggen: “Jezus, ik hou van u!”
  • Volg een (online) retraite.

 

“De vastentijd is een tijd waarin we heel diep bij onszelf binnen gaan… Wat staat er tussen mij en God? Tussen mij en mijn broeders en zusters? Tussen mij en het leven van de Geest? Wat het ook is, laten wij het er meedogenloos uit trekken, zonder een moment van twijfel.”
Catherine Doherty

 

“Zonder Goede Vrijdag in jouw leven, kan er geen Pasen zijn.”
Fulton Sheen

 

Tips en info voor de vastentijd:

102 Things You Should Really Give Up For Lent – LifeTeen.com for Catholic Youth

Schedels, bloemen & vastentijd | PureWomanhood

Vasten = Meer! | PureWomanhood

Vallen en opstaan | PureWomanhood

Op de Douchedeur van Mijn Huis… | PureWomanhood

Lent Isn’t Meant to be Sweet: A Guide To Deciding What To Give Up (catholic-link.org)

Vastenboodschap van Paus Franciscus 

Boodschap-paus-Franciscus-voor-de-Veertigdagentijd-2021

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!