Tussen die 4 miljard mannen die rondlopen op de wereld kan het best lastig zijn om die ene te vinden die voor jou bestemd is. Aan de andere kant, als er zóveel mannen zijn, hoe kan het dan soms toch zó lastig zijn om er een geschikte tussen te vinden? En waarom is degene die ons wel geschikt lijkt zo vaak op de een of andere manier buiten ons bereik? Ik was altijd verliefd op Tom Cruise; woonde hij maar in Nederland, dan maakte ik misschien wat meer kans…

We zijn snel geneigd om mannen die we (nog) niet zo goed kennen te idealiseren, terwijl echt niemand perfect is. Zelfs niet Tom Cruise… Ik heb een paar jeugdvriendjes gehad, en ik zag altijd helemaal voor me hoe hij en ik een gezin zouden hebben en we zo’n heerlijk gelukkig leventje zouden hebben. Toch kwam ik er steeds uiteindelijk achter dat hij mij niet gelukkig zou maken. Nu ben ik verloofd, en ben ik er zeker van dat dit de man is met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen. Maar hoe weet ik of hij echt anders is dan die jeugdvriendjes? Ik heb er eens over nagedacht wat een ‘ware liefde’ nou kan onderscheiden van een ‘crush’, niet alleen voor mij maar voor ons allemaal, en ben tot de volgende 4 punten gekomen:

  1. Bouw een hechte vriendschap met hem op

Pas als je iemand goed kent ben je in staat om te onderscheiden of hij een geschikte man voor jou, en eventueel een geschikte vader voor jullie kinderen kan gaan worden. Probeer hem in zo divers mogelijke situaties te leren kennen: met vrienden, samen, met familie, in moeilijkheden, etc. Zo leer je zijn goede én zijn minder goede kanten kennen. Leer je van die minder goede kanten ook te houden, of erger je je er nu al kapot aan? Neem dus de tijd om iemand te leren kennen voordat je een relatie aan gaat. Maar weet ook dat een verkeringstijd ook nog steeds bedoeld is om elkaar te leren kennen en te onderscheiden of hij wel de ware is. Het is nog altijd een soort kennismakingstijd. Met mijn toekomstige man merkte ik op een gegeven moment, nadat we ongeveer een half jaar verkering hadden, dat we echt maatjes werden, en dat groeide uit tot beste maatjes. Dat is een goede basis voor een verder leven.

  1. Wat voor invloed heeft hij op jou?

Het aller- allerbelangrijkste aan een relatie is dat je elkaar kunt opbouwen. Het mooiste wat je voor elkaar kunt doen, is elkaar dichter bij God brengen. Dit is een heel duidelijke vrucht waaraan je kunt zien of een man een goede man voor jou kan zijn. Dit is ook altijd wat ik in mijn achterhoofd houd wanneer ik bij bepaalde dingen met mijn toekomstige man nadenk over hoe ik ermee om zal gaan. Bijvoorbeeld, wanneer hij iets gedaan heeft wat ik echt niet leuk vond en ik denk over hoe ik dat tegen hem zal zeggen. Zal ik boos reageren, of teleurgesteld? En dan denk ik: hoe bouw ik hem het meest op, hoe kan ik ervoor zorgen dat hij hierdoor groeit, en beter Gods wil zal kunnen doen?
Ik zeg hiermee niet dat hij per se katholiek moet zijn, maar wel dat hij jou, en jij hem, dichter bij God brengt. Als dat niet het geval is, denk ik dat je even goed moet nadenken of hij de man van je leven kan zijn. De bekende uitspraak “Aan de vruchten herken je de boom” is hier heel mooi van toepassing.

  1. De prins op het witte paard bestaat niet

Wacht niet tot ‘DE WARE’ langs komt. God heeft iemand voor jou in gedachten, maar dit is niet altijd degene die jij ook in gedachte hebt. Echte liefde bestaat uit het jezelf aan de ander geven, het welzijn van de ander boven dat van jou stellen. Hier is geen perfecte man voor nodig, alleen iemand die hier zo goed mogelijk zijn best voor doet. Een van de eerste dingen waar ik verliefd op geworden ben waren de ideeën van mijn toekomstige man. Niet zozeer wat hij gestudeerd had, maar wat hij er later mee wilde doen; hoe hij met geld omgaat. Een klein voorbeeldje, hij zegt altijd: ik ben altijd krenterig voor mezelf, maar gul voor anderen. Kijk dus niet naar wat hij kan en doet, maar vooral naar zijn visie: wat wil hij, hoe gaat hij met bepaalde tegenslagen om? Wat is zijn kijk op liefde? Alleen God kan perfect liefhebben, vraag Hem hierbij dus om hulp! Vraag aan Hem of Hij jou laat zien wie Hij voor jou gereserveerd heeft. Dit kan ook Zijn eigen Zoon zijn, in de vorm van het religieus leven, je weet het nooit! Vraag dus met een echt open hart wat Zijn plan met jou is.

  1. God laat het ons zien, op Zijn tijd

Wat onze situatie ook is, of we onze ware al gevonden hebben, er nog op aan het wachten zijn, of aan het onderscheiden zijn wat onze roeping is, we hebben allemaal dezelfde basis. En dat is het gebed. God alleen kan Zijn plannen aan jou laten zien, vraag er dus gewoon om! Als we hem nog niet kennen kunnen we voor hem bidden, dat hij Gods wil mag volgen en dat je op Zijn tijd naar elkaar toe mag groeien. Als we hem gevonden hebben, kunnen we ook bidden dat Hij naar God mag blijven groeien en steeds een beter mens mag worden. We mogen gelukkig altijd vertrouwen op Gods plan met ons, wetende dat Hij ons gelukkig wil maken! We mogen heel dicht bij Hem blijven, Hij zal ons echt geven wat wij nodig hebben, op Zijn tijd! Dit vraagt soms heel erg veel geduld van ons, wat lang niet altijd makkelijk is. Maar zolang je dicht bij God blijft leven, mag je erop vertrouwen dat Zijn wil geschiede.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!