Presteren, presteren, presteren. Elke dag weer opnieuw. Wanneer ik uit bed stap maak ik de keuze om goed te presteren. Soms ben ik daar bewust van en soms ook niet. En als je ook nog een prestatiedruk hebt, bezorgt dat veel stress en vermoeidheid. Maar waarom doen we het toch als het ons eigenlijk zoveel stress en vermoeidheid bezorgt? Is het misschien een stukje trots? Of beter willen zijn dan de ander?

Ik heb klassiek ballet gedanst. Dat is een strenge en harde wereld waar je instapt. Alleen maar goed moeten en willen presteren, en beter willen zijn dan de ander. Met een ongelooflijke druk op je schouders. Je wil een goed imago creëren bij een bepaald persoon. Ikzelf creëerde bijvoorbeeld een imago bij mijn balletdocente. Zij weet wat ik wel en niet kan, en zij verwachtte dat ik iets meteen kon en deed wanneer ze het van mij vroeg. Ik voelde hier een druk – van mijn docente maar ook van al mijn mede-dansers – om goed te presteren en te laten zien dat ik het kan.

Deze prestatiedruk heeft mij als persoon en ook mijn denkwijze veranderd. Wat nou als ik op dat moment deze druk had losgelaten? Was het dan helemaal fout gegaan? Of was het me misschien juist beter gelukt?

Zelfs voor God denk ik soms: “ik moet goed presteren.’ Maar de Heer vraagt ons niet om elke dag goed te presteren onder prestatiedruk. Hij vraagt ons om elke dag, onze nieuwe dag aan Hem te geven en op Hem te vertrouwen.

Goed willen zijn in iets – in dans, in tekenen, in zingen, noem maar op – komt van binnen uit. De enige manier hoe je goed presteert is jezelf zijn!

Je kan je niet anders gaan voordoen dan wie je bent alleen omdat je de druk voelt van anderen. Bij de Heer mag je jezelf zijn, dit laat hij ook toe in ons dagelijks leven. Als je met Hem leeft en veel met Hem praat, leer je wie je écht bent en hoe je jezelf kunt zijn, je beste zelf.

Je hebt soms van die stressvolle momenten. Bijvoorbeeld voordat je een presentatie hebt, een optreden of een sollicitatiegesprek. Zoals ik hierboven noem, vanuit zenuwen komt stress, vanuit stress komt druk, en vanuit druk komt weer zenuwen. Zie het als een soort kettingreactie. Je voelt druk om te laten zien dat je geschikt bent voor deze baan, je voelt de druk om aan het publiek te laten zien dat je goed kan dansen of je voelt druk om aan je medestudenten te laten zien dat jij een goed onderwerp hebt gekozen voor je presentatie. Je bent bang dat er iets fout gaat door de zenuwen.

“Gelukkig is de mens die in de beproeving staande blijft. Want wie de proef doorstaat, ontvangt als lauwerkrans het leven, zoals God heeft beloofd aan iedereen die hem liefheeft.” – Jakobus 1:12

Dus, zie het zo dat de beproeving hier, de zenuwen zijn die je moet overheersen. Je mag op God vertrouwen dat de zenuwen je niet overnemen, wat je ook gaat doen op dat moment. Anders merk je juist de kettingreactie, en dan voel je die druk weer.

Met mijn blog is het niet de bedoeling dat jullie denken dat prestatiedruk helemaal slecht of iets negatiefs is. De druk om goed te presteren is juist goed, maar niet als het je helemaal gaat overheersen. Het moet dus gezond en neutraal blijven.

Als je vervolgens goed gepresteerd hebt, is het belangrijk dat je trots je niet overneemt. Met trots ben je jezelf niet. De Heer leert ons om niet hoogmoedig te zijn, maar nederig van hart. Als we goed gepresteerd hebben zijn wij het niet, maar is het God die eer en complimenten verdient.

Hij echter geeft des te meer genade. Daarom zegt de Schrift: God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar aan de nederigen geeft Hij genade.” – Jakobus 4-6

Wanneer je jezelf verliest door prestatiedruk zal je dat niet zomaar merken aan de buitenkant. Je merkt het aan je denkwijze en aan je innerlijke zelf. Soms is dat lastig te herkennen, dus het is goed om hier voor jezelf over na te denken.

Het is mooi als je je kunsten aan de rest van de wereld wilt laten zien, misschien kan je ook anderen inspireren! Maar doe het op je eigen tempo! Als je het doet op het tempo dat anderen van je verwachten (of dat jij denkt dat anderen van je verwachten), kan je jezelf hierin verliezen.. Dit zeg ik uit eigen ervaring in mijn danstijden!

Onthoud dus: presteren is goed, alleen de druk die erbij komt, niet! Vertrouw op de Heer dan komt het goed! Dus de volgende keer dat je een zenuwslopende presentatie, sollicitatie, dansvoorstelling, of iets heel anders zenuwslopends hebt.. gewoon lekker jezelf blijven. Zo presteer je uiteindelijk het beste! Geef al je zenuwen of twijfels die je op dat moment hebt aan de Heer. Hij zal je dan helpen goed te presteren! 🙂

Gods Zegen & Veel Liefs,

Jessica

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!