Begeleidingsvragen bij video ‘My father and yours’ – Sr. Bethany Madonna

Je kunt tegenwoordig van alles op YouTube vinden: van complete instructie-filmpjes tot schattige katten-compilaties. Misschien denk je daarbij niet direct aan bidden. De laatste jaren zijn er echter ook steeds meer Katholieke filmpjes online gekomen. Toen ik dat ontdekte ging er een wereld voor me open! In dit artikel wil ik graag een paar van mijn YouTube-favorieten met jou delen. Ook wil ik je handvatten geven zodat je straks niet alleen maar filmpje na filmpje aanklikt, maar ook echt geraakt wordt door wat je kijkt en zelfs kan ‘bidden met YouTube’. Bijgevoegd is een concreet voorbeeld om je op weg te helpen.

Maak een bewuste keuze

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik soms bijna onbewust het ene na het andere filmpje aanklik. Of dat ik een filmpje aan het kijken ben terwijl ik allerlei andere dingen aan het doen ben. Dat is niet de beste manier om je aandacht op God te richten. Als je wilt bidden met YouTube is het goed om je dit bewust te doen. Hierbij een stappenplan met tips:

 • Maak tijd. Klik niet ‘even tussendoor’ een filmpje aan, maar maak een bewuste keuze om deze tijd aan God te besteden. Zorg dat je niet gestoord of afgeleid wordt. Zoek een stille en rustige plek op en pak er een notitieboekje bij voor aantekeningen.
 • Kies één filmpje uit. Je mag best even zoeken naar een filmpje dat je aanspreekt, maar pas op dat je niet tientallen filmpjes half doorloopt. Maak je geen zorgen, er is geen goede of foute keuze tussen alle mooie filmpjes. Laat je leiden door de Heilige Geest.
 • Begin met gebed. Zet het filmpje nog even op pauze en maak het stil in jezelf. Besef dat je deze tijd aan God wilt geven zodat je dichter bij Hem kunt komen. Vertel Hem wat je hoopt te leren. Vraag aan de Heilige Geest om je te laten raken met datgene wat God je wil zeggen.
 • Maak aantekeningen. Je onthoudt meer wanneer je woorden, of zinnen die jou raken opschrijft. Dat helpt je ook om het later nog eens te overdenken.
 • Overweeg wat je hebt gezien en gehoord. Soms kan één voorbeeld, één zin of zelf één woord al voldoende stof tot nadenken zijn. Probeer dan ook niet koste wat kost het hele filmpje af te kijken. Soms is het ook goed om na een paar minuten al te stoppen en de rest van de tijd te stil te staan bij wat jou raakte.
 • Ga met God in gesprek over datgene wat jou raakte. Blijkbaar wil God jou iets zeggen. Waarom raakte die ene zin of dat specifieke verhaal jou? Wat kan je hiermee? Bespreek deze dingen met God.
 • Sluit af met gebed. Vertel God wat je hebt meegenomen uit het filmpje. Wat raakte je, waar vond je nog moeilijk. Bedank hem voor deze tijd van verdieping.

Aan de slag met een voorbeeld

Op onze laatste teamdag hebben we samen dit filmpje gekeken, van sister Bethany Madonna: “My Father and yours …”

Daarna hebben we in tweetallen gedeeld aan de hand van de vragen, die gaan over bovenstaand filmpje.
Begeleidingsvragen bij video ‘My father and yours’ – Sr. Bethany Madonna
Dit kun je zelf ook gebruiken om na het kijken van het filmpje door te nemen, of om hetzelfde met vrienden of in een groep te doen.

 

Mijn favoriete Katholieke YouTube kanalen

Ben je enthousiast geraakt, of misschien gewoon nieuwsgierig naar wat er allemaal te vinden is, kijk dan vooral eens naar onderstaande lijst. Uiteraard zijn dit niet de enige Katholieke kanalen die op YouTube te vinden zijn, maar misschien staat er wel iets moois voor jou tussen:

 • Korte filmpjes door een priester, Franciscaanse broeders, een getrouwd koppel of anderen met hele praktische vragen en antwoorden vind je op het kanaal van Ascension presents.
 • Filmpjes van sprekers van een groot Katholiek congres vind je op het kanaal van FOCUS Catholic.
 • Filmpjes van Word on Fire, een instituut gericht op evangelisatie, gaan vaak over actuele vragen of discussies. Je vindt er ook overwegingen van Bisschop Robert Barron terug.
 • Theologisch-Filosofische discussies, maar dan met een biertje erbij, dat is de sfeer die je vindt op het kanaal van Matt Fradd: Pints with Aquinas.
 • Al vaker voorbijgekomen op Pure Womanhood is Christopher West, dé man die de Theologie van het Lichaam in alledaagse taal verkondigt in verschillende filmpjes.
 • Wat meer theoretische filmpjes die gebaseerd zijn op de Heilige Thomas van Aquino, die uitleg geven over de Katholieke leer vind je op het kanaal van The Thomistic Intitute.
 • Opnieuw een kanaal met filmpjes van sprekers van een conferentie, dit keer van een bekende Franciscaanse universiteit op het kanaal van Steubenville Conferences.

Tot slot

Het kan zijn dat je iets ziet of hoort dat je niet goed snapt of waar je het niet mee eens bent. Besef je dan dat deze filmpjes gemaakt zijn door mensen die ook op zoek zijn naar God en naar de Waarheid, maar dat ze niet onfeilbaar zijn. Het is daarom verstandig om grote vragen, twijfels of bezwaren met een priester of spiritueel begeleider te bespreken, of in gebed te brengen bij God.

Het kan ook zijn dat je echt je best hebt gedaan om deze manier van gebed te proberen, dat je een prachtig filmpje hebt gekeken, dat je aantekeningen hebt gemaakt, hebt gebeden, maar dat het toch voelt alsof er niks is gebeurd. Maak je daarover geen zorgen! Het enige dat telt is dat je tijd hebt gemaakt om bij God te zijn in gebed, om Hem vreugde te geven en met Hem te zijn. Hij ziet en weet dit!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!