Lieve lezeressen en lezers!

Een zalig nieuwjaar! Ik wens jullie veel zegen toe in het nieuwe jaar. Dat God jullie allen vele mooie momenten mag geven en kracht en hoop in moeilijke tijden. Maar bovenal dat God jullie betekenisvolle en nieuwe inzichten mag geven in zijn Liefde voor jullie!

Het nieuwe jaar is begonnen. Veel mensen maken dan voornemens. De gebruikelijke voornemens hangen vaak samen met gezondheid, zoals meer bewegen en gezonder eten. Maar ook financiën en het milieu zijn veelvoorkomende voornemens, waarbij het milieu de laatste jaren een hot topic is. Wat dacht je bijvoorbeeld van korter douchen, (meer) biologisch eten en de auto wat vaker laten staan? Allemaal goede voornemens natuurlijk, maar heb je weleens gedacht om ook op geestelijk gebied voornemens te maken?

Afgelopen week zag ik een Youtube video langskomen over geestelijke voornemens. Dit zijn voornemens die je kunt maken om op geestelijk gebied te groeien. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het komende jaar iedere dag een stukje uit de Bijbel te lezen, waarna je na één jaar de hele Bijbel hebt gelezen. Een andere optie is om wat vaker te vasten, bijvoorbeeld op vrijdagen. De vrijdag is van oudsher de dag waarop de Katholieke Kerk vast om zo het lijden en sterven van Jezus te gedenken. Al deze geestelijke voornemens hebben als doel om te groeien in je relatie met God.

Na het bekijken van de video besloot ook ik om op geestelijk gebied een voornemen te maken. Echter, voornemens staan er om bekend dat je ze maar een paar dagen of weken volhoudt. Dat wilde ik dit jaar voorkomen! Daarom heb ik op internet een paar tips en ideeën opgezocht over het volhouden van voornemens.

  1. Om te beginnen is het goed om aan God te vragen wat Hij graag wilt dat jij doet. Hij heeft plannen voor jou voor het komende jaar en ik ben er zeker van dat Hij jou graag wil laten weten welk voornemen jou gaat helpen om het komende jaar verder te groeien in je relatie met Hem. Praat erover met jouw Vader, want Hij weet wat het beste voor jou is! P.s. Deze tip heb ik niet op internet gevonden, maar wilde ik toch graag met jullie delen ;).
  2. Vervolgens is het goed jezelf af te vragen wat het doel van je voornemen is, oftewel vraag je zelf af: ‘Wat wil ik bereiken?’ Of als je al een voornemen in gedachten hebt: ‘Waarom wil ik dit doen?’ Door een duidelijk doel te hebben, weet je beter waarom je jouw voornemen hebt opgesteld. Hier heeft Onze Lieve Vader vast ook wel iets over te zeggen!
  3. Maak niet te veel voornemens. Het is beter om één of twee voornemens te maken dan een lijst aan voornemens. Hoe meer voornemens hoe groter de kans op falen is…
  4. Wees realistisch en concreet in het maken van je voornemens. Als het goed is weet je enigszins wat voor persoon je bent en wat je dagindeling is. Laat je voornemens hier dan ook op aansluiten. Onrealistisch en onhaalbare voornemens zullen bij voorbaat al niet slagen.
  5. Bespreek je voornemen met iemand anders, bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin. Misschien kun je zelfs besluiten om jouw vriend of vriendin uit te nodigen jou af en toe na te vragen hoe het ervoor staat met je voornemen. Door je voornemen aan iemand te vertellen heb je een stok achter de deur en is de kans op slagen groter.
  6. Houd een dagboek bij of schrijf de stand van zaken in een gebedsschriftje. Je kunt eventueel besluiten jezelf te belonen na een bepaalde tijdsperiode. Dit houd je gemotiveerd en is natuurlijk ook veel leuker!

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje heb kunnen helpen met het maken van voornemens op geestelijk gebied. Hopelijk zal het komende jaar een jaar zijn waarin je jouw relatie met God naar een dieper niveau kunt brengen.

Veel liefs,
Lisanne

Vertrouw bij je werk op de Heer en je plannen zullen slagen. – Spreuken 16:3

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!