Op de douchedeur van het studentenhuis waar ik woon, staan quotes geschreven. Één van de zinnetjes vind ik best wel een goeie: “are you a human being, or are you human doing?”. Ik denk dat ik soms best wel een human-doing ben: ik doe de dingen graag efficiënt en goed. Ik werk ook graag met to-do lijstjes enzo

Een ‘to-do’ die de laatste tijd op mijn lijstje is komen te staan is de Vastentijd. Ik wilde graag iets moois en goeds (ik voeg er in gedachten aan toe: ‘groots’) bedenken om op te vasten. Iets dat me echt dichter bij God brengt. Een goede prestatie. Het probleem was dat ik niet zo 1-2-3 iets wist. Ik besloot dus mijn vraag voor te leggen aan m’n geestelijk begeleider.

Na een goed gesprek realiseerde ik dat de Vastentijd in essentie niet een Olympische Spelen is waarin ik gouden medailles voor God ga scoren. Het zijn niet mijn (geestelijke) prestaties waar het om draait. Tegelijkertijd is het ook geen tijd om ‘af te handelen’, een tijd waarvan ik mag hopen dat-ie zo snel mogelijk weer voorbij is zodat ik paaseieren kan eten.

Ik moet bekennen dat ik de Vastentijd vaak wel zo zie. En eigenlijk komt dat ook een beetje doordat ik zo’n human-doing ben. Ik kijk graag naar de to-do’s van het vasten. Ik stel mezelf de vraag: wat moet ik (minimaal) allemaal doen, om het goed te doen? En eigenlijk loop ik daarmee het doel mis van de hele vasten mis.

Ik denk dat God tijdens de Vastentijd niet kijkt naar onze prestaties voor Hem. Ik geloof dat Hij hoopt dat wij ons tijdens het vasten leeg kunnen maken (op welke manier dan ook ?) zodat Hij ons meer met Zijn liefde kan vullen. Toen Jezus 40 dagen in de woestijn vastte, vastte Hij niet alleen op brood en water: Hij zei ook ‘nee’ tegen de verleiding van “moeten presteren”. Jezus wordt uitgedaagd: “Indien Gij Gods Zoon zijt, zeg dan, dat deze stenen broden worden”. Hij wordt eigenlijk verleid om te bewijzen dat Hij Gods Zoon is. Hij wordt verleid om zich afhankelijk te maken van Zijn prestaties. Maar Jezus weet dat Hij zich niet hoeft te bewijzen, het hangt niet af van Zijn prestaties. Jezus is geen human-doing: Hij is Gods geliefde Zoon.

Ik hoop dat ik tijdens de vasten meer kan groeien in het zijn van een geliefde dochter bij God. Een ‘human being’ in plaats van een ‘human doing’. Ik hoop dat ik voorbij mijn to-do lijstje kan kijken. Ik hoop nee te kunnen zeggen tegen de verleiding van het ‘moeten presteren’, op welk vlak dan ook. En op deze manier een beetje te vasten op mijn perfectionistische gedachten. Gelukkig hoef ik het niet op eigen kracht te doen: Jezus is verrezen met Pasen. Met Hem aan mijn zij kan ik tijdens de Vasten vooruitblikken op Pasen, óók als ik een keer faal.

Ik wens jullie allemaal een goede vastentijd toe! Een gouden tip is om met God te overleggen waar je voor gaat vasten! Dat voorkomt onnodige Olympische Spelen en helpt wellicht om de verleiding van de paaseieren te weerstaan. En als je nog meer inspiratie nodig hebt, moet je misschien een keer onze douchedeur komen bewonderen ?.

Meer inspiratie voor de vastentijd:
– Vasten = Meer!
– Vallen en opstaan 
– 102 Things you should really give up for Lent
– Lent isn’t meant to be sweet 
– Apps voor de Vastentijd voor op je mobiel 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!