Hoi allemaal, mijn naam is Karolina en ik studeer Pedagogische Wetenschappen in Nijmegen. In mijn vrije tijd speel ik cello, houd ik van het maken van hartige taarten en heb ik sinds 2015 meer dan tien dagboeken vol geschreven. Na mijn ‘ja’ op de vraag van God of ik ook voor anderen zou willen schrijven, is hier voor jullie mijn gastblog.

 

 

Druk, druk, druk…


Een drukke agenda, gehaast zijn en rennen van de ene naar de andere afspraak. Mijn week zou al snel op deze manier beschreven kunnen worden. Echter verliep het vorige week anders, waardoor mijn week een andere beschrijving kreeg. Ik maakte de keus om minder afspraken in te plannen en de afspraken die ik had tegemoet te treden vanuit de rust. Bovendien had ik één avond voor mezelf ingepland om even cello te spelen en een podcast te luisteren. Hierbij was de kers op de taart het bijwonen van de Aanbidding. Rusten in, met en bij God. Dit heeft me zoveel kracht gegeven waardoor ik de rest van de week een veilige schuilplaats kon zijn voor anderen en daardoor meer aan anderen kon geven.

Ik ben in staat alles te doen door Christus die mij daarvoor de kracht geeft.”
Fillipenzen 4, 13.

 

Rust is de bouwsteen van ons leven

Om de kracht van God te kunnen ontvangen is het belangrijk om naast onze wekelijkse afspraken tijd aan God te geven. Op deze manier kunnen we fundamenteel leven vanuit de rust en niet voor de rust. Ik leef al snel voor de rust waarbij ik de neiging heb om de rust meer te zien als een beloning dan een bouwsteen van mijn leven. Ik merk dat ik dit moeilijk kan veranderen in een drukke en gehaaste week. Natuurlijk heb ik zelf de keus om op iedere afspraak die op mijn pad komt ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen, alleen zeg ik daar eerder ’ja’ tegen. Zelfs als ik liever ’nee’ zou willen zeggen vanwege de behoefte aan een avond rust met God. De wereld lijkt dit namelijk niet altijd een reden te vinden om ‘nee’ te zeggen op een afspraak. Dit ervaar ik als studiegenoten tegen me zeggen ‘maar als je zaterdagavond geen afspraak hebt, dan kan je toch gewoon komen borrelen?’ of ‘lekker bijkletsen geeft toch ook rust en ontspanning?’ Deze reacties maken dat ik in het verleden niet altijd eerlijk ben geweest naar mijn naasten over mijn prioriteiten. Toen ik hierover nadacht heb ik me gerealiseerd dat ik niet bang hoef te zijn voor het oordeel van anderen en de wereld. Wij zijn geen kinderen van de wereld maar kinderen van God.

 

Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook. Dat de wereld ons niet kent, komt doordat de wereld Hem niet kent.”
1 Johannes 3, 1.

 

De consequentie van altijd ‘ja’ zeggen

Het bovenstaand vers laat zien dat het juist belangrijk is om onze prioriteiten met anderen te delen zodat de wereld daardoor God leert kennen. Ik merk dat ik dit niet in praktijk kan brengen als ik op alles wat er op mijn pad komt ’ja’ zeg. De consequenties van al mijn ‘ja’s’ zijn een drukke agenda, stress, zelfgerichtheid en verwijdering van God. Als mijn agenda voor de hele week staat volgepland en ik als perfectionist me graag aan deze planning wil houden, dan ervaar ik telkens weer een dilemma als er onverwachtse dingen op mijn pad komen. Een gedachtespinsel die ik kan ervaren is ’ga ik mijn verdrietige huisgenoot troosten die net heeft gehoord dat ze haar studiejaar over moet doen of ga ik mijn college neuropsychologie kijken waarvan ik volgende week een tentamen heb? Kies ik voor mijn huisgenoot dan moet ik op een ander moment mijn college kijken, maar dat wordt dan lastig als de rest van de week al staat volgepland.’ De stress die ik door dit dilemma kan ervaren maakt dat ik de neiging heb om vervolgens te kiezen voor mijn college. Dit maakt me zelfgericht.

 

De kracht van de ‘nee’

Volgens de eerste aflevering van de podcast ‘’Fight Hustle, End Hurry,’’ van John Mark Corner en Jefferson Bethke, die ik overigens heb geluisterd op mijn vrije avond, loop je door de consequenties van alle ‘ja’s’ vóór God in plaats van met God. Het vóór God lopen is een gevolg van het druk hebben en een gehaast leven, dat tegenwoordig een verslaving kan zijn. We doen het om aan anderen te kunnen laten zien dat we productief zijn en dus goed genoeg zijn. Het is makkelijk om deze verslaving in stand te houden, omdat we daarmee het diepste van ons hart wegstoppen. Door de drukte is er namelijk geen ruimte meer voor de diepste verlangens. De uitdaging zit hem voor mij niet in het ‘ja’ zeggen, maar in het ‘nee’ zeggen. Een ‘nee’ is een keuze die vaak waardevoller is dan de ‘ja.’ Als je namelijk ‘nee’ zegt dan zeg je tegelijkertijd ’ja’ op iets anders, bijvoorbeeld rusten met God. Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan en ook bij mij gaat het eerder fout dan goed. Gelukkig ging het vorige week goed, omdat ik mezelf de vraag stelde ‘maar wat zou Jezus doen?’ Ik dacht aan ‘rusten in, met en bij God.’ Toen ik vorige week bewust voor deze rust koos ervoer ik de volgende vruchten van de heilige geest: vrede, blijdschap, lankmoedigheid en vriendelijkheid. Hierdoor groeit mijn verlangen om meer vanuit de rust samen met God te leven.

Op het tempo van God lopen

Ik wil je graag uitnodigen om na te denken over de vraag of je voor of met God loopt? Misschien denk je wel geen van beiden en loop je achter God. Wat helpt jou om samen met God vanuit de rust te lopen? Is dat net als ik, het af en toe ’nee’ zeggen op een afspraak? Of loop je misschien achter God en zou je juist wat vaker ‘ja’ kunnen zeggen? Mocht je net als ik een verlangen hebben om iets in je pas te veranderen, ga dan na welke obstakels er op jouw pad liggen en hoe je deze obstakels kan weghalen of juist accepteren om te kijken hoe je ermee om kan gaan. Dit gaat gepaard met vallen en opstaan, zoals bij mij. Waar je ook staat, God staat bij je. Zoek Hem eerst en betrek Hem in je keuzes. Op deze manier loop je samen met Hem op het pad van de Waarheid naar de Eeuwigheid.

 

Zoek liever eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.”
Matteüs 6, 33

 

Veel liefs en Gods zegen,

Karolina

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!