Graag stellen wij je voor aan onze nieuwe blogster: Karolina! Karolina houdt van lekker eten, cello spelen, gezelligheid én van koffie drinken. Zij studeert pedagogische wetenschappen in Nijmegen. Hier kan je Karolina beter leren kennen. Zij heeft al eerder een blog voor ons geschreven, en wij zijn dankbaar dat zij vanaf heden haar weg met God met ieder van ons wilt delen door het regelmatige schrijven van blogs. 

Iedereen hoopt weleens ergens op. Op het behalen van een tentamen, op het vinden van een baan, of op het stichten van een gelukkig gezin. De hoop is vaak nauw verbonden met een verwachting. Afgelopen advent hoopte ik op een fijne Kerst waarin ik had verwacht de geboorte van onze Heer Jezus samen met mijn meest dierbaren te vieren. Toen ik na de heilige Mis op Eerste Kerstdag naar hen toe wilde gaan, kreeg ik bericht dat het door omstandigheden niet door ging. Het vier weken hopen en verwachten werd in één klap weggespoeld door verdriet.

In de Bijbel zijn hoop en verwachting nauw verbonden met God. Wij christenen hebben de hoop dat ondanks alles wat ons overkomt, ons leven niet uit Gods handen valt. Hij kent je, Hij houdt je vast en Hij voorziet. Vandaar dat mensen in moeilijke situaties hun hoop op God vestigen. ‘Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want U bent de God die mij redt, op U blijf ik hopen, elke dag weer.’ (Psalm 25, 5)
God is de stabiele rots waarop je mag bouwen, je huis van persoonlijke heiligheid. Hoe sterker de inzet voor de heiligheid, hoe groter de weerstand tegen stormen van verwarring, twijfels en bekoringen.

Wat is heiligheid

Ik ben me ongeveer sinds een jaar geleden aan het verdiepen in de levensverhalen van verschillende heiligen. Sindsdien groeit enerzijds mijn verlangen om heilig te worden en anderzijds zie ik dat als een onmogelijk doel. Vandaar dat ik mezelf begon af te vragen wat heilig zijn eigenlijk betekent en hoe je dan heilig kan worden. In een anekdote stond het volgende beschreven: ‘’Heilig zijn betekent dat je verlangen hebt naar heiligheid. De diepte van je heiligheid is enerzijds je liefdevolle relatie die je met God hebt en anderzijds je overgave aan zijn Goddelijke Wil. Beiden worden bepaald door de diepte van de ware Liefde in je hart. Ware Liefde is het fundament van je persoonlijke heiligheid. Het kader van je huis van heiligheid is je overgave aan de Goddelijke Wil. Je bouwt aan je huis van heiligheid door jezelf te verdiepen in de liefde voor God en je naasten en jezelf over te geven aan de Goddelijke Wil door alle aspecten in je leven te accepteren.’’

Overgave aan de Goddelijke Wil

De anekdote heeft me laten inzien dat het verlangen hebben naar heiligheid niet een onmogelijk doel is maar een mogelijk streven. Bovendien kan ik bouwen aan mijn huis van heiligheid door mezelf te verdiepen in de ware Liefde en mezelf over te geven aan de Goddelijke Wil. Terugkijkend op mijn Kerst dan vond ik het lastig om de voor mij moeilijke situatie te accepteren. Ik wilde eigenlijk aan God vragen waarom het gebeurde, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik dacht aan Maria. Zij ondervond namelijk nog veel meer moeilijkheden op weg naar Bethlehem en vroeg enkel aan God ‘hoe zal dit geschieden?’ Hier werd voor mij de diepte van haar vertrouwen zichtbaar in de Goddelijke Wil. Vandaar dat ik toen op haar voorspraak heb gebeden om genade voor een dieper vertrouwen in God. Volgens de anekdote is vertrouwen de eerste stap naar je overgave van je vrije wil aan de Goddelijke Wil.

Een blik op jouw huis van heiligheid

Ik wil je graag uitnodigen om na te denken over jouw huis van persoonlijke heiligheid. Misschien ligt jouw huis in het donker achter de bomen in het bos en moet er wat gekapt worden om het te laten verlichten door Gods Liefde. Of wordt jouw huis al omringd door een prachtig berglandschap en groeit desondanks je verlangen om net als Jezus op het topje van de Calvarieberg te staan? Zoals je wellicht in deze voorbeelden hoort, heeft je huis misschien wel onderhoud nodig om het sterker te maken voor de wereld eromheen. Als ik kijk naar mijn huis van persoonlijke heiligheid dan mag ik nog werken aan mijn vertrouwen in God in moeilijke situaties. Ik hoop dat ik samen met God mijn huisje sterk kan maken, zodat deze in moeilijke tijden stevig mag blijven staan en het wellicht ook onderdak kan bieden aan andere mensen. Ten slotte wil ik jullie meegeven dat God al onze huizen van persoonlijke heiligheid observeert en dat Hij het huis bouwt. Hij is de meesterarchitect.

Maak uw huis groter, bouw er stukken bij aan, breid uw huis uit!’ Jesaja 54, 2

Veel liefs en Gods zegen,

Karolina

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!