Het volgende gedeelte is genomen uit het boekje “Voor de Christen die mens wil worden; leven vol karakter in een seculiere tijd” van Paul Graas.
Dit gedeelte komt uit hoofdstuk 6 “Voor de christen die verlangt te luisteren.”
Het hele hoofdstuk is hier te lezen.

 

Voor de christen die verlangt te luisteren

Stilte in het dagelijks leven is een onontbeerlijke voorwaarde om met anderen samen te leven. Zonder die mogelijkheid om stil te zijn, is de mens niet in staat naar zijn eigen omgeving te luisteren, die te beminnen en te begrijpen. De liefde ontstaat in de stilte. Zij gaat uit van een hart dat stil is en in staat is tot luisteren, tot verstaan en tot ontvankelijkheid. ― Kardinaal Robert Sarah.[1]

De Duitse schrijver Michael Ende schreef in 1973 het verhaal van Momo en de tijdspaarders. Het is een bijzonder verhaal, geschreven voor kinderen, maar eigenlijk bedoeld voor volwassenen. Momo is een weesmeisje dat in een amfitheater buiten een onbekende stad woont. Zij is zeer geliefd onder de inwoners van de stad. Ze komen graag naar haar toe, want Momo bezit over een bijzonder talent: ze kan buitengewoon goed luisteren. Door aandachtig te luisteren, weet ze goed advies te geven aan de mensen die bij haar langskomen met hun problemen.

Op een gegeven moment verschijnen mannen in het grijs in de stad die de mensen weten te overtuigen dat ze hun tijd moeten sparen door efficiënter te werken en geen nutteloze dingen meer moeten doen. De tijdspaarders bewaren de tijd van de mensen in een bank (eigenlijk stelen ze de tijd) en daardoor krijgen ze macht over de mensen. Hierdoor groeit de economie en heeft iedereen meer succes. Tegelijkertijd leeft iedereen in een continue haast en met een onbevredigend gevoel, want ze hebben geen tijd om te genieten van het leven en ze hebben ook geen aandacht meer voor elkaar. Het verhaal ontwikkelt zich zo dat Momo op een gegeven moment de enige is die haar tijd nog niet heeft verkocht aan de tijdspaarders. Zij zal de mensen moeten redden van deze akelige mannen in het grijs.

De boodschap van het verhaal is duidelijk. Het is een kritiek van de Duitse schrijver op de moderne consumptiemaatschappij, waar iedereen altijd zo druk en haastig bezig is om heel veel ‘productieve’ dingen te doen (zoals werken, kopen, investeren, sparen en ga zo maar door) dat men uiteindelijk geen tijd meer over heeft om na te denken waarom ze al die dingen eigenlijk doen. En die productiviteit en consumptiedrang brengt een gevaar met zich mee: je wordt makkelijk afgeleid van belangrijke dingen in het leven, zoals de authentieke en liefdevolle relaties met anderen.

Deze kritische boodschap van Ende is alleen maar relevanter geworden met de tijd. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat we nog drukker zijn met allerlei dingen die op ons af komen. Denk alleen al aan jouw smartphone en aan de hoeveelheid meldingen, berichten, lichtjes en trillingen die je ziet, hoort en voelt door de dag heen. Als je niet oppast, ben je heel de dag druk bezig met het beantwoorden van berichten; op de hoogte zijn van alle nieuwtjes; informatie zoeken die je nodig hebt en anderen updaten over wat er allemaal in jouw leven gebeurt. Je kunt uren en uren ronddwalen en prikkels ontvangen in een maatschappij die steeds sneller, haastiger en impulsiever is.

Ik denk dat een van de grootste en belangrijkste uitdagingen van de huidige ‘digitale’ maatschappij is om temidden van alle haast stil te kunnen staan; temidden van alle afleidingen gefocust te kunnen blijven; temidden van alle sociale verwachtingen onszelf te kunnen blijven. En dat is niet makkelijk. Want veel van de digitale technologie is op zo’n manier ontworpen dat die zoveel mogelijk tijd en aandacht van de gebruiker weet te absorberen. Nieuwe technologieën zijn op zo’n manier ontworpen dat ze ons heel goed weten af te leiden.[2]

Nieuwsgierig naar de rest van het hoofdstuk? Lees hier verder. 

Nieuwsgierig naar het hele boekje? Bestel hem dan hier. 

 

[1] Kardinaal Robert Sarah, De kracht van de stilte (Den Bosch, 2017), p. 42.

[2] Dit gegeven is bevestigd door tal van wetenschappers, experts en oud-medewerkers van de bedrijven die deze digitale technologie ontwerpen. Tristan Harris is een van de bekendste. Zie: www.humanetech.com.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!