Lieve Lezeressen,

Jullie kennen vast allemaal het spreekwoord: “Het gras is altijd groener bij de buren.” Persoonlijk heb ik een groot talent voor het vergelijken van mezelf met anderen. Dan denk ik dat het met anderen allemaal beter gaat; dat ze slimmer zijn, meer hebben of gelukkiger zijn dan ik. Ik heb het idee dat ik niets voor stel of ik denk dat het met mij nooit goed zal komen. Ik kan zelfs teleurgesteld raken in God, omdat ik vind dat Hij mij niet geeft waar ik recht op heb. Klinkt lekker dramatisch hè? Misschien herkennen jullie dat ook wel?

Gelukkig ben ik niet altijd zo negatief. Ik kan me ook heel gezegend voelen en heel dankbaar voor alles wat God aan mij gegeven heeft. Ik denk dat meer vrouwen deze wisselingen in gedachten en gevoelens wel kennen 😉.

Laatst had ik weer eens zo’n negatieve bui… Toen vond ik dat het tijd werd om mijn probleem van het ‘vergelijken met anderen’ eens aan te pakken. In de H. Mis vertelde ik God dat ik niet lekker in mijn vel zat en weer eens teleurgesteld was in hoe de dingen liepen. Plotseling leek het of God mij begreep en graag iets tegen mij wilde zeggen, want de priester begon te vertellen over genade.

Jezus zegt in de Bijbel: Voor niets hebt gij ontvangen (Mt. 10, 8). Ofwel: alles is genade! Het huis waarin ik woon, mijn inkomen en vrienden; ik heb het allemaal van God gekregen. Ook mijn ouders en zussen heb ik niet gekozen. God liet mij geboren worden in het gezin dat ik nu heb. Ik kreeg van Hem allerlei talenten en mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben. Veel van mijn voorspoed is het gevolg van de opvoeding die ik heb gekregen en het welvarende land waarin ik ben opgegroeid. Eigenlijk heb ik alles zomaar van God ontvangen, zonder dat ik het heb verdiend.

Toen ik mijn ‘vergelijkingsprobleem’ in dit daglicht bekeek, begon ik te beseffen dat mijn teleurstelling in God ongegrond is. Ik heb helemaal geen reden om ontevreden te zijn. Alles wat ik heb, heeft Hij aan mij gegeven. Waarom wil ik dan (ook nog) hebben wat anderen hadden? Waarom ben ik zo ondankbaar? Ik heb helemaal geen récht op het één of ander. Niets is mijn eigendom of mijn verdienste, maar alles is een gave van God. Ik heb beseft wat een geweldige Vader ik heb!

In de dagen daarna zijn mijn struggles niet plotseling verdwenen. Nog steeds blijf ik het nog lastig vinden om niet steeds te kijken naar wat anderen hebben. Toch merk ik dat er wél iets in mijn denken veranderd is. Ik probeer mezelf er vaker aan te herinneren dat ik dankbaar mag zijn. God heeft mij superveel gegeven. En natuurlijk mag ik Gods grootste genade niet vergeten! Door zijn Liefde aan het kruis krijg ik de mogelijkheid om bij Hem thuis te komen. Wanneer ik vol spijt naar Hem toe kom, wil Hij mij genadevol vergeven, terwijl ik dat niet verdien. Wat een grote liefde!

Daarnaast ben ik mij meer gaan beseffen dat God mij wil inzetten op de plek waar ik nu ben en dus niet ergens anders. Hij geeft aan mij de opdracht de cliënten die ik vandaag zie te behandelen en niet aan mijn collega’s. De familie en vrienden die ik heb, mag ik Gods Liefde tonen. God wil mij gebruiken, vandaag en op de plek waar ik nu ben.

Ik hoop dat ook jij steeds meer beseft hoe groot Gods genade is en wat Hij allemaal aan jou geeft. En als jij ook last hebben van dit ‘vergelijkingsprobleem’, ga naar Hem toe en vertel Hem wat jou dwars zit! Hij wil je zeker helpen en laten zien hoeveel Hij van je houdt.

Ja, aan die genade dankt gij uw heil, door het geloof; niet aan uzelf, Gods gave is het; niet aan uw prestaties, niemand mag zich verhovaardigen. Gods werk zijn wij, geschapen in Christus Jezus, om in ons leven de goede daden te realiseren die God voor ons al bereid heeft. (Ef. 2, 8-10)

Voor handige tips, kijk ook eens op: “4 Ways to stop comparing yourself to others”

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!