Lieve lezeressen,

Misschien hebben jullie de uitdrukking: “de donkere dagen voor Kerst”, weleens gehoord. Ik heb het gevoel dat ik in “de donkere dagen voor Aswoensdag” leef. Ik hoef nog niet te vasten, kerst is al lang geleden, en de ene storm volgt de andere op! Ik voel me enorm onrustig terwijl mijn leven eigenlijk vrij regelmatig is op het moment. En misschien is dat precies het probleem… Ik verveel me!

Het is weer Aswoensdag – de eerste dag van vastentijd. Terwijl ik me vorig jaar nog vol overtuiging mengde in het Feestgedruis van Oeteldonk (’s-Hertogenbosch tijdens Carnaval), ben ik dit jaar helemaal niet gaan feesten. Niet dat ik het gevoel heb dat ik veel mis; het weer is druilerig en ik hoor de windstoten lomp langs de dakpannen gieren. Hopelijk worden mijn feestvierende vrienden niet allemaal verkouden!Ik geloof dat ik het wel fijn vond om altijd helemaal moe gefeest naar de viering van Aswoensdag te gaan. Sterker nog.. ik denk dat ik mezelf flink verheven voelde boven al mijn “ongelovige” vrienden die wel gingen Carnavallen- maar niet gingen vasten! Oei wat een realisatie!

Ik denk dat het Askruisje, als symbool al een goed begin is om over te mediteren om te groeien in nederigheid. As is niets en ook wij zullen tot As wederkeren “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren” (Genesis 3:19). Wat een heftige tekst.. maar toen ik het latijn zag, begreep ik het wel wat beter. (Deze tekst wordt uitgesproken als je het askruisje op je voorhoofd krijgt.)
In het Latijn begint deze tekst namelijk met “Memento Homo” (gedenk mens) en dit deed mij denken aan een specifiek soort schilderij uit de zeventiende eeuw. Dit genre heette de “memento mori” schilderijen of vanitasstillevens (Vanitas betekent ijdelheid). Deze schilderijen beeldden vaak een schedel af en een hele vaas met exotische bloemen. Dit genre was vooral populair in de zeventiende eeuw. Deze schilderijen wilden laten zien dat we teveel tijd besteden aan ‘vluchtige’ en vergankelijke dingen in het leven. Bloemen vergaan immers altijd en wij zullen ook sterven. Dit is altijd nog een leuke opdracht als je nog niet weet wat je voor de vastentijd gaat doen! Maak een collage of tekening van de dingen waar je teveel tijd aan besteed om jezelf bewust te maken. Pas op dat je hier niet te lang in blijft hangen, want als Christenen mogen we ons verheugen in de verrijzenis van Christus!

In de lezingen van komende Aswoensdag, zegt Jezus in het Evangelie: “beoefent uw gerechtigheid niet voor het oog van de mensen, om de aandacht te trekken;” (Mattheus 6:1-6). Misschien nodigt de Heer mij uit om in deze vastentijd wat minder de aandacht te trekken. Bidden jullie voor mij?

Wil je meer tips over vasten? Lees dan deze blog van Lidwine over vastentijd.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!