Ik ben de afgelopen week van een paniekerige en gestreste Laetitia naar een rustige, op God vertrouwende en vredevolle Laetitia gegaan. Met het einde van mijn vervanging als docente Frans in het zicht, moet ik weer op zoek naar een andere job. Ik wist vanaf het begin dat dit moment ging komen en vond het ook helemaal niet erg om tijdens de zomervakantie vacatures te gaan bekijken. Maar vorige week kwamen er opeens drie baantjes uit de lucht vallen en in plaats van blij, voelde ik me enorm onder druk gezet. Alle drie wilden ze zo snel mogelijk een antwoord, ik zat met mijn vrienden op een festival en was nog niet eens begonnen aan mijn zoektocht naar werk, laat staan dat ik al wist wat ik eigenlijk wil gaan doen komend schooljaar! Tussen haakjes, dat weet ik nog steeds niet en ik heb ook nog niet geantwoord. Wat is er dan opeens veranderd in mijn hart?

Ten eerste: dankzij dit filmpje van father Mike Schmitz, kwam het besef al snel dat ik me in een luxepositie bevind. Wat heb ik te klagen? Ik ben nog niet helemaal klaar met de ene job en ik heb al een wachtlijst van drie andere potentiële banen. En hoewel ik een eeuwige twijfelaar ben en het dus voor mij geen cadeau is om te moeten beslissen, ben ik echt een bofkont dat God me gewoon de keuze laat. Erger nog, ik geef toe dat ik soms hoop dat God me – liefst met een groot lichtspektakel en engelen die naar beneden dalen – zal onthullen wat ik moet doen, wat Zijn plan is voor mijn leven, gewoon omdat ik dan zelf niet hoef te kiezen. Maar misschien is wat Hij op dit moment van mij wil dat ik de beslissing zelf neem. Die vrijheid krijg ik van God en ik moet daarin mijn verantwoordelijkheid nemen. In de video van father Mike geeft hij vier vragen die je je moet stellen wanneer je voor zo’n keuze staat, voor een nieuwe deur: is het een goede deur, een open deur, een wijze deur en een deur die je wil openmaken? Ga er dan voor!

Ten tweede heeft een Britse YouTuber me doen inzien dat ik nog zo jong ben. Vaak voelen we de druk van de maatschappij om zo snel mogelijk te moeten weten wie we zijn, wat ons doel is in het leven, waar we naartoe gaan. Op school vraagt iedereen je wat je gaat studeren. Wanneer je studeert, is de vraag telkens wat je daarna met je diploma wil gaan doen. In een relatie willen mensen weten wanneer je gaat trouwen en eens getrouwd is de vraag wanneer jullie aan kinderen zullen beginnen. Chill eens even!

Lees je deze blog en ben je 15 jaar oud? Dan ben je jong! Ben je 25? Dan ben je jong! Ben je 35, dan ben je jong! Heb je op je 40e nog niet helemaal gevonden wat jouw ding is, dan is dat ok. Je heb nog zo’n 40 jaar te gaan. Ik hoef dus nu nog niet alles op een rijtje te hebben. Integendeel, ik vind het eigenlijk best fijn om verschillende jobs te mogen uitproberen, ervaring op te doen en zo stilaan te ontdekken wat ik nou echt wil en waar God me naartoe leidt. Ook in de Bijbel zien we dat onze grote voorbeelden echt niet onmiddellijk wisten wat hun missie was in het leven. Abraham heeft 25 jaar gewacht op de zoon die de Heer hem beloofd had, Jozef “de dromenkoning” heeft 13 jaar vastgezeten in Egypte, Mozes deed er 40 jaar over in de woestijn, David heeft 15 jaar gewacht vooraleer hij koning werd en Jezus zelf is pas op zijn dertigste begonnen om in het openbaar Gods grootste plan in vervulling te doen gaan. Laten we ons dus geen zorgen maken en ons niet laten ontmoedigen!

Wat wel belangrijk is, is om me ook tijdens deze “tussenfase”, in de tijdelijke opdrachten die ik aanneem, volledig te geven. Ik wil, zelfs op het moment dat ik nog niet helemaal mijn plek gevonden heb, alles doen voor Gods vreugde en glorie. Ik wil hier en nu al mijn steentje bijdragen aan Zijn koninkrijk. Tot er een nieuwe deur opengaat, mogen we de Heer dan ook al prijzen en danken in de gang. Dat kan in heel kleine dingen. We kunnen studeren, lessen voorbereiden, het afwasmachine vullen, koffiezetten, klanten bijstaan, … uit liefde voor Hem. Ikzelf zet graag wat christelijke muziek op terwijl ik mijn dagelijkse taakjes doe en ik hoorde laatst iemand zeggen dat haar icoon en kaarsje uit haar gebedshoek met haar meereizen doorheen het huis: naar de strijkplank wanneer ze moet strijken, naar de keuken wanneer ze kookt, naar de badkamer wanneer ze haar tanden poetst. Zo kunnen we, tijdens het wachten al, gelukkig zijn én bereidt God ons voor op de grootse dingen die Hij samen met ons wil doen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!