Lieve lezeressen,

Jullie hebben vast de blog van Klaartje gelezen, waarin zij schreef over dansen (Mag ik deze dans?). Ook ik wil jullie iets delen over mijn danservaringen. Sinds een aantal maanden zit ik op stijldansen. Iedere dinsdagavond sta ik met mijn neef op de dansvloer. Het is heerlijk om dan alles waar ik op dat moment druk mee bezig ben, even te vergeten. Lekker ontspannen en met de nodige grappen tussendoor!

Naast alle nieuwe danspasjes en figuren die ik leer, ben ik tijdens de danslessen ook tegen één van mijn uitdagingen in het leven aangelopen. In mijn vorige blog vertelde ik jullie over mijn struggelingen met ‘Leven in het nu’. Maar tijdens het stijldansen kwam ik erachter dat ik ook een echte control-freak ben. Ik wil graag bepalen wanneer ik mag draaien en welk figuur we gaan dansen. En niet alleen tijdens het dansen: ik wil controle hebben over de afloop van studieopdrachten. Ik wil controle hebben over de soms moeilijke situaties van mijn cliënten. Maar bovenal wil ik controle hebben over mijn leven. Het liefst plan ik alles wat ik het komende jaar ga doen helemaal uit. Ik wil nu al weten wanneer ik klaar ben met studeren, een nieuwe baan ga krijgen en wanneer ik mijn man ga ontmoeten. Dan weet ik waar ik aan toe ben en kan ik voorkomen dat zaken in de soep lopen.

Helaas werkt het zo niet.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want God zorgt voor ons. Zoals Hij zorg draagt voor de vogels en de bloemen, zo zegt Jezus: “Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.” (Mc. 6: 32-34). Eigenlijk vraagt Jezus om God onze Vader te vertrouwen en de controle in Zijn handen te leggen.

Ook onze lieve moeder Maria vertrouwde God volledig . Zij gaf alle controle uit handen toen zij bij de aankondiging van de engel zei: “Mij geschiede naar Uw woord” (Lc. 1: 38). Wat bijzonder! Ik heb ontzettend veel bewondering voor haar. Hoe graag zou ik mijn leven in Gods handen leggen en zonder twijfel op Hem vertrouwen! Maar helaas, ik ben niet volmaakt en dit is één van mijn groeipunten. Ik ben soms bang voor wat God zal laten gebeuren. Misschien vraagt Hij mij wel iets te doen wat ik helemaal niet kan of wil doen?

Ik wil graag mooi dansen, dus moet ik mijn danspartner volgen. Zo vraagt Jezus ons ook om Hem te volgen: “Volg Mij, laat Mij jouw leven leiden.” Als wij ons door Hem laten leiden, dan wordt ons leven ook echt mooi. Hij heeft een plan voor ieder van ons. Een plan van zegen, waarin ieder aspect van onze persoonlijkheid – onze talenten, karaktereigenschappen en persoonlijke uitdagingen – vervuld zal worden en wij ze kunnen gebruiken tot opbouw van Gods Koninkrijk.

Steeds als ik daar aan denk, probeer ik de controle over mijn leven een beetje los te laten. Stap voor stap krijgt God steeds meer de ruimte om te doen met mijn leven wat Hij wil. Mij helpt het om in geval van twijfel terug te kijken en te zien wat God al in mijn leven heeft gedaan. Soms blader ik terug in een schriftje, waarin ik mijn gebeden aan God opschrijf. Als ik zie waar ik nu sta en bedenk dat God mij hierheen geleid heeft, dan durf ik steeds gemakkelijker ‘ja’ te zeggen. En de controle uit handen te geven. Durf jij, net als ik, ook de controle los te laten?

Wat zou jij zeggen als Jezus aan jou vraagt: “Mag Ik deze dans van jou?”


Lisanne Hoogenboom

Een prachtig bijpassend lied is: We Dance van Steffany Frizzell Gretzinger & Bethel Music.
Lees de lyrics maar!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!