Lieve lezeressen,

Het is weer zover, deze week begint de vastentijd weer. Het is Aswoensdag. Ik wil even samen met jullie stilstaan bij deze tijd op weg naar Pasen. Waarom gaan we vasten? Hoe vast je het best? Wat heeft vasten met liefde te maken? Niet dat ik het enige juiste antwoord op deze vragen heb, maar ik wil er gewoon graag met jullie even over sparren.

Veel mensen linken de vastentijd alleen aan minder (lekker) eten. En dat is ook de manier waarop het vaak aan kinderen wordt geleerd. Maar in de vastentijd kunnen we op veel meer manieren ‘vasten’, dat wil zeggen, bepaalde dingen waar je gehecht aan bent aan de kant zetten, of bepaalde dingen die je normaal niet doet, omdat ze veel moeite kosten bijvoorbeeld, juist ineens wel gaan doen (zoals bidden of goede boeken lezen). Vasten kun je eigenlijk op twee verschillende manieren bekijken: vanuit menselijk opzicht, of vanuit bovennatuurlijk opzicht.

Vasten vanuit menselijk opzicht
Vanuit menselijk opzicht gezien is vasten goed voor ons, omdat we door te vasten, bepaalde deugden aanleren en zo betere mensen worden. We leren ook om opnieuw dankbaar te zijn voor de dingen die we normaal als vanzelfsprekend beschouwen. Als we tijdens de hele vasten op allerlei gebieden wat soberder leven, gaan we alles wat we hebben in een nieuw daglicht zien. Bijvoorbeeld: als je veel tijd kwijt bent aan het kiezen van een outfit iedere ochtend, probeer daarin eens wat te matigen en probeer al blij te zijn met het feit dat je genoeg kleren hebt om je warm te houden. Of, als je in de vasten elke dag nét iets kouder doucht dan je gewend bent, wat ben je dan blij dat er überhaupt warm water uit de douche komt! Zo maakt vasten van ons betere en dankbaardere mensen. Het maakt ons onthecht van materiële dingen, wat eigenlijk heel mooi is. Want als je erover nadenkt, zijn al die dingen ook helemaal niet belangrijk! Het enige wat echt belangrijk is, is dat we God liefhebben, en onze naaste zoals onszelf! En als we teveel waarde hechten aan materiële dingen kunnen alleen maar in de weg staan. Probeer daarom, wanneer je dingen uitkiest om op te vasten, echt in gebed bij jezelf na te gaan, wat staat in de weg tussen mij en God? Waar ben ik te gehecht aan, waardoor ik me niet meer kan focussen op de dingen die echt belangrijk zijn? Als we echt van God houden, dan willen we niet anders dan deze dingen uit de weg ruimen om zo nog dichter in vereniging met Hem te kunnen gaan leven! God zal je hierbij helpen, dus stel ook de vraag: ‘Wat vraagt God van mij?’ Vasten is immers geen eigen prestatie, maar iets wat we doen samen met de genade van God.

Vasten vanuit bovennatuurlijk opzicht
Daarnaast geeft het bovennatuurlijk opzicht een hele nieuwe dimensie aan het vasten. Dit is namelijk het aspect waarin we ons verenigen met Christus door ons ‘lijden’. Oké, het is lang niet vergelijkbaar met het lijden van Christus aan het Kruis, maar toch kunnen we ons met Hem zo verenigen. Dit is iets waar ik al heel lang over nadenk en het nog steeds niet echt begrijp, maar ik wil je wel uitdagen om het echt eens proberen tot je door te laten dringen. Wij willen hier op aarde steeds meer op Christus gaan lijken, toch? Ons hart steeds meer gelijkvormig maken met het Zijne. Christus is het lijden niet uit de weg gegaan, en sterker nog, zijn lijden was nódig voor de verrijzenis! Als wij dus willen delen in Zijn verrijzenis, zullen wij ook moeten delen in Zijn kruis. Dit is een boodschap die vaak net iets minder leuk is om te horen, maar het is een troost als we weten dat we hiermee Christus’ lijden kunnen verlichten, of althans, het kunnen meedragen (letterlijk ‘medelijden’). Zo wordt ons vasten niet een moeten, maar een willen, uit liefde voor Christus. Als wij ieder puntje van vasten opdragen aan Christus, kunnen wij delen in Zijn lijden, om vervolgens mee te kunnen delen in Zijn verrijzenis! Wauw! Dat is iets wat ik wel graag wil doen voor Jezus!

Een paar praktische handvaten die kunnen helpen:

  • Denk bij vasten niet alleen aan eten, maar het kan alles zijn. Probeer wel iets te vinden dat moeite kost, om dit kleine kruis te kunnen opdragen aan Jezus. Bijvoorbeeld: minder Facebooken, minder gamen, elke dag een bepaalde tijd je mobiel wegleggen of uitzetten;
  • Probeer niet alleen om dingen niet meer te doen, maar ook om dingen wel te doen. Bijvoorbeeld: hulpvaardiger zijn, extra aardig zijn tegen mensen met wie je eigenlijk moeite hebt;
  • Probeer in deze tijd echt dichter naar God toe te groeien, maak dus extra tijd voor Hem vrij. Probeer ook na te denken over een goed boek dat je kunt lezen om Hem beter te leren kennen (tip: laat iemand je hierover adviseren!);
  • Als je tijd hebt is het mooi om iedere vrijdag in de vastentijd de Kruisweg te bidden (hoeft maar een half uurtje te duren, als je wilt kan ik je wel een boek aanraden met overwegingen). Dit helpt je om stil te staan bij Zijn lijden. Het is een mysterie waar wij heel erg veel van kunnen leren. De zin van het lijden ontdekken is zo mooi, en kenmerkt ons als Christenen!

Liefs, Lidwine

“Ik wil Christus van dichtbij kennen. Ik wil sterven, net als hij, en zo één met hem worden in het lijden. Ik hoop dat ik dan ook de kracht zal voelen waarmee God Christus uit de dood liet opstaan. Ja, ik hoop dat God ook mij uit de dood zal laten opstaan.” Fil. 3:10-11

Meer over vasten:
– Op de Douchedeur van mijn huis  
– Vallen en opstaan 
– 102 Things you should really give up for Lent
– Lent isn’t meant to be sweet 
– Apps voor de Vastentijd voor op je mobiel 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!