Ik vind de Advent een heel mooie periode. Een moment van stilstaan, je levensritme een beetje vertragen, je voorbereiden op Kerst. Toch is het niet altijd even makkelijk om ook echt gebruik te maken van deze vier weken. Het gaat snel voorbij, we worden in beslag genomen door de cadeaus die nog gekocht moeten worden, de feestjes die georganiseerd worden, het schoolwerk dat zich opstapelt. Daarom verzamel ik in deze blog voor jullie enkele tips die ik links en rechts heb gehoord of gelezen over de Advent en die mij helpen om er iets moois van te maken.

Allereerst deel ik graag met jullie het Adventsvers van Emily Wilson: “Wees altijd verheugd. Bid zonder ophouden. Dank God voor alles. Dit verlangt God van u in Christus Jezus.” (1 Tes 5, 16-18). Dit is in een notendop wat onze opdracht is voor de Adventstijd: proberen elke dag tijd te maken om bij Jezus te zijn, Hem danken voor de kleine en simpele dingen (Heer, dank U voor de warme douche van deze morgen! Jezus, bedankt voor het lekkere eten! God, ik dank U voor het fijne gesprek met …) en daardoor als vanzelf blij door het leven gaan en Zijn vreugde uitstralen naar anderen toe.

Concreet heb ik mijn Adventstijd ingedeeld in vier themaweken met telkens een opdrachtje om het grote feest van Kerstmis voor te bereiden. We zijn nu wel al halfweg de tweede week, maar ik spoor je toch aan deze tips nog toe te passen tijdens de komende dagen. Ze bouwen verder op de weken van hoop, geloof, vreugde en vrede, uitgelegd in deze blog van Jessica.

Week 1: Schoonmaakweek

Soms denken we “Wat is mijn hart een stal! Er is geen plaats voor Jezus.” Dan hebben we het geluk dat Jezus is geboren in een stal. Als we maar een klein beetje ruimte kunnen maken voor een kleine kribbe. Ga daarom eens na wat je allemaal verhindert om Hem toe te laten in je leven. Vraag je af wat je echt doet groeien in liefde. En gooi buiten wat je tegenhoudt. Wat zijn de dingen die je scheiden van God? Neem de tijd om te gaan biechten en vraag Hem om vergeving. Het kan helpen om ook in het echt te gaan schoonmaken. Neem dan deze gedachte mee tijdens het werken, dan wordt de symboliek ineens heel duidelijk.

Ga daarna verder in de vreugde van de Heer, als kind van God. Het lijkt misschien een moeilijke stap, je hebt heel wat fouten gemaakt of je weet net niet wat je moet gaan biechten. Maar Jezus staat te popelen om stromen van Zijn barmhartigheid te laten vloeien. Aan ons om ons hart te openen, naar Hem toe te gaan en alle emmers, bakken, potten en pannen die we hebben klaar te zetten om Zijn genade te ontvangen. 😉

Als dat gelukt is, kan je misschien ook iemand anders vergeven met wie je het moeilijk hebt?

Week 2: Opruimweek

Echte vrede begint met orde scheppen in ons leven. Wat is voor een christen het belangrijkste? Verlangen naar heiligheid en God op plaats nummer 1 zetten. Probeer daarom deze week van Jezus opnieuw het centrum van je leven te maken. Maak van je dagelijkse gebedstijd je prioriteit en geef alles wat je beleeft aan Hem. Tijdens de kerstdagen willen we het altijd zo gezellig mogelijk maken in huis. We brengen sfeer aan door lichtjes en kaarsjes. Ik merk zelf dat om het gezellig te maken in mijn huisje, het wel opgeruimd moet zijn. Iedere keer als ik vervolgens zie dat het schoon en opgeruimd is, word ik eraan herinnerd dat ik mezelf klaarmaak voor kerst. Dit is dus een heel beeldende manier om de vergelijking met je hart te maken, en je wordt er vaak aan herinnerd!

Tip: Je kan het verlangen naar heiligheid versterken door bijvoorbeeld eens een heiligenleven te lezen, deze week speciaal met een heilige op weg te gaan of de exhortatie van paus Franciscus over heiligheid “Gaudete et exsultate” te mediteren.

Week 3: Dienweek

De vrucht van dienstbaarheid is vrede, zegt Moeder Teresa. Maak deze week tijd om anderen lief te hebben en te dienen. Dit kan in heel kleine dingen, zoals de afwas doen voor je moeder of een kerstkaartje sturen naar iemand die de feestdagen alleen doorbrengt. Maar je kan ook groter denken en organisaties zoeken die gaan kerstzingen in bejaardentehuizen of die soep uitdelen aan daklozen. Je zal zien dat je er zelf veel vreugde uit haalt, en dat je vreugde brengt bij de mensen!

Week 4: Genietweek

Tijd voor Kerst! Nu kunnen we genieten van Zijn komst en van het samenzijn met anderen. Laat je hart vervullen met Zijn vrede en met de wetenschap dat je Gods geliefde dochter bent. Jezus wordt geboren in de tijd, dat wil zeggen in mijn eigen 2018, op de plek waar ik me op dit moment bevind, in het huis waar ik nu woon, in de job die ik nu doe. In mijn eigen gebrokenheid wil Hij mij komen bezoeken met alle liefde die Hij voor mij heeft.

“Laat de woestijn en het dorre land zich verheugen, de wildernis jubelen en bloeien. Geeft de zwakke handen weer kracht, maakt sterk de bevende knieën. Zegt tot allen die radeloos zijn: ‘Houdt moed, weest niet bang, hier is uw God. Hij brengt u redding.” (Jes 35, 1-4)

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!