Naast dat het vandaag Aswoensdag is, de Vastentijd, is het ook de Heilige Valentijn. Hierbij een blog van vorig jaar:

Valentijn is het feest van de geliefden en ik ben single … leuk hoor! Maar single zijn betekent niet dat ik geen geliefde heb! Wie heeft mij meer lief dan mijn Schepper Zelf? God is liefde! Ik wil vandaag dan ook vieren dat Hij mij liefheeft en ik Hem. Ik wil vandaag extra tijd met Hem doorbrengen in de H. Mis en de Aanbidding om Hem te danken voor Zijn liefde voor mij en het leven dat ik heb gekregen. Deze periode van single-zijn is een geschenk van Hem, Hij wil mij gebruiken om Zijn liefde door te geven aan anderen, ik ben volop inzetbaar voor Hem.

Als je single bent, laat je dan niet meeslepen door een negatief gevoel, door het verlangen naar iemand om deze dag mee door te brengen! Focus op de liefde die mensen om jou heen voor je hebben, maar bovenal op de liefde die God voor je heeft. Geniet ervan, werp je in Zijn armen, vol vertrouwen dat Hij een mooi plan voor je heeft. Besteed wat extra tijd met Hem in de H. Mis, de Aanbidding of een andere manier die jou helpt om bij Hem te zijn, net zoals koppeltjes met elkaar wat extra tijd besteden.

Als je je roeping nog niet hebt ontvangen, al sje nog niet weet waar God je heen roept, bid dan speciaal vandaag dat je Gods stem mag horen en voluit ‘ja’ kan zeggen tegen Zijn Wil. Als je wel al je roeping hebt ontvangen (welke dat ook mag zijn), bid dan om volharding in die roeping en dat je daarin heilig kan worden. Vraag dat je in deze periode van single-zijn, Gods instrument kan zijn om van Hem te getuigen.

Dit wil ik speciaal doen vandaag, Valentijn vieren met Hem, dankbaar voor het plan dat Hij met mij heeft en voor de manier waarop Hij me zal gebruiken en nu al gebruikt.

Dietlinde


Als ik door de stad loop zie ik alle etalages steeds meer roze-kleurig worden, met overal hartjes en lieve dingetjes, heel gezellig. Valentijnsdag herinnert mij eraan hoe belangrijk het is om, als je een vriend/man hebt, hem vaak even te laten weten dat je van hem houdt. En niet alleen door het te zeggen (wat wel echt onmisbaar is in een relatie), maar door heel veel verschillende kleine subtiele gebaartjes. Een keer tegen hem zeggen waarom je van hem houdt, of dankjewel te zeggen voor iets specifieks, wat misschien vanzelfsprekend is, maar waarmee je hem toch jouw waardering voor hem wil laten blijken. Of verstop een klein lief briefje in zijn tas, of wat dan ook voor kleine attentie. Het is goed dat Valentijnsdag ons eraan herinnert dat, als we een vriend hebben, dat iets heel bijzonders is, iets wat we moeten koesteren. Duidelijk moge zijn dat dat niet iets is voor alleen 1 dag in het jaar, maar voor iedere dag!

Mij spreekt altijd het verhaal in de Bijbel aan van Jezus die het water veranderde in wijn op de bruiloft in Kana. Ik dacht altijd, ja, een leuk wonder, fijn voor het bruidspaar, maar hoe brengt dit nou de mensheid dichter bij God? Wat kunnen we hiervan leren? Tot ik op een gegeven moment een priester hoorde zeggen dat het water wat Maria bij Jezus bracht, het alledaagse leven is. Maar als je dit in geloof bij Jezus brengt, maakt Hij wijn van jouw alledaagse leven! Als wij iedere dag ons leven bij Hem brengen, maakt Hij er vanzelf wel wijn van. Dat probeer ik altijd voor ogen te houden in mijn eigen leven. Soms denk ik: tsja, ik leid maar een onopvallend, heel ‘normaal’ leven eigenlijk. Maar als ik het iedere dag bij Hem breng, dan maakt Hij er wel wijn van, dat geloof ik. Ook al zie ik het niet direct, ik zie lang niet alle dingen die Hij doet door mij heen. We hoeven geen extreme dingen te doen om maar een leven met smaak te hebben. Nee, als we het bij God brengen maakt Hij er de lekkerste wijn van.

