Lieve lezeressen,

Met een kleuter van 4 rondlopen, is het soms knap lastig om een planning te maken van wat je allemaal wilt doen op een dag. Ik heb geen baan, dus mijn werk bestaat vaak uit 1001 kleine dingetjes die gedaan moeten worden. To-do lijstjes zijn dan ook de uitvinding van de eeuw voor moeders. Doordat je iedere 10 minuten onderbroken wordt door een: ‘Kijk mama, hoe mooi mijn kleurplaat wordt!’ of ‘Mama, wil je me helpen, ik krijg mijn broek niet open en moet heeeel nodig plassen!’, krijg je soms bijzonder weinig gedaan op een dag en vergeet je steeds waarmee je bezig was. Als ze op school zit, kan ik lekker rustig mijn lijstje afwerken, maar als ze thuis is, moet ik maar proberen niet te veel gedaan te krijgen. Dat komt de sfeer niet ten goede, het lukt namelijk meestal toch niet.

Soms dan lig ik ’s avonds op bed en dan denk ik: wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedaan vandaag? Ik heb het idee dat ik heel druk bezig ben geweest, maar wat heb ik eigenlijk écht gedaan? Een beetje de vloer gedweild en de afwas gedaan, wat kleurplaten gemaakt en wat met Playmobil gespeeld met Anna. Buiten gespeeld en een boekje voorgelezen. Pff, wat een dag, ik wilde nog dit en dit en dat doen. Morgen beter.

Wat ik hierbij vergeet, is wat het werk van een moeder precies inhoudt. Als ik zo alle dingen opsom, ben ik veel te resultaatgericht bezig, zonder te beseffen welke belangrijke onderliggende dingen ik vandaag allemaal aan Anna geleerd heb: ik heb haar laten zien dat ze belangrijk voor me is, door haar mijn tijd en aandacht te geven. Ik heb haar geleerd dat het niet erg is als ze niet perfect binnen de lijntjes kleurt, maar dat het erom gaat dat ze lekker even creatief bezig is. En bovenal: dat ik van haar hou. Dat laat ik haar zien door er voor haar te zijn.

En daar ligt het verschil: niet in wat we doen, maar in wie we zijn. Sanne had dit laatst ook in haar blog vermeld: “Are you a human doing or a human being?” (Op de douchedeur van mijn huis).

Wij zijn met onze hele maatschappij supergefocust op doen: hoe drukker iemand het heeft, hoe meer respect hij vaak krijgt. Als huismoeder geloof ik dit ook vaak, maar dit geeft me een enorm gevoel van minderwaarde. Maar waarom denk ik dat ik me alleen maar bezig houd met onbelangrijke dingen? Waarom denk ik dat een kind opvoeden en er voor haar zijn minder belangrijk is dan welke baan dan ook?

Als God naar ons kijkt, kijkt Hij heus niet naar hoeveel we allemaal hebben gedaan. Zelfs niet als dat allemaal goede dingen zijn geweest. Soms kom ik ’s avonds bij God en zeg ik: kijk eens Heer, ik heb vandaag een boek over U gelezen, de lezingen gelezen, de rozenkrans gebeden, ik ben super goed bezig geweest! Dit is wat Erasmus ‘optelvroomheid’ noemde.

H. Paulus zegt in zijn brief aan de Korinthiërs heel treffend:

“Al spreek ik met de tongen van engelen en mensen: als ik de liefde niet heb, ben ik een galmend bekken of een schelle cimbaal. Al heb ik de gave der profetie, al ken ik alle geheimen en alle wetenschap, al heb ik het volmaakte geloof dat bergen verzet: als ik de liefde niet heb, ben ik niets. Al deel ik heel mijn bezit uit, al geef ik mijn lichaam prijs aan de vuurdood: als ik de liefde niet heb, baat het mij niets.” (1 kor. 13:1-3)

Het gaat er dus niet om wát we doen of kunnen, maar hoeveel liefde we erin stoppen. Als we alles met overgave voor Hem en voor elkaar doen, dán kunnen we aan het einde van de dag trots bij God komen en zeggen: kijk God, allemaal voor U gedaan! Dan zullen we leren zien wat belangrijk is en wat minder belangrijk is. We zijn immers gemaakt voor de Liefde, en gemaakt om onszelf te geven aan anderen. Laten we dus daar meer op focussen, in plaats van alleen maar op te tellen hoeveel belangrijke dingen we wel niet allemaal doen. Daar heeft onze maatschappij genoeg mensen van. Vandaag is het Internationale Vrouwendag, laten wij dus als vrouwen hierin een verschil maken!

Liefs, Lidwine

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!