De Catechismus (officieel de Catechismus van de Katholieke Kerk) is een heel dik boek, dat gaat over de leer van de Kerk. Het is een uitleg van wat wij als Kerk geloven. Als je dus een vraag hebt over het geloof, over hoe iets zit of hoe de Kerk ergens over denkt, kun je de Catechismus raadplegen. Je kunt het een zien als een encyclopedie.

Het woord komt van het Griekse woord katechesis, dat ‘onderricht’ betekent. De Catechismus leert ons dus over de Kerk. Het is een opsomming van allerlei thema’s. Elke alinea is genummerd, zodat je achterin de registerlijst bij elk thema de alinea’s die erbij horen kan vinden. Zo kun je het boek heel goed gebruiken als naslagwerk. Je kunt er uitleg over van alles in vinden: over de tien geboden, over het gebed, over zonde, over zuiverheid, het staat er allemaal in. Het is een ongelooflijk rijk boek, waarin je antwoord kunt vinden op heel veel vragen. Het is echt een aanrader om er een in huis te hebben, omdat je zo makkelijk een antwoord kunt vinden op vragen! Het versterkt ons geloof als we er meer over weten en bovendien zullen we het geloof beter aan anderen kunnen uitleggen.

Het taalgebruik van de Catechismus is heel rijk en inhoudelijk is het heel volledig. Daardoor kan het wat lastig zijn om het te lezen. Je moet er misschien aan wennen. De beste manier van lezen is om het met een vriendin of een groepje in lezen, en bij voorkeur met iemand die het kan uitleggen. Je leert elkaar er ook veel van als je het samen doet!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!