We hebben allemaal wonden in ons leven. Iedereen ervaart pijn. Deze wonden komen meestal uit verschillende gebeurtenissen in ons leven. Zo is een wond bijvoorbeeld: ” ik ben niet goed genoeg” en dit kan vele oorzaken hebben, zoals dat je bent gepest, of er is je altijd verteld dat je hogere punten moet halen, dat je er niet mooi genoeg uit ziet… vul het zelf maar in. We hebben allemaal wonden. Want: ieder van ons is gemaakt voor onvoorwaardelijke Liefde. En we ervaren allemaal momenten waarin we niet onvoorwaardelijk worden liefgehad. Dat zijn de momenten waarop wonden ontstaan.

Deze wonden zorgen ervoor dat we bepaalde dingen over onszelf gaan geloven. Zoals dat je niet goed genoeg bent. Vervolgens gaan we hier ook naar handelen. We gaan bijvoorbeeld altijd bevestiging zoeken bij anderen, vaak op verkeerde manieren. We gaan beloftes maken aan onszelf, bijvoorbeeld dat we nooit meer iemand dichtbij ons laten komen omdat mensen ons toch alleen maar pijn doen. We bouwen een muur om deze wonden heen. Niemand mag eraan komen, zelfs ikzelf niet. We bedenken allerlei technieken om de pijn te vermijden. Het gaat vaak zelfs zo ver dat we egoïstisch worden: we zijn namelijk vooral bezig met onszelf en hoe we de pijn kunnen omzeilen. Daarom is het zo belangrijk om te werken aan de genezing van deze wonden.

De enige manier om de wonden te laten genezen is om er juist wel mee aan de slag te gaan, om tot de kern van de wond te komen. We kunnen alleen maar genezen wanneer we Christus het diepste van onze wond laten aanraken. Want alleen Hij kan ons perfect onvoorwaardelijk liefhebben. We moeten Hem in de wond laten stappen, zodat Hij met ons kan huilen, met ons kan gaan en ons kan genezen. Maar hoe kunnen we dit doen? Want dit klinkt allemaal heel mooi, maar ook abstract. Hierbij een praktisch 5-stappenplan om echt tot genezing te komen.

5 stappen voor genezing:

1) Geef toe en geef je over. Geef toe dat je jezelf niet kan genezen. Geef toe dat het niet alleen lukt.
2) Ga in gesprek met jezelf en wees heel eerlijk: Welk beeld heb ik van God? Hoe denk ik over Hem?
3) Ga terug naar de oorzaak: maak een lijst van alle wonden. Doe dit eerlijk. Schrijf ze op. Waarom doet het pijn? Welke overtuigingen over mijzelf heeft dit veroorzaakt? Op welke manier ben ik ermee om gegaan? Met welke technieken heb ik geprobeerd om de pijn uit de weg te gaan? Wees specifiek. Schrijf alles op, tot in de details.
4) Geef vervolgens alles wat je hebt opschreven toe aan jezelf, aan God en aan een ander. Het is belangrijk om de lijst door te nemen met iemand die je vertrouwt (bijvoorbeeld je spiritueel begeleider of een priester: een wijs persoon!), om samen met jou over je wonden en de gevolgen te praten. Neem deze lijst ook mee naar de biecht! Betuig je spijt tegenover God; dat je jezelf zo hebt laten opsluiten in de pijnen van je wonden.
5) Vraag vervolgens elke dag aan God om de negatieve effecten die deze wonden op jouw karakter hebben weg te nemen en benoem ze ook! Bijvoorbeeld: “God, wilt U mij genezen, door al mijn wonden weg te nemen, door mijn littekens weg te nemen.” 
Op deze manier geef je jezelf en God de kans om elke dag in je wond te stappen, om er elke dag zalf op te smeren en hem zo te laten genezen. 

Doe dit niet een week lang, maar elke dag, maanden lang. Je zult zien dat God, langzaam maar zeker, je gaat genezen. De volledige genezing zal pas in de hemel zijn, maar we kunnen hier op aarde al heel ver komen!

“Ik, de Heer, ben het die jullie geneest.” Exodus 15,26

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!