(Onderaan de blog vind je waarom Thérèse extra bijzonder is voor ons als Pure Womanhood)

Als je bij wie gaat kijken, kan je lezen dat ik erg hou van Thérèse van Lisieux. Om eerlijk te zijn, is mijn liefde voor haar alleen maar groter aan het worden!

Ik ben nogmaals het boek ‘ik geloofde in Gods liefde’ aan het lezen (Histoire d’une âme): een boek samengesteld uit brieven die ze naar drie van haar zussen – ook zusters in hetzelfde klooster-  heeft geschreven (een echte aanrader!).

Paulus schrijft in zijn eerste brief aan de Korinthiërs (1Kor 12, 12-31) over de Kerk als een Lichaam met verschillende ledematen. Alle ledematen zijn belangrijk en onmisbaar. Als oog moet je niet verlangen om een oor te zijn, want dan is het lichaam niet meer compleet. Hiermee wil Paulus duidelijk maken dat iedereen in zijn positie een belangrijke taak heeft in de Kerk: niet iedereen kan apostel zijn, of leraar of … Iedereen heeft zijn eigen, onmisbare taak en is zo deel van de Kerk: een ledemaat van het grote Lichaam.

Na het mediteren over dit stuk uit de brief aan de Korinthiërs, schrijft Thérèse over haar grote verlangen om toch aan al deze roepingen tegelijkertijd te beantwoorden: om priester te zijn (hiermee bedoelt ze dat ze Christus naar de aarde wil brengen door haar handen) en ook missionaris en leraar en martelares en … Ze beschrijft daarna dat ze beseft dat dit niet mogelijk is: aan de ene kant omdat ze niet alles tegelijkertijd kan doen, aan de andere kant omdat zij karmelietes is, in het klooster blijft en dus bijvoorbeeld geen missionaris kan zijn. Het voelt voor haar aan alsof ze aan geen van de opgesomde roepingen voldoet. Door verder te mediteren, komt ze tot deze conclusie:

De Liefde gaf mij de sleutel van mijn roeping in handen. Ik begreep dat als de Kerk een lichaam had, samengesteld uit verschillende ledematen, het meest noodzakelijke en edelste van allemaal daaraan niet ontbrak. Ik begreep dat alleen de Liefde de ledematen van de Kerk deed handelen. Ik begreep dat de Liefde alle roepingen omvatte, dat de Liefde alles was, dat zij alle tijden en plaatsen omvatte, kortom, dat zij eeuwig is! Mijn roeping, dat is de Liefde!

Ja, ik heb mijn plaats gevonden in de Kerk, o mijn God; U bent het die mij die plaats hebt gegeven: in het hart van de Kerk, mijn moeder, zal ik de Liefde zijn! Zo zal ik alles zijn… Zo zal mijn droom toch werkelijkheid worden!

Hoe herken ik mezelf daarin! Hoe graag zou ik zelf net als de priesters met de Sacramenten naar de mensen willen gaan – Christus Zelf naar hen brengen-, hoe graag zou ik zelf een groot apostel zijn, een groot leraar, een profeet… Maar dat alles is niet voor mij weggelegd. Ook ik ben geroepen om in mijn kleinheid, in de dagelijkse dingen vooral lief te hebben!

Zo dikwijls kijk ik op naar de grote heiligen. Dan voel ik me vaak zo klein, zo onbelangrijk. Ik denk dat ik nooit zo’n grote dingen zal kunnen doen, dat het dromen zullen blijven om ooit in de buurt van hun heiligheid te komen. Vooral omdat ik nu nog met mijn studie zit en niet 100% van mijn tijd alleen maar kan inzetten om Gods liefde te verspreiden.

Ik heb dan de neiging om te denken: binnenkort wordt het beter, als ik afgestudeerd ben, kan ik meer getuigen van mijn Katholieke geloof omdat ik niet meer vasthang aan mijn studie. Ik moet nog even wachten… Maar neen: juist in deze periode mag ook ik de Liefde zijn. Ik mag alle ledematen van het Lichaam (de Kerk) vullen met liefde zodat dat Lichaam kan functioneren zoals God het bedoeld heeft.

Hoe dan concreet?

Door te bidden – veel te bidden- voor alle ledematen van het Lichaam: diegenen die geroepen zijn tot het priesterschap, het religieuze leven, het vader- of moederschap … Als je nog niet weet wat je levensroeping is, mag jij de Liefde zijn die alle afzonderlijke delen van de Kerk vult en de kracht geeft om te functioneren. Net als het bloed ons hele lichaam doorstroomt, mogen wij onze liefde over de gehele Kerk verspreiden.

Laten we ons verenigen in gebed voor alle afzonderlijke stukjes die samen het Lichaam van de Kerk vormen. Als een stukje ontbreekt of verzwakt, verzwakt het hele lichaam!

Mijn roeping en jouw roeping is de liefde!

Thérèse is voor ons, voor Pure Womanhood, een bijzondere heilige. Een tijd geleden twijfelden wij of we door moesten gaan met Pure Womanhood. We merkten zelf namelijk dat het veel tijd kostte, we hadden niet direct het idee dat mensen er echt iets aan hadden, etc. Dus besloten we om een noveen te bidden tot de Heilige Thérèse, om dan achteraf te besluiten of we wel of niet zouden doorgaan. En ja hoor, op de tweede dag van de noveen werden we meteen al bevestigd: we kregen, “out of the blue”, een enorme som geld van iemand. Op dag drie werden we gevraagd om ergens een workshop te geven. Op dag vijf van de noveen werden we gevraagd voor een interview bij Radio Maria. Op dag zeven kregen we van iemand te horen hoeveel ze had gehad aan de blogs. We werden dus heel duidelijk bevestigd dat het Gods plan was om door te gaan met de noveen. En Thérèse die wilde dat duidelijk aan ons laten weten. Weet dus dat je altijd alles aan haar kan vragen, dat je wijsheid kan vragen aan haar. Zij is namelijk zo dicht bij God, dat ze een soort “doorgeef-kanaal” kan zijn naar ons toe! 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!