“Oh my soul, oh how you worry, oh, how you’re weary from fearing you lost control. This was the one thing, you didn’t see coming. (…) Oh my soul, you are not alone! There’s a place where fear has to face the God you know. One more day, He will make a way. Let Him show you how, you can lay this down.”

In de periode in mijn leven waarin ik nu zit lijkt dit lied wel speciaal voor mij te zijn geschreven. Ik heb het gevoel dat ik alle controle kwijt ben, wat ik heel eng vind. Ik ben net afgestudeerd, en ik had altijd hele gerichte en specifieke ideeën in mijn hoofd over wat ik zou gaan doen qua werk, maar deze lijken nu helemaal van de vloer geveegd te worden. Ik had ook al een aantal jaar het plan in mijn hoofd om nu een relatie te hebben met iemand. Ik heb de afgelopen zomer een relatie gehad met een hele goede jongen, maar toch hebben we besloten dat dit nu niet Gods wil is, en dat is dus ook uit. Ik dacht helemaal fit, vol energie en gezond te zijn. Helaas is dit ook niet helemaal waar, en struggle ik met wat gezondheidsprobleempjes.  Kortom, al mijn ‘perfecte’ plannen zijn geen realiteit. Het voelt soms alsof alle grond onder mijn voeten wordt weggehaald.

Er zijn verschillende manieren om deze periode te beleven. Soms voel ik mij helemaal verloren, en probeer ik om mijzelf maar vast te grijpen aan dingen die mij een gevoel van controle kunnen geven. Zo probeer ik het zelf allemaal op te lossen, en vooral zo snel mogelijk. Ik probeer de controle te zoeken in mijn eigen ego, in mijn eigen planningen. Ik kan tegen deze periode aankijken als een periode van moeilijkheden, waar ik zo snel mogelijk uit moet komen, op eigen kracht. Want, ik mag niet zwak zijn en ik mag ze al helemaal niet aan anderen laten zien. Tja, en ‘helaas’ heb ik gemerkt dat deze aanpak absoluut niet werkt, en mij alleen maar verder naar beneden haalt.

Uitnodiging voor vertrouwen
Na veel gebed en gesprekken met mensen ben ik erachter gekomen dat deze periode juist een uitnodiging is: een uitnodiging van God om echt op Hem te vertrouwen! Om al  mijn plannen aan Hem te geven, en alle controle los te laten (wat heel moeilijk is voor een ‘control freak’;)). Om zwak te zijn, Hem de touwtjes van mijn leven in handen te geven. Het is altijd makkelijk om dit te zeggen en ‘doen’ op het moment dat alles in je leven loopt zoals je wilt. Maar als het er echt op aan komt, wanneer je in het diepe wordt gegooid en alles in je leven lijkt te wankelen, dan pas komen we erachter hoe sterk ons geloof is en of we echt op Hem vertrouwen. Is mijn huis gebouwd op het zand of op de rots, op Jezus zelf? (Zie Matteüs 7,24-29) Hij nodigt mij uit om mijn huis op Hem, en op Hem alleen te bouwen! Hoe mooi, dat Hij mij, mij speciaal wil uitnodigen. Op ieder moment mag ik naar Hem toegaan, bij Hem uithuilen, al mijn zwaktes aan Hem geven! Het is ook een uitnodiging tot nederigheid: niet mijn plannen zijn het beste, maar Zijn plannen.  En daarbij mag ik ook vertrouwen dat alles gebeurt volgens Zijn plan. “Meer dan ooit, begrijp ik dat de kleinste gebeurtenissen in ons leven door God zijn geleid.” H. Thérèse van Lisieux

Dankbaarheid
Ook mag ik deze periode met een hart vol dankbaarheid doorgaan. Dankbaar dat God mij leven heeft gegeven. Dankbaar dat ik een Vader in de Hemel heb die enorm veel van mij houdt! Dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd mag hebben. Kortom, genoeg redenen tot dankbaarheid. Wat mij hierbij helpt is om aan het einde van elke dag minstens 3 dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben.

Leef vandaag
Ik sprak laatst met een vrouw die, toen zij in de veertig was, een hersenbloeding kreeg, waardoor ze nu bijna verlamd is, heel moeilijk loopt en beweegt, en zij heeft altijd veel pijn. Het zou een begrijpelijke reactie zijn als ze verbittert. Maar zij straalt, zij straalt Gods Liefde en rust uit, en zij zet zich nu in voor haar hele omgeving. Zij zei tegen mij: “Aan de genade van morgen heb je nog niks. En die van gister, tja die is al voorbij. God geeft precies genoeg genade voor vandaag. Niet meer, niet minder.” Dus ik hoef mij niet zorgen te maken om morgen, maar alleen om vandaag. “Maakt u dus niet bezorgd voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt voor zichzelf.” (Matteüs 6,34)

Kortom, ik mag zwak zijn. Ik word zelfs geroepen om zwak te zijn. Want alleen als ik zwak ben, en mij echt helemaal aan God geef dan kan Hij Zijn wil in mij vervullen. Wat mij door deze periode helpt? De dagelijkse Mis, gebed, mijzelf toestaan om zwak te zijn, om uit te huilen bij mensen, dankbaarheid, vandaag leven, en mijn band met Mama Maria te versterken. Want ook zij had geen idee wat er allemaal gaande was in haar leven. Zij had de perfecte plannen, om met Jozef te trouwen, misschien daarna rustig in een huisje in Nazareth te wonen. En niets hiervan was minder waar. Voordat zij met hem getrouwd was, bleek zij zwanger te zijn… Zo had de engel haar verteld. En wat was haar reactie? Zij stelde vragen aan God, maar daarbij twijfelde zij niet aan Hem. Zij vroeg naar het hoe, en vertrouwde tegelijkertijd dat Hij het zou vervullen. Dit mag ik ook doen. Ik mag aan God vragen, hoe? waarom? Maar deze vragen mag ik altijd stellen in vertrouwen op Hem!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!