De Goede Week, of in het Engels ‘Holy Week’, is begonnen. Dit is de meest heilige week van het jaar. Denk eens terug aan de Goede Week van de afgelopen jaren. Misschien ging je wel bijna elke dag naar de H.Mis, of was je bij een speciale Paasretraite, was je bij je familie, of was je op vakantie in het buitenland.

Niet naar de Kerk… Dan maar geen écht Pasen?
Ik was een boekje aan het voorlezen aan mijn neefje van 4 jaar over de Goede Week en Pasen. We lazen over Witte Donderdag, hoe Jezus zichzelf geeft in de Eucharistie. We lazen over Goede Vrijdag, over hoeveel pijn Jezus had. Ik kon echt zien dat mijn neefje oprecht verdrietig was toen hij sprak over de pijn van Jezus. Toen we aankwamen bij de Verrijzenis zag mijn neefje het plaatje van de verrezen Jezus. Hij sprong op en riep met al zijn enthousiasme: “Jezus is opgestaan! Hoera!”

Inderdaad! Wij zijn op weg naar het grootste feest van het jaar: Pasen. En ondanks dat we nu niet naar de Kerk toe gaan, kunnen we het alsnog net zo intens beleven als mijn neefje. Ja, ook vanuit huis!

God gebruikt ook deze situatie. Hij nodigt jou en mij uit om deze Goede Week, en Pasen, op een nog veel diepere en intensere manier te beleven.

Tips van Elske

Ik vroeg eens aan Elske, een katholieke psychologe en vriendin, of zij tips had om de Goede Week vanuit huis goed te beleven. Hierbij haar tips:

1. Vraag het aan God
Ikzelf (Elske) ervaar het verlangen om deze week mij echt op te sluiten in quarantaine. It’s Jesus and me time. Ik wil graag kijken naar hoe God mij ziet – mijn ware identiteit. Vanuit m’n werk weet ik dat alles daaruit vloeit, hoe ik over mezelf denk, hoe ik me gedraag en hoe ik de wereld zie. Als ik besef dat mijn identiteit is dat ik Zijn dochter ben, dat ik Zijn liefde niet verlies, dan hoef ik minder druk bezig te zijn met goedkeuring te vinden bij mensen of door prestaties. Dan ga ik met meer zekerheid en rust door het leven. Dan weet ik dat ik er mag zijn, etc. Ik wil steeds meer de persoon zijn zoals God mij ziet, zijn zoals Hij me bedoeld heeft. Niet leven vanuit het beeld dat ik van mezelf heb of dat anderen van mij hebben maar zoals Hij me ziet, zodat ik echt vrij ben. In gebed kreeg ik het verlangen om me te verdiepen in wat Jezus’ sterven en opstanding op dat gebied persoonlijk voor mij betekent. Hij verwoest met Pasen namelijk alles wat mij wilde verwoesten. De Paus vertelt dat mijn spirituele dood (door zonde van mezelf en van anderen tegen mij) door Hem is overwonnen door Pasen en Hij maakt me nieuw, de echte ik zoals ik bedoeld was. Op het Kruis brengt Hij vernieuwing van ons hart en ons bestaan (Boekje “Verhef je hart”). “Zo is dus iemand die in Christus is, een nieuwe schepping.” (2 Korintiërs 5, 17). “Zie, Ik ga iets nieuws maken.” (Jesaja 43, 19). Bij elke Eucharistieviering gebeurt dat opnieuw, zodat ik elke dag steeds meer daarin kan groeien en loskomen van wat niet goed is en echt mezelf kan worden en vrij kan worden zoals Hij bedoeld heeft. Ga dus op zoek: wat wil God mij nu persoonlijk laten zien, in dit seizoen van mijn leven?

Ga op zoek naar het diepste verlangen van jouw hart. Dit kan dus van alles zijn: je afsluiten van mensen om je heen om zo alleen met Jezus te zijn; een bepaald boek lezen; verdiepen in een heilige; contact zoeken met bepaalde vrienden of mensen.

