Door: Wendy. Wendy is op missie in IJsland met de wereldwijde organisatie YWAM, Youth With A Mission. Hiervoor heeft ze een DTS gedaan in Noorwegen.

Wat is mijn doel in het leven?

Ik betrapte mij er onlangs op dat ik deze vraag aan mijzelf stelde.

Nu ik hier in IJsland zit, het land wat het meeste lijdt onder depressie in de wereld, denk ik er nog meer over na. Dit tijdperk is kenmerkend voor depressie en zelfdoding, vooral onder jongeren. Wat is er zo anders in deze wereld dan 1000 jaar geleden? Waarom zien zoveel jongeren het ‘nut’ niet meer in van het leven of zijn ze zo intens ongelukkig dat ze niet eens meer over de toekomst kunnen nadenken?

Ik denk dat wij allemaal, vooral als vrouwen, er last van hebben dat we ons ongelukkig voelen, onzeker zijn en ons afvragen wat nu eigenlijk het doel in ons leven is. Eigenlijk is dit niet zo gek. We weten (hopelijk) wel dat we ‘de uitverkorene’ zijn en dat onze naam in Gods hand geschreven is, maar we zijn beïnvloed in ons denken door onze maatschappij. Succesvol zijn en een nuttig doel hebben in deze maatschappij betekent dat je een studie volgt of hebt gedaan, een leuke en vooral goede baan hebt, misschien een leuk appartement hebt en een vriend. Maar zijn dat de dingen die je een echt doel in het leven geven?

Waarom was moeder Teresa dan zo gelukkig in haar leven?

Als je alles weghaalt uit je leven: je vrienden/familie, je werk/studie en je telefoon, heb je dan nog steeds een doel in het leven?

Gelukkig heb ik een geweldig antwoord: God heeft ons op deze wereld gezet met een doel! Ieder van ons heeft dus een doel om voor te leven. Een doel om een intieme relatie met Hem te hebben en Hem kenbaar te maken in deze wereld.

Hoe ziet dit er dan uit?

God blijft ons uitnodigen om meer en meer van onze dagelijkse vreugde en moeilijkheden met Hem te delen. Om Zijn mening te vragen over onderwerpen waar wij mee zitten. Zeker met de dingen die wij liever niet willen delen, zoals soms geen zin hebben om naar de Kerk te gaan en ons onzeker voelen over ons lichaam dat Hij gegeven heeft. Hij is onze Vader, die ons in alles wil steunen! Juist door het met Hem te delen, kan Hij ons ermee helpen! Waarom zouden wij dit andere jongeren ook niet gunnen? Vooral de jongeren die in die depressies zitten en het nut niet meer zien van het leven. Zij hebben onze Vader nog meer nodig! En daar komt ons tweede doel: Hem kenbaar maken in deze wereld, aan iedereen die daarin leeft.

Dit betekent niet dat we nu niet meer moeten studeren/een leuke baan zoeken/een vriend hebben. Juist via deze wegen kunnen we de mensen in de wereld bereiken. Het is wel goed om je af te vragen: wat is nu het doel van mijn leven? En ben ik ook gelukkig zonder deze dingen? Of om soms stil te staan bij het feit dat je ‘nut’ in deze wereld niet alleen bepaald wordt door wat je bereikt. 

Sta liever stil bij het feit dat God jou een doel heeft gegeven om in deze wereld te zijn, ongeacht of je iets behaald hebt! Laat de uitnodiging om een intieme relatie met God te hebben en om Hem kenbaar te maken, niet uit je handen glippen! Juist door een goede vriendin te zijn voor de mensen om je heen, je studiegenoten te helpen of je collega een goede raad te geven. Als jij een intieme relatie met God hebt, zal je dit uitstralen naar de mensen om je heen. Op deze manier maak je Hem kenbaar! Dit zal je altijd een doel in het leven geven.

In de Youcat staat het mooi beschreven waartoe we op aarde zijn: “Wij zijn op aarde om God te kennen en lief te hebben, naar Zijn wil het goede te doen, en ooit in de hemel te komen.
(Youcat nr. 1)

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!