Vorige week deden wij met Pure Womanhood op sociale media een challenge ‘dankbaarheid’ speciaal voor de vastentijd. Toevallig had ik daarvoor al bedacht dat een van de hoofdpunten waar ik deze vasten aan wil werken, dankbaarheid is!

Vasten?
Maar, we zitten toch in de vastentijd? Dan moeten we toch vasten? Hoe is dankbaarheid ‘vasten’?
De Kerk geeft ons drie manieren, drie verschillende handvatten om ons voor te bereiden op Pasen. Dat is door aalmoezen te geven (dat kan in geld of in tijd/moeite), door meer te bidden en door te vasten. De vastentijd draait dus niet alleen om ‘minder’, maar het gaat erom hoe ik dichter naar God kan groeien. En één van de manieren hiervoor is inderdaad om sommige dingen ‘minder’ te doen, maar met andere dingen juist ‘meer’.

Een andere manier om toe te leven naar Pasen, is dus extra oefenen met dankbaar zijn. Waarom is dat belangrijk?

Goed omgaan met gaven
Zelf merk ik dat ik, wanneer ik bid, vooral aan het vragen ben. God, wilt U voor die en die zorgen, wilt U me helpen met deze keuze en wilt U zorgen dat alles goed loopt. Natuurlijk, Jezus zegt zelf: “Vraag en u zal gegeven worden.” (Lc. 11:9-10) Maar we zijn zo snel geneigd om alles wat we hebben voor lief te nemen, en altijd te blijven kijken naar dat wat we niet hebben. En pas als we iets niet goed gaat, weten we pas hoe goed we het hadden. Maar als je deze blog leest, betekent het dus dat je ogen het goed doen. En dat je kunt lezen. Heb je God daar wel eens voor bedankt? En als je dit op je laptop, tablet of smartphone leest, betekent het dus dat je genoeg geld had om zo’n apparaat te kopen.

Soms dan wil ik iets heel graag. En iedere keer als ik in een situatie kom waar ik het had kunnen gebruiken, denk ik: Had ik het nou maar, dan was het allemaal zoveel makkelijker geweest. Bijvoorbeeld: ik heb laatst een Airfryer gekocht. Je weet wel, zo’n ding waarin je kunt frituren zonder frituurvet te gebruiken. Op een gegeven moment heeft Fabian, mijn man, dat ding voor mij gekocht. Ik was hem super dankbaar, en ik was blij als een kind met mijn nieuwe Airfryer. Inmiddels heb ik hem denk ik ruim een half jaar, en ik heb hem misschien drie keer gebruikt. Ik merkte dat het toch wel veel werk is om hem iedere keer weer schoon te maken, en de dingen die je ervoor koopt die blijven zo lang in je diepvries liggen, waar ze zoveel ruimte in beslag nemen. Ik ben nog steeds dankbaar dat Fabian hem voor mij heeft gekocht. Maar toch gebruik ik hem nooit meer. Laat ik op die manier zien aan Fabian dat ik er blij mee ben?

Als we kijken naar de Bijbel, zien we in Lucas 4 een verhaal staan dat Jezus naar de schoonmoeder van Simon Petrus gaat. Ze heeft een paar weken op bed gelegen met hoge koorts, en Jezus geneest haar. Vervolgens staat de vrouw meteen op en bedient hen. Deze vrouw is Jezus dankbaar, en met de gave die ze net van Jezus heeft gekregen – namelijk haar gezondheid – bedankt ze Jezus door Hem te bedienen.

Zij is een mooi voorbeeld van hoe je goed gebruik kunt maken van de gaven die we van Jezus hebben ontvangen, en hoe we dus onze dankbaarheid kunnen tonen. Hoe kunnen wij nu in ons leven, zonder dat daar een wonderbaarlijke genezing bij hoeft te komen kijken, alle gaven die God ons geeft goed gebruiken, om Hem daarmee dank te zeggen?

Iedere dag
Ik doe dit op o.a. de volgende manier: ’s ochtends als ik wakker word wil ik als allereerste aan God denken en Hem danken voor de nacht die ik heb gehad en voor de nieuwe dag die er voor mij ligt. Ik ga dan ook even in mijn gedachten de dag door, de afspraken die ik heb, de dingen die ik ga doen, en daar dank ik alvast voor. In plaats van als eerste mijn mobiel te pakken, of te denken ‘o nee, mijn wekker..’, mag ik mijzelf meteen in Gods aanwezigheid plaatsen en meteen beseffen hoe gezegend ik ben dat ik Zijn Dochter ben!

Ook probeer ik door de gehele dag meer dankbaarheid te tonen. Dit zorgt ervoor dat ik door de dag heen heel vaak aan God mag denken en met Hem kan praten. ’s Avonds kijk ik terug op de dag, en kijk ik als eerste waarvoor ik nog dankbaar ben, maar ook waar ik tekort ben geschoten in mijn dankbaarheid. Te leven in dankbaarheid maakt ons echt gelukkiger. Het laat ons zien hoe gezegend we mogen zijn, in plaats van te jammeren over de dingen die we niet hebben.

En de ultieme blijk van dankbaarheid? Probeer naar de H. Mis te gaan. (Lees hier een andere blog over de Eucharistie) Het Griekse woord Eucharistia betekent: dankzeggen, je dankbaarheid tonen. Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op Pasen dan zo vaak mogelijk samen met Hem dank te zeggen voor het offer dat Hij voor ons heeft gebracht, uit liefde voor alle mensen?

“Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” – Fil. 4:6-7

Vasten challenge voor week 2: Gebed!

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!