Ik heb net de laatste hand gelegd aan mijn carnavalsoutfit en ik zie ontzettend uit naar het carnavalsweekend (jaja, ik ben een echte Brabander), maar feesten is alleen maar leuk als het niet altijd feest is. Daarom schrijf ik nu over vasten, want de Vastentijd staat voor de deur! Nadat ik Carnaval heb gevierd ga ik op Aswoensdag naar de kerk om een askruisje te halen. Maar wat is dat vasten van de vastentijd eigenlijk precies?

Als je voor het eerst over vasten hoort denk je misschien net als ik aan een soort dieet, een soort ongemak of lijden wat je doet voor God.

Priester Antoine Bodar zei in een interview het volgende; ‘Vasten is ook een vorm van meditatie: je kunt met heel weinig toe, je kop wordt helder’  en dit is een van de eerste mooie aspecten van het vasten. Dit wisten vroege monniken allang, maar ook moderne mensen vasten tegenwoordig. Er is zelfs een dieet dat ‘intermittent fasting’ heet, waarbij mensen korte perioden niets eten omdat ze dat scherper en slanker zou maken! Zo zie je maar weer dat Christelijke inzichten niet uit de lucht gegrepen zijn!

Maar goed, wij vasten niet alleen omdat ons dat scherper en slanker maakt. De grote veertigdaagse vastentijd is voor christenen een moment om boete te doen en ons voor te bereiden op het ontvangen van de Heer. Zo vasten we ook voor het ontvangen van de H. communie.

Vasten als boetedoening en onthouding kan ertoe leiden dat je je focust op iets niet doen. Maar vasten heeft ook een actief aspect; door jezelf dingen te onthouden schep je ook ruimte om God te ervaren. Om een voorbeeld te geven; sinds ik op mezelf woon schept vasten ook een manier om een bepaald geldbedrag te ‘vasten’ en dat uit te geven aan iets of iemand anders dan mijzelf ter ere van God.

Lieve lezeressen, ik wil jullie graag uitnodigen om de actieve kant van het vasten te verkennen de komende tijd. Misschien kun jij ook levensmiddelen uitsparen om je naaste te ondersteunen die het iets minder breed heeft? Of misschien kun je net als Benedictijnse monniken de vastentijd gebruiken om één boek heel aandachtig te lezen?

Ik wens jullie een gezegende Vastentijd (en een fijne carnaval :))

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!