Een nieuwe blog van Carolien, over, ja hoor, rugby. Op de foto zie je Carolien in actie!

Dit jaar begon ik aan een nieuwe sport: rugby. Ik besefte niet dat God me daar zoveel doorheen zou leren. Focus, readiness en realiteit

Ik wilde dit jaar wat meer naar binnen gaan. Mijn verlangens had ik weggestopt in de overtuiging dat ze toch niet goed waren of niet hetgeen waren waarop ik mijn keuzes moest baseren. Met nieuwe moed was ik toch wel benieuwd hoe God ook door mijn verlangens zou spreken. Ik wilde een nieuwe sport beginnen en moderne dans sprak me al langer aan en zou wel eens in deze zoektocht kunnen helpen. Ook kwam er een introductiecursus rugby voorbij en dat was de enige sport op de middelbare school waar ik fanatiek aan meedeed, dus dat leek me wel leuk om voor zes weken ernaast te doen.

 

Surprise

Bij de rugby club werd ik warm ontvangen. Twee keer in de week stonden we met zo’n 40 jonge mannen en vrouwen op het veld voor de introductiecursus. De dansschool liet maar niks van zich horen tot er opeens een bevestiging, factuur en het aanmaken van een account in mijn mailbox verscheen, maar op mijn vragen werd niet gereageerd. Inmiddels al wat rugbylessen verder, besloot ik toch op die sport te blijven. Naast dat het gewoon leuk is om te tackelen, legde ik een hoop verbanden met het geloof wat me intrigeerde. God had toch een ander plan en ik ervaar het als groot cadeau. Ik deel er graag van 😊.

Focus en readiness

De bal in rugby is heilig, daar kijk je vrijwel altijd naar ook al komt er iemand op je afgestormd om je onderuit te halen. Jezus is heilig. We moeten op Hem gefocust blijven ook al is er iemand of een situatie die ons onderuit dreigt te halen. Daarnaast moet je natuurlijk ready zijn voor de strijd. In rugby is die strijd een fysieke strijd, maar er is ook steeds een geestelijke strijd gaande in ons leven. De training voor de fysieke strijd maakt dat ik ook veel meer ready ben voor de geestelijke strijd. De Theologie van het Lichaam leert ons hoe lichaam en ziel met elkaar verbonden zijn en hoe de fysieke uitdagingen en geestelijke uitdagingen een uitwerking op elkaar hebben. De aanval komt in de fysieke en geestelijke strijd op jouw zwakke punten, zo merk ik ook dat de duivel mij aanvalt als ik bijvoorbeeld moe ben. Ook in de sport zie je dat de tegenstander soms wordt afgemat, zodat de aanval makkelijker wordt.

 

Realiteit

Eenzelfde vergelijking zie ik in conditie. Conditie kun je niet ‘faken’, je hebt het of je hebt het niet. Je kunt je beter voordoen dan je conditie in werkelijkheid is. Je kunt wat sjoemelen, maar echt beter wordt je daar niet van. In het geloof kun je misschien wat meer faken, maar je doet jezelf en God tekort als je niet in de realiteit gaat staan. Een duidelijke les die ook ik mag leren. In ons eerlijk onder ogen komen van de realiteit kunnen we meer groeien dan wanneer we ons er doorheen bluffen. En wat heb ik al veel mogen leren en mezelf veel groeiruimte mogen geven. Hoe fijn is het om aan iets nieuws te beginnen en nog niets goed te hoeven kunnen, maar het echt mag leren? Deze mentaliteit om nog zoveel te mogen leren heb ik meegenomen in de rest van mijn leven. Ik bak nu bijvoorbeeld veel en houd er van om dan een uitdagend baksel te maken, maar soms kom je erachter dat je langer had moeten mixen of dat temperatuur toch wel een hele belangrijke factor is. Neemt niet weg dat mijn huisgenoten alsnog erg van mijn ‘mis’baksels genieten 😉.

En zo leert God me doorheen rugby om mijn ogen op Hem gericht te houden, klaar te staan voor de strijd, de realiteit onder ogen te gaan en een mentaliteit van groei aan te nemen.

“Laten wij ons dan aansluiten bij die menigte getuigen van het geloof, en elke last en belemmering van de zonde van ons afschudden, om vastberaden de wedstrijd te lopen waarvoor we hebben ingeschreven. Zie naar Jezus, de aanvoerder en voltooier van ons geloof. In plaats van de vreugde die Hem toekwam, heeft Hij een kruis op zich genomen en de schande niet geteld: nu zit Hij aan de rechterzijde van Gods troon. Denk aan Hem die zulk een tegenstand van zondaars te verduren had; dat zal u helpen om niet uit te vallen en de moed niet op te geven.” (Hebreeën 12, 1-3)

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!