Ik heb onlangs Abiding Together ontdekt. Dat is een Amerikaanse podcast van een zuster en twee moeders, die samen praten over hun weg in het geloof. Het is prachtig! Alsof je op de koffie bent bij je drie beste vriendinnen, die daarbij ook nog eens wat ouder en wijzer zijn en je van alles leren over katholiek zijn in het dagelijks leven!

Nu luisterde ik een paar dagen geleden naar de laatste nieuwe podcast over de vruchten van de Heilige Geest, en wat was ik geraakt! “De vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid.” (Galaten 5, 22)

Wat doe jij?
De centrale vraag was eigenlijk gewoon deze: Welke vruchten laat ik aan mijn levensboom groeien? Ben ik wel goede vruchten aan het kweken? Waaraan kunnen anderen mij herkennen als kind van God? Waarschijnlijk ben jij, net als ik, nog lang niet heilig 😉 En dat is helemaal oké! Doorheen onze kleinheid wil God ons namelijk juist laten groeien en ons laten zien dat we Hem daarvoor nodig hebben. Maar dan moeten we Hem natuurlijk ook wel binnenlaten in ons hart en in ons leven. Ik merkte tijdens het luisteren dat dat heel wat bij mij losmaakte. Ik bid wel elke dag en ga op zondag naar de (online) misviering. Tijdens de coronacrisis gaat het zelfs veel beter om tijd voor God vrij te maken, maar ik vind het best wel moeilijk om God uit te nodigen om Zijn plaats te nemen in mijn dagelijkse activiteiten. Vaak blijft Hij achter in mijn gebedshoekje wanneer ik naar mijn werk of naar de winkel vertrek. Toch is het net op die plekken in ons leven dat Hij ons kan leren om meer liefdevol, vreugdevol, vredevol, geduldig, vriendelijk, goed, trouw, zacht en ingetogen te zijn. We kunnen in heel concrete situaties vragen dat de Heilige Geest ons zou helpen en leiden, dat Hij ons wil tonen hoe we moeten reageren of dat Hij ons tegenhoudt wanneer we op het punt staan om boos te worden, kwetsende woorden te spreken, ongeduldig of geïrriteerd te snauwen.

Toestemming geven
In een tweede beweging kunnen we ook eens nadenken over het waarom van onze zonden. Waarom oordeel ik bijvoorbeeld over mensen? Is het omdat ik me verveel? Omdat ik gekwetst ben? Omdat ik me onzeker of onzichtbaar voel? Ben ik jaloers en wil ik me beter voelen dan de ander? Vraag de Heilige Geest om je die delen van je hart te tonen die nog wat licht nodig hebben, die nog geen vrucht dragen. Kijk eens in het lijstje van de vruchten van de Geest: welke vrucht vind jij moeilijk om in de praktijk toe te passen? En beantwoord dan vooral Gods genade, die Hij gratis en in overvloed aan jou wil geven. Geef de Heilige Geest de toestemming om je te transformeren, zodat je steeds meer op Jezus gaat lijken. Zodat anderen Hem kunnen herkennen aan jouw liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid en ingetogenheid. Laat dat ons gebed zijn in deze tijd na Pinksteren. Kom, Heilige Geest!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!