Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven’ – Spreuken 4, 23. Laatst heb ik het boek ‘de fascinerende vrouw’ van John en Stasi Eldredge gelezen. Volgens dit boek is het belangrijkste aan jou als vrouw, jouw hart. Het vrouwelijk hart is namelijk een afspiegeling van Gods hart. Deze blog helpt je te ontdekken wie je als vrouw bent. De vrouw die God voor ogen had toen hij Eva maakte en toen Hij jou maakte.

Het vrouwelijk verlangen naar relaties
Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper maken die bij hem past’-  Genesis 2, 18. Vandaar dat God Eva schiep zodat Adam niet alleen zou zijn. Hierdoor weten we dat vrouwen in het diepst van hun wezen ingesteld zijn op relaties. Ze verlangen naar relaties en kunnen deze goed in stand houden. Bovendien heeft een vrouw het verlangen om gewild te zijn en dat iemand haar het hof maakt. Dit zijn prachtige verlangens die God in de vrouw heeft gelegd omdat ze belangrijk zijn in deze wereld.

Gods verlangen naar romantiek
Dit vrouwelijk verlangen zegt iets over Gods verlangen. Hij vraagt namelijk van ons ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht’ – Marcus 12, 30. Hieruit blijkt dat niet alleen de vrouw maar ook God begeerd wil worden. Volgens het boek verandert dan ook je leven als je ontdekt dat je christelijk geloof eigenlijk een prachtige romance is. Dit is zichtbaar in de Bijbel die tevens een liefdesgeschiedenis is tussen God en zijn volk. De wereld is geschapen voor romantiek!
En hierin mogen wij als vrouwen een speciale rol in spelen. Denk aan het schrijven van een brief aan iemand, het tijd maken om met anderen af te spreken, denk aan de zorg van een moeder voor haar kleintjes, of denk aan de aandacht die een vrouw kan hebben wanneer ze luistert naar iemand.

De vrouwelijke schoonheid
Één kenmerk van romantiek is schoonheid van lichaam, ziel en karakter die van elkaar afhangen en uit elkaar voortvloeien. Het is niet de wereldse schoonheid door de eis van een perfect figuur of door schoonheid te bagatelliseren. Volgens het boek is schoonheid het wezen van de vrouw door te zijn wie ze is. Deze vrouwelijke schoonheid straalt uit dat alles goed is. Dit ervaar je bij een vrouw die zich in haar schoonheid op haar gemak voelt. Bij haar kun je dan ontspannen en plezier hebben. Laatst kwam een vriendin langs en ging ik mezelf nog even in haar bijzijn opfrissen omdat ik niet op mijn gemak was in mijn eigen schoonheid. Hierdoor straalde ik geen rust uit, gaf ik haar niet mijn onverdeelde aandacht en luisterde ik niet goed. Ik heb hiervan geleerd om ook de imperfecties van mijn fysieke schoonheid te accepteren en meer de prioriteit bij mijn naasten te leggen.

 

“Schoonheid zal de wereld redden.” Dostojevski 

 

De schoonheid van God
Verder is schoonheid onze meest directe ervaring met het Eeuwige
. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang die zich achter de horizon van de zee verschuilt. Een intense schoonheid waardoor we verlangen naar het leven zoals het bedoeld is, het komend hemelrijk waar alles mooi zal zijn. De schoonheid laat zien dat Iets schitterends je roept. Hij is de bron van goedheid die alles heeft gemaakt en de gulle gever die ons alles heeft geschonken. Elke ervaring van schoonheid trekt ons naar God toe. Hier in speelt de schoonheid van de vrouw een bijzondere rol, haar figuur, ogen, stem, hart, ziel en leven. Zij is een diepe vertolking hiervan, omdat zij de schoonheid is in persoon. Ik ervaar dit bij een vriendin die haar ziel verenigt met De Schoonheid, die investeert in haar relatie met God en de talenten in haar karakter inzet in de wereld, en die zichzelf als schoonheid ziet en zichzelf goed verzorgt. Haar schoonheid bemoedigt mij om God te blijven liefhebben.

Jouw schoonheid
Misschien heb je net als ik weleens te horen gekregen, ‘wat ben je toch complex en gevoelig.’ Wellicht kreeg je hierdoor ook het idee dat je jezelf moest veranderen. Echter ben je net als God, geen probleem dat opgelost moet worden. Nee, je bent een groot wonder waarvan genoten kan worden. Je hebt een schoonheid om te ontsluieren, omdat je beelddrager bent van God. Vandaar dat ik je wil uitnodigen om niet alleen naar de schoonheidsspecialist te gaan, maar om eens stil te staan bij je vrouwelijk hart en te ontdekken wie je als vrouw bent in Gods ogen.

Veel liefs en Gods zegen, Karolina

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!