Lieve lezeressen

We zijn halfweg de vasten en sinds enkele dagen voelde ik dat ik niet verder kon zoals ik bezig was: ik wilde niet op deze manier naar Pasen gaan, mijn voorbereiding op het grootste feest van het jaar moest beter! Ik moest vergeten hoe mijn vasten tot nu toe gelopen was en opnieuw beginnen. Het was me namelijk niet aan het lukken om mijn voornemens te volbrengen zoals ik die had gemaakt. Misschien herken je dit gevoel wel?! Misschien denk je dat het nu toch te laat is omdat de vasten al lang bezig is? Dat gevoel leefde ook in mij, ik was gewoon aan het mislukken en het was toch te laat, maar het is echt niet te laat om opnieuw te beginnen en je voornemens te herbekijken. God ziet veel liever dat we tien keer opnieuw moeten beginnen omdat het nooit lukt, maar dat we blijven proberen, dan dat we het in een keer goed willen doen en als het dan mislukt, we het maar opgeven. Ik wil enkele dingen opsommen die me hebben geholpen en gaan helpen om het nu beter aan te pakken, misschien heb je er wel iets aan!

  1. Laat je niet verleiden om een klein beetje toe te geven.

Een voorbeeld: ik wist dat ik wilde vasten op facebook, maar ik wist ook dat ik af en toe toch zou moeten kijken aangezien alle groepswerken voor mijn studie via facebook worden geregeld. Mijn voornemen was dus: geen facebook, tenzij het echt niet anders kan. Maar ja: als je je facebook eenmaal hebt geopend ‘omdat het even niet anders kan’, is de verleiding heel groot om toch maar even nog een andere groep of pagina te checken op interessante informatie. Ik ging niet scrollen op de startpagina, dus dat bleef over van mijn voornemen, maar uiteindelijk was ik toch weer te veel tijd aan het verliezen, wat ik nu net wilde tegengaan. We hebben een grote tegenstander die er alles aan probeert te doen om toch stiekem je te ontmoedigen en je voornemens teniet te doen: wees streng voor jezelf hierin, laat je echt niet verleiden! Het is niet makkelijk, want de verleiding is heel vaak echt groot, maar God is groter!

  1. Neem de tijd om voornemens te maken.

Ikzelf moest op de dag voor de vasten nog beginnen om mijn voornemens op te schrijven. Ik had er wel al een paar in mijn hoofd, maar ik had nog niets opgeschreven of concreet gemaakt en moest dat dan doen, toen ik al niet veel tijd meer had. Ik wilde nu echt opnieuw beginnen door deze keer wel de tijd te nemen om mijn voornemens te herbekijken en eventueel aan te passen. Heb je het jezelf te makkelijk gemaakt of laat je je toch verleiden zoals in mijn voorbeeld hierboven? Dan moet je misschien je voornemens concreter maken waardoor je er niet zo makkelijk omheen kunt. Was het te hoog gegrepen en ben je ontmoedigd omdat het niet lukt? Pas het dan zeker aan waardoor het wel haalbaar wordt. Vooral moet je je tijd nemen om God om kracht te vragen voor de nieuwe start. Ga er echt even voor zitten (of knielen) en werp je in Gods armen, klein als je bent, om opnieuw Zijn hulp en leiding te vragen voor de nieuwe start.

  1. Ga biechten.

Het hangt een beetje samen met het vorige, maar als het gaat over opnieuw beginnen, jezelf in Gods armen storten, is de Biecht de uitgelezen kans! God wil niets liever dan je vergeven en je door de Biecht nieuwe kracht schenken. Je zal écht nieuwe kracht krijgen! Zoek biechtgelegenheid of spreek een priester aan en laat je overspoelen door Gods liefde en vergeving om van daaruit je opnieuw te beginnen voorbereiden op Pasen.

  1. Vertel iemand anders over je (nieuwe) voornemens.

Dat kan een goede vriendin zijn, maar ook een priester, een religieuze … Als je iemand anders in je plannen laat delen, heb je een soort van controle die handig kan zijn. Spreek af dat hij/zij je er af en toe naar vraagt. Het kan goed zijn dat die persoon je nog extra tips of goede raad kan geven waardoor je nog meer vooruit kan.

  1. ‘Meisje, Ik zeg je: sta op’ (Marcus 5, 41)

Jezus heeft het tegen de dochter van Jaïrus gezegd in het evangelie van Marcus, Hij heeft het ook tegen mij gezegd en zegt het nu tegen jou: blijf niet langer in die put zitten, kom eruit! Jezus wil dat we ons echt voorbereiden op Pasen, met nieuwe moed! Hij strekt Zijn hand naar je uit, je hoeft het maar aan te nemen om je door Hem uit de put te laten trekken.

Ik bid voor jullie!

Dietlinde

Een deel van de inspiratie voor deze blog haalde ik uit het boekje ‘De kunst van vallen en opstaan’ van Joseph Tissot. Het werd mij door een priester aangeraden en het is echt de moeite waard om te lezen als je het, net als ik, moeilijk hebt om telkens weer op te staan na gevallen te zijn. Het bevat vooral teksten van de Heilige Franciscus van Sales. Laten we ook op zijn voorspraak vragen dat we met vernieuwde moed de vasten kunnen verderzetten.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!