Probeer dat ook in je dagelijkse leven te doen, heel bijzonder als je in een relatie bent, door dagelijkse kleine attenties om hem zo nooit te hoeven laten twijfelen of jij wel van hem houdt. Door hem te laten merken dat je dol op hem bent. Valentijnsdag is een mooie dag om eens na te denken over de parel die je hebt mogen ontvangen, hoeveel waard hij is en hoe bijzonder het is dat God je zo’n bijzondere man heeft gestuurd! Maar uiteraard kun je ook je dagelijkse leven (water) in wijn laten veranderen als je niet in een relatie zit, door alles wat je elke dag doet bij Hem te brengen. Vertrouw erop dat Hij het omvormt tot iets prachtigs!

Lidwine


Vandaag is het Valentijnsdag. Veel mensen laten vandaag op een speciale manier hun liefde voor elkaar zien. Prachtig! Om zo concreet de liefde te vieren! “De liefde is het voornaamste.” (1 Korintiërs 13,13)  Om te zien hoe andere mensen zich aan elkaar geven, tot in de uitersten.
Persoonlijk heb ik niet zoveel met deze dag. Ik heb er niks op tegen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje allergisch ben voor al het commerciële gebeuren. Daarom dacht ik, hoe kan ik ook deze dag, als 1 van de 365 dagen in het jaar, gebruiken om dichter tot Jezus te groeien.  Ik ben op zoek gegaan naar de oorsprong van Valentijnsdag, en kwam uit bij de Heilige Valentijn. Vandaag wil ik een paar dingen van hem leren en toepassen in mijn eigen leven.
1. De heilige Valentijn is de patroonheilige van de liefde, jonge mensen en gelukkige huwelijken. Aha, dat is alvast nummer 1: het is van oorsprong een prachtige heilige van de Kerk. Ik mag de Heilige Valentijn vragen om mij te helpen om mensen om mij heen beter lief te hebben.
2. De heilige Valentijn werd op de proef gesteld door hoge rechters in het Romeinse Rijk. Hij moest bewijzen dat God bestond door een blind meisje ziende te laten worden. Hij vertrouwde op God, en… het meisje kon weer zien! Vandaag mag ik extra van hem leren dat we op God mogen vertrouwen, zelfs als we zelf denken dat iets onmogelijk is. “Wat menselijk gezien onmogelijk is, is mogelijk dankzij God.” (Lucas 18,27)
3. De heilige Valentijn probeerde veel mensen tot het christendom te bekeren, waarvoor hij gevangen werd genomen. De keizer vroeg hem om zijn geloof te ontkennen, anders zou hij worden vermoord. Valentijn ontkende zijn geloof niet, hij bleef standvastig! Hij werd geëxecuteerd, en werd een martelaar voor Christus. Van hem mag ik leren om standvastig te zijn in het geloof! Om aan andere mensen om mij heen te laten zien wie Christus is, ook als ik dat soms moeilijk vind, of bang ben voor ‘vervolging’ (opmerkingen, mensen die mij met een scheef oog aankijken…). “Gelukkig die vervolgd worden vanwege de gerechtigheid, want hun behoort het koninkrijk der hemelen.” (Matteüs 5,10)

  • Hierbij een leuke Engelse blog over Valentijnsdag: Do’s en Dont’s voor singles op Valentijnsdag.
  • En nog een filmpje over de heilige Valentijn!

Liefs,
Chiara

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!