Zoals velen van jullie weten ben ik moeder van 2 lieve meisjes, Anna en Chiara. Ik ben dol op ze, en ik geniet van ieder moment dat ik met ze kan doorbrengen. Ik vind het heerlijk om lekker met de oudste te knutselen, ik vind het leuk om haar van school te halen en met de jongste vind ik het heerlijk om te kroelen en haar te laten lachen. Mijn dagen bestaan uit ogenschijnlijk onbenullige dingetjes, maar ik vind het heerlijk omdat ik zoveel kan betekenen voor mijn kinderen.

Ik ben heel jong moeder geworden, op mijn 18e, dus toen ik ging studeren had ik Anna al. Dit had natuurlijk wat consequenties voor mijn studie. Ik heb mijn studie gelukkig in 4 jaar kunnen afronden, maar heb daarnaast nauwelijks activiteiten gedaan, niet in een bestuur gezeten of andere dingen die de mensen om mij heen wel deden. Dat was een bewuste keuze van mij, mijn prioriteit lag nou eenmaal bij Anna. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Voorbeelden
Toch, als ik om me heen kijk, ben ik stiekem wel eens een beetje jaloers op vriendinnen van mij die nog geen vriend en kinderen hebben. (Ik weet het, het gras is altijd groener bij de buren, om maar even in te haken op de laatste blog van Lisanne) Er zijn zoveel dingen die zij kunnen doen, waar ik geen tijd meer voor heb! Ik heb het geluk om vriendinnen te hebben die echt een voorbeeld zijn, en ik wil hun voorbeeld graag gebruiken in deze blog. Deze single vrouwen om mij heen doen zoveel geweldige dingen. Ze studeren in het buitenland, ze zetten zich in voor jongerengroepen of zitten in teams om kampen te organiseren. Ze volgen retraites of gaan zelf een paar dagen de stilte in om bij God te zijn. Ze passen op bij familie of vrienden die wel kinderen hebben, en geven die mensen de gelegenheid om eens even een avondje samen met hun man te zijn zonder zich zorgen te hoeven maken over de kinderen. Ze volgen een evangelisatieschool voor een jaar en gaan er vervolgens zelf op uit om Gods boodschap te verkondigen. Zoveel prachtige dingen die ze kunnen doen! Ik zou nog wel even door kunnen gaan maar je snapt wel wat ik wil zeggen. De wereld heeft zulke mensen zo hard nodig, die zich inzetten voor hun naasten!

Nu zeg ik niet dat wanneer je getrouwd bent en een gezin hebt, je helemaal niets meer kunt doen. Nee, ik doe ook zoveel ik kan, het is gewoon iets beperkter. Ik ben heel erg blij dat ik geen baan heb, zodat ik me, naast de zorg voor mijn gezin, zoveel mogelijk kan inzetten voor goede projecten. Met name de Kerk leunt heel erg op vrijwilligers.

Kijk niet naar wat je niet hebt, maar naar wat je wel kunt doen
Wat ik wil zeggen is dit: of je nu getrouwd of single bent, kijk niet naar wat je niet hebt. (Ik moet bekennen dat ik dit nog te vaak doe). Kijk naar alle geweldige dingen die je kunt doen! Je bent onvervangbaar, en je kan echt actief meewerken om het Koninkrijk van God hier op aarde gestalte te geven. Iemand die single is kan dit op een heel andere manier doen dan moeders vanuit hun huis en gezin.

De wereld heeft een bepaald beeld dat hoe meer je doet, hoe beter je bezig bent. Gelukkig ziet God het anders. Hij kijkt niet naar hoeveel je doet, de een kan nou eenmaal meer doen dan de ander. Maar het gaat erom met hoeveel liefde we de dingen doen. Iedere nieuwe dag hebben we weer nieuwe tijd van God gekregen. Als we ons leven leven vanuit dit idee, dan willen we vanzelf niets anders dan de tijd die we hebben gekregen, teruggeven aan God. We maken Hem trots door te zeggen: Kijk God, dit heb ik voor U gedaan! Of je nou een belangrijke wedstrijd hebt gewonnen, of een maaltijd hebt neergezet voor je man.

Geef jezelf!
Wat onze leefsituatie ook is: laten we allemaal proberen om steeds meer te worden zoals Jezus, en ons hart steeds gelijkvormiger aan het Zijne te maken. Dit kan vooral door contact met Hem te blijven zoeken, in gebed, de Sacramenten en door het lezen van het Evangelie. Het is namelijk niet iets wat we zelf kunnen doen, maar wat Jezus voor ons doet. Wij hoeven alleen maar mee te werken. Daarnaast kunnen we ook om ons heen kijken. We kunnen kijken waar we nodig zijn, en we kunnen leren van onze vrienden die voorbeelden voor ons kunnen zijn.

Zalige Fulton Sheen zegt: “Sommige dingen zijn verspild wanneer je ze voor jezelf houdt. Verspil ze, en ze zijn goed benut!” Hiermee bedoelt hij dat je je tijd, je verstand, je helpende hand niet voor jezelf moet houden, maar juist overvloedig moet uitdelen. Pas wanneer je dit verspilt, dus echt overmatig weggeeft, zijn ze waardevol geworden!

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!