De Goede Week: de week waarin wij toeleven naar de Verrijzenis. De week waarin wij, voordat wij de Verrijzenis vieren, ons ook mogen verdiepen in Jezus’ opoffering. In de huidige situatie beleven wij de Goede Week anders dan voorheen. Misschien denk je wel dat je beleving ‘minder’ is dan voorgaande jaren. Onze beleving hoeft echter niet minder te zijn. Integendeel: kunnen wij deze situatie ook gebruiken om de Goede Week juist béter te beleven dan voorgaande jaren? Ik denk van wel! Ik denk dat je ieder jaar kan proberen om het offer van Jezus dieper tot je te laten doordringen. Ook dit jaar. Het enige wat je moet doen, is een beetje creatief zijn 🙂

Hieronder deel ik een aantal tips om deze week dichter naar Jezus te groeien en zijn lijden inniger te beleven.

 

De Goede Week

Tijdens deze Goede Week kun je iedere dag een stukje lezen uit Johannes 13.

Veel parochies streamen de H. Mis. Elke dag in de Goede Week kun je dus online de H. Mis meevieren. Deze week kun je ook het Sacrament van boete en verzoening ontvangen, de Biecht (Vanwege de maatregelen verschilt het per regio of dit wel of niet mogelijk is). Vooral in deze week, waarin de Heer de poorten van de hemel heeft geopend en ons zijn liefde heeft bewezen tot het uiterste toe, is het mooi om zijn vergeving te ontvangen. Je kunt bij jouw parochie vragen welke mogelijkheid er nu is om het Sacrament te ontvangen.

 

Het paastriduüm

Witte Donderdag
Het Paastriduüm bevat drie dagen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Je kunt, na of voor de H. Mis van Witte Donderdag, het evangelie over het laatste avondmaal voor jezelf lezen en overwegen wat hierin gebeurt: Jezus stelt de Eucharistie in! J

Vanaf de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag kun je verder lezen vanaf Johannes 14 tot en met het lijdensverhaal.

Je kunt deze nacht ook gaan waken bij Christus. Tijdens deze nacht is er doorgaans in verschillende kerken de mogelijkheid om te waken (net zoals de leerlingen deden, toen Jezus in het Hof van Olijven verkeerde). Sinds een aantal jaren doe ik dit ook. Ik ga dan in de nacht een uurtje waken bij het Allerheiligste Sacrament. Met de huidige situatie is er misschien geen mogelijkheid om in de kerk te waken. Daarom ga ik thuis waken. Ik steek een kaarsje aan, zet een beeldje van Christus erbij neer en ga een uurtje of langer bij de Heer zijn. Gewoon in stilte. Ik probeer mij dan in te leven hoe het voor Jezus geweest moest zijn in deze nacht: toen Hij in het Hof van Olijven in doodsangst verkeerde. Je kunt je het eigenlijk niet voorstellen. Ik waak bij de Heer en probeer, in tegenstelling tot de leerlingen, wél wakker te blijven…

Goede Vrijdag
Met name op Goede Vrijdag is het mooi om de kruisweg te bidden. Op internet vind je verschillende overwegingen bij de kruiswegstaties. Ook kun je de film ‘The Passion of the Christ’ kijken. Bij deze film mag je je bedenken dat Jezus het lijden heeft ondergaan voor jou. Niet alleen voor ‘ons allemaal’, maar voor jou specifiek. In deze film zie je veel fysiek lijden. Overweeg hierbij: het innerlijke lijden van Jezus was velen malen groter dan de fysieke pijnen die Hij heeft ondergaan.

Stille Zaterdag
Dan komt Stille Zaterdag. Misschien denk je dat Stille Zaterdag een ‘tussendag’ is, waarin je je al helemaal richt op de voorbereidingen voor Pasen. Deze dag is daar, denk ik, niet voor bedoeld. Het is de dag nadat Jezus is gestorven. Hij is niet meer onder ons. Er is stilte, verdriet… Jezus zijn lijden is nog niet voorbij. Je kunt ook deze dag gebruiken om het offer van Jezus voor jou te overwegen.

Hopelijk heb ik jou een beetje inspiratie kunnen geven, zodat je deze week dichter naar de Heer toe kan groeien. Ik wens je een gezegende Goede Week!

 

“Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open. Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen. Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad? Hij werd verbannen uit het land der levenden, om de zonden van mijn volk werd hij geslagen. Hij offerde zijn leven voor hun schuld, om zijn nageslacht te zien en lang te leven.”
Jesaja 53, 7 – 8. 10

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!