“Ik heb een vriend die een spiegel aan de muur heeft hangen met de tekst ernaast:
“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat zeg je van mijn binnenkant?”
Wij kijken vaak naar het uiterlijk, maar onze binnenkant is veel belangrijker.

Kijk naar de binnenkant, niet naar de buitenkant!
De buitenkant kan heel armzalig zijn, maar dat doet niet ter zake!
Juist in de armste mensen kunnen we vaak iets van Jezus zien.”

Laatst zei een bisschop dit in zijn preek.
Onze binnenkant is veel belangrijker dan onze buitenkant. En dit kan op twee manieren op ons van toepassing zijn:

  1. Hoe kijk ik naar mijzelf?
    Al heel vaak heb ik gehoord: je bent prachtig geschapen, naar Gods beeld en gelijkenis. Je bent perfect geschapen, precies zoals Hij het wilt. Ja, dat weet ik. Maar vaak leef ik niet zo. Vaak komt het voor dat ik in de spiegel naar mijzelf kijk en mijzelf niet mooi vind, niet dun genoeg vind, etc. Vaak kijk ik alleen maar naar mijn eigen buitenkant, en vergeet ik te kijken naar mijn binnenkant. Terwijl de binnenkant het belangrijkste is! In mijn binnenste kan God binnendringen, en kan Hij mij vertellen hoeveel Hij mij lief heeft. Als ik de tijd neem om zorg te dragen voor mijn binnenkant, dan kan God echt in mij komen. En dan zal Zijn schoonheid automatisch zichtbaar zijn aan de buitenkant. Wat mij helpt is om in de Aanbidding te zitten, en mij daar met Gods liefde te laten vullen. Om daar in de stilte te zijn, zonder een boekje of Bijbel mee te nemen. Wow, klinkt redelijk onmogelijk. Dat is wat ik eerst dacht, maar het is net als met het beoefenen van een sport: oefening baart kunst;) Ik moest echt wennen aan deze stilte, maar ik merk: hoe vaker ik ga, hoe meer ik ervan kan genieten en de vruchten ervan zie. Ik merk dat ik in zo’n uur echt met God kan kletsen, en mijn gedachten aan Hem kan geven. En als ik in een week meerdere keren aanbidding heb gehad of tijd om in de stilte bij Hem te zijn, dan merk ik dat mijn binnenkant gevoed is. Ik merk dat ik hierdoor meer bezig ben met hoe ik met God kan praten, hoe ik Zijn liefde kan uitdragen, en alles met Hem kan doen. Ik leer Hem hierdoor beter kennen, dus dan lukt het mij ook beter om naar mijzelf te kijken zoals Hij mij ziet. Hij houdt namelijk veel meer van mij dan ik van mezelf kan houden. Door veel tijd met Hem door te brengen geef ik God een kans om tegen mij te zeggen: “Ik houd van jou! En ik wil jou graag perfect gelukkig maken!”.
  2. Hoe kijk ik naar anderen?

“Kijk naar de binnenkant, niet naar de buitenkant!” Dit geldt ook voor anderen. Kijk ik alleen naar de buitenkant van anderen, of kan ik hier doorheen kijken, en kan ik echt naar hun binnenkant kijken. Vaak betrap ik mijzelf erop dat ik als eerste iemand oordeel op zijn/haar uiterlijk. Ik merk bijvoorbeeld dat ik snel anderen oordeel die er arrogant uitzien (dus niet perse zijn!). In dit jaar van Barmhartigheid ben ik aan het leren wat het betekent om met de ogen van Jezus te kijken naar anderen: alleen naar de binnenkant van een ander kijken, met barmhartigheid, zonder oordeel! “Jesus looks beyond the faults and sees the person. He does not halt before bygone evil, but sees future good.” (Paus Franciscus)
Om te leren om met Jezus’ ogen naar anderen te kijken heb ik het nodig om veel tijd met Jezus door te brengen: in de aanbidding of stilte! Als Hij tot mijn binnenkant gaat spreken, in mij gaat leven, kan ik steeds meer op Hem gaan lijken en met Zijn ogen gaan kijken!
In de Bijbel is een mooi voorbeeld van het kijken naar de binnenkant. Samuël wordt door God op pad gestuurd om een van de zonen van Isaï tot koning te zalven, waarbij Samuël als eerste kijkt naar de oudste, belangrijkste zonen, diegenen die er sterk en groots uitzien. “Maar de HEER zei tegen Samuël: ‘Ga niet af op zijn voorkomen of zijn rijzige gestalte; hem wil Ik niet. Want God ziet niet zoals een mens ziet; een mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart.En uiteindelijk wordt David, de kleinste, jongste van het gezin, diegene die van buiten het minst belangrijk lijkt, tot koning gezalfd!

Misschien helpt het jou ook om deze tekst op je spiegel te plakken: “Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat zeg je van mijn binnenkant?”

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!