2. Live Aanbidding
Ook al kunnen we misschien niet fysiek naar de Aanbidding, we kunnen Jezus wel in ons huis halen dankzij het internet! Via deze website kan je namelijk altijd live Aanbidding volgen! Zet deze aan in je huiskamer of slaapkamer, en breng tijd met Hem door!

3. Speciaal voor jou
In deze opname van de viering van Palmzondag heeft fr. Mike een hele bijzondere preek, waarbij hij uitlegt hoe Jezus het lijden van Goede Vrijdag ondergaat speciaal voor jou! “Elke stap die Hij nam was voor jou. Het moment waarop zijn dierbaren Hem verraden…. dit is voor Sanne… Het moment waarop de verraders op Hem afkomen… dit is voor Hilde… Het moment waarop Hij allerlei verwijten krijgt en niet wordt begrepen… dit is voor Maaike… Hij overwon op het kruis wat ons wilde overwinnen, Hij verwoeste op het kruis wat ons wilde verwoesten.” Hierbij is elk moment dat Hij onderging voor jou. Een hele mooie preek, het luisteren waard voor een persoonlijke ervaring van wat Jezus voor jou deed!

4. Serie ‘The Chosen’
Een andere bijzondere tip is een serie dat enkele weken geleden is uitgekomen: “The Chosen”. Hierbij is per aflevering een Bijbeltekst uitgewerkt, zoals over Maria van Magdala, bruiloft te Kana, etc. Het is gratis te zien op Youtube, waarbij je van tevoren en achteraf uitleg krijgt. Het is kwalitatief zo mooi, God kan er zoveel doorheen werken, het brengt de Bijbelteksten echt tot leven. Ook voor deze tijd een goede manier om te beseffen wie Jezus wil zijn voor jou, wat Hij voor jou persoonlijk wil betekenen.

 

Tips van fr. Mike Schmitz

In deze video ‘Praying through Holy Week’ legt fr. Mike heel mooi de betekenis uit van iedere dag in de Goede Week. Bekijk deze video en leer en beleef zelf de betekenis van iedere dag. In deze blog is het thema van elke dag toegelicht, zodat je elke dag echt kunt beleven.

Ik nodig jou uit om deze Goede Week  elke dag te lopen met Jezus, met wat Hij beleefde. Beleef jij iedere dag mee met Jezus?

 

Bonus tips

1. Volg een online retraite
Tijdens Pasen zijn er vele online retraites.
Tip: Zie deze retraite van de Broeders van St. Jan

2. Volg alle vieringen online
Kijk bijvoorbeeld op deze website voor alle online vieringen en extra uitleg.
Ook is het mooi om deze week iedere dag de H.Mis bij te wonen (op afstand;)).
Zo viert Paus Franciscus iedere ochtend om 7u de H.Mis, die je hier kunt volgen.
Ook kan je dagelijkse missen volgen bij:
Bavo Kathedraal in Haarlem
– Broeders van St. Jan

3. Zet je mobiel uit of op stil
Ik (Chiara) zet deze week wat vaker mijn internet uit, en probeer nog maar een enkele keer per dag mijn what’s app te checken. Ik merk namelijk dat ik erg vaak mijn mobiel check, terwijl ik deze tijd ook kan doorbrengen in rust met God, met vrienden, met een goed boek…

4. Maak een gebedstafel/altaar
Nu we niet naar de vieringen kunnen is het fijn om dan je huis toch zo in te richten dat je echt wordt aangezet tot bidden tijdens de vieringen. Maak daarom in je slaapkamer/huiskamer een gebedstafel, een soort altaar, waarop je het scherm kan zetten als je naar de vieringen kijkt. Ook kan je hier een mooi kruisbeeld, Mariabeeld, een icoon, of andere mooie afbeeldingen neerzetten die jou helpen om te bidden. Kijk hieronder maar naar twee voorbeelden.

 

“Maar als gij bidt, ga dan in uw binnenkamer, sluit de deur achter u en bidt tot uw Vader die in het verborgene is.”
~ Matteüs 6, 6 ~

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!