Een paar dagen geleden ging ik met mijn moeder en zus naar een tuincentrum om wat versiering te kopen voor Kerstmis. Overal om mij heen zag ik kerstverlichting, kerstballen en kerstmannetjes. Helemaal aan het einde, in een klein hoekje, zag ik een paar kerstallen staan. Dat is eigenlijk precies een weergave van de manier waarop velen in ons land Kerstmis vieren. Het gaat om de ‘gezelligheid’, om het eten, om de versiering… maar de echte betekenis van Kerstmis wordt weggestopt in een klein hoekje.

Veel mensen maken zich ontzettend druk om het met Kerstmis zo gezellig mogelijk te maken. Ook op het werk is het druk: alles moet vóór het nieuwe jaar af zijn. Ik merk dat ik de afgelopen weken soms ook ben meegegaan in de drukte. Studiewerk dat persé vóór Kerstmis af moest zijn, drukte op het werk… ik nam niet iedere dag de tijd om het kerstmysterie te overwegen. Totdat ik de woensdag voor Kerstmis naar de Guldenmis ging. Tijdens deze Mis is er alleen kaarslicht. Er zijn geen boekjes, zodat je de lezingen niet kan meelezen en sommige liedjes ook niet kan meezingen. Je moet alles over je heen laten komen. Het is een mooie Mis, waarin ik weer werd herinnerd aan de verstilling en de vreugde van de kerstboodschap.

Kerstmis: het feest van de geboorte van Jezus. Wij mogen, in het bijzonder met Maria, vol blijdschap zijn over Christus’ komst. Niet alleen zijn komst 2000 jaar geleden, maar ook zijn komst nu in jouw hart, en zijn tweede komst, aan het eind van ons leven of aan het einde van de wereld.

Tijdens de Guldenmis werd er speciaal aandacht gegeven aan Maria. Maria, de moeder van de Heer. Ik beeld mij in: decennia lang waren de joden zich aan het verheugen op de komst van de Verlosser en dan opeens komt er engel naar een klein dorpje, naar Maria, om haar te vertellen dat zij zwanger zal worden van de Heer. Wat bijzonder zal dat geweest zijn! Wat een vertrouwen zal Maria ook hebben gehad in de Heer, dat zij ‘ja’ heeft kunnen zeggen tegen Hem.

Eén van de dingen die ik graag doe met Kerstmis, is op een rustig moment op de dag (vaak laat in de avond) te gaan zitten bij de kerststal en te kijken naar het beeldje van Jezus. Gewoon in stilte bij Jezus zijn. Dat vind ik zó mooi om te doen! Ik overweeg dan hoe het voor Maria en Jozef geweest moest zijn. Om in die roerige tijd de Zoon van God te ontvangen en volledig op God te moeten vertrouwen. Ik overweeg de liefde die God ons toont met de geboorte van zijn Zoon als mens. Een liefde die zo groot is, dat ik deze nog steeds niet goed kan begrijpen. Tijdens deze stilte vraag ik de Heilige Geest en Maria, de bruid van de Heilige Geest, om genade, om het kerstmysterie nog beter te begrijpen. Ik denk aan de vreugde die Maria zal hebben gevoeld, ondanks alle onzekerheid en moeilijkheden van die tijd.

Dat is wat ik met deze Kerstmis ook wil zijn: vreugdevol! Ook in deze roerige tijd, waarin velen om ons heen niet meer de echte betekenis van Kerstmis vieren. Vreugde kun je uiten door te zingen. Daarom vind ik het mooi om met mijn familie bij de kerststal te zingen. Misschien was deze Advent voor jou ook een drukke tijd of zijn er bepaalde dingen in je leven die niet mee zitten. Deze Kerstmis kun jij alsnog die vreugde voelen. Deze vreugde is immers geen gevoel van geluk. Het is dieper. Het is een vreugde in je ziel. Vreugde, waarmee je jouw liefde en vertrouwen aan God toont (aldus de H. Teresa van Calcutta). Net zoals Maria deed. Dus ik wil je zeggen: ga naar het kindje Jezus, leg alles neer bij Hem en wees vreugdevol!

Zalig Kerstmis!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!