De laatste tijd krijg ik veel nieuwe dingen op mijn pad. Leuke kansen en zaken waarvoor ik mij super graag wil inzetten. Ik ben blij dat al deze leuke dingen op mijn pad komen, maar voor ik het weet is de week alweer om en heb ik lang niet alles kunnen doen wat ik wilde. Het betekent dat ik keuzes moet maken en moet beslissen wat ik wel én wat ik niet ga doen.

Nieuwe kansen, meer oproepen om te helpen in de kerk, studie, werk… het begon mij een beetje te duizelen. Ik kreeg last van keuzestress. Ik wist dat ik keuzes moet gaan maken en sommige zaken moet laten vallen. Dat is moeilijk. Afgelopen week ben ik daarom gaan wandelen in de duinen, om even alleen te zijn met de natuur en te praten met God. Om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Welke keuzes maak ik? Waarmee moet ik stoppen? Waarmee ga ik door?

De afgelopen weken heb ik om hulp gevraagd bij mensen om mij heen. Ik heb gevraagd welke keuzes zij zouden maken. Ik kreeg te horen dat ik ‘kansen nooit moet laten vallen, want je weet nooit of je die kans nog een keer krijgt’. Over het algemeen kreeg ik het advies om te kiezen voor mijn carrière en zaken daaromheen te laten vallen.

Toch voelde dat niet goed. Tijdens mijn wandeling in de duinen merkte ik dat ik eigenlijk wel tevreden ben met wat ik nu doe. Ik kreeg het idee dat ik bijvoorbeeld niet persé een hobby hoef te laten vallen om een nieuwe kans te pakken. Als ik blij word van hetgeen ik nu doe, waarom zou ik daar dan mee stoppen? Onze maatschappij is erg gericht op het pakken van kansen, om hoger te komen op de sociale ladder en om een betere baan te krijgen. Als ik ook op die manier ga denken, dan doe ik mijn werkzaamheden niet meer voor God. Het is goed als je ambitieus bent, maar je hoeft dat niet altijd te zijn. Je mag ook dankbaar zijn en tevreden met wat je nu doet.

“Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg, de Heer toetst wat hem innerlijk beweegt.” – Spreuken 16:2

Soms is het goed om met iets nieuws te beginnen, maar het is vooral belangrijk om erover te praten met God. Alles wat je doet kan je immers aan Hem opdragen. Ook een hobby, zoals het maken van muziek, kun je opdragen aan God. Muziek zie ik bijvoorbeeld als een schoonheid door God gecreëerd. Zo kun je al jouw bezigheden onderdeel laten zijn van jouw roeping. Op deze manier kan je ook makkelijker onderscheiden welke keuzes God wil dat jij maakt. Dat kan zijn om een nieuwe kans te benutten, maar het kan ook zijn dat je gewoon blijft doen wat je nu doet. Dat je daarin tevreden en dankbaar bent.

“Of gij dus eet of drinkt, of wat gij ook doet, doet alles ter ere van God.” – 1 Kor. 10:31

Hopelijk helpt mijn overdenking jou ook als jij zulke keuzes moet maken. Wees niet bang om keuzes te maken (angst is nooit een goede raadgever ;)) en praat erover met de Heer. Om dan even tijd te maken om weg te gaan van al die werkzaamheden en te wandelen door de natuur, is zeker een aanrader.

“Een mens stelt zich veel vragen,
de Heer geeft het antwoord.
Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg,
de Heer toetst wat hem innerlijk beweegt.
Vertrouw bij je werk op de Heer,
en je plannen zullen slagen”
Spreuken 16:1-3

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!