Beste lezeressen,

Ik hoop dat jullie een mooie vastentijd hebben doorgemaakt en wil jullie ook bedanken voor de reacties op mijn vorige blog! Velen van jullie zullen het ook druk hebben gehad met tentamens, examens, werk en allerlei andere dingen. Ikzelf ben nu bezig met afstuderen en merk dat het grote ‘Oh wat ga ik na de zomer doen?’ zich steeds meer aan me begint op te dringen. Gods Voorzienigheid zal mij vast hierbij ondersteunen.

Een heel fijn rustmoment in mijn leven is de tweewekelijkse koorrepetitie met mijn Gregoriaanse schola. We zijn met een klein groepje en zingen één keer in de maand tijdens de H. mis in Tilburg. Omdat we maar één keer in de twee weken repeteren, heb ik vorige week dus al gezangen voor in de Paastijd mogen oefenen. Zoals jullie weten wordt er tijdens de Vastentijd geen ‘Alleluia’ gezongen in de H.Mis. Om dus midden in de Vastentijd ineens een ‘Alleluia’ te repeteren was een beetje vreemd maar het zette me wel weer op scherp! Ja binnenkort zingen we inderdaad weer Alleluia! De Heer is verrezen!

Goede Week
Dit jaar is de derde keer dat ik de Goede Week meemaak. Ik ‘weet’ steeds beter wat de betekenis is van de liturgie en de lezingen, maar het echte beleven van de Goede Week is iets heel persoonlijks. Vorig jaar had ik me helemaal ingelezen en heb ik de hele week doorgemaakt bij Pater Hugo in Warfhuizen. De Latijnse liturgie en de stilte van het dorp zorgden voor een heel bijzondere sfeer. Om de hele Goede Week op één plek te zijn en met een kleine gemeenschap samen te zijn was een heel indrukwekkende ervaring. Het was heel anders dan de keer daarvoor toen ik de Goede Week ‘door mijn gewone week’ heen vierde door iedere dag alleen naar de vieringen te gaan in de Kerk. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar in Warfhuizen stond mijn hele week in het teken van de Goede Week. Dit jaar wil ik proberen diezelfde ruimte en stilte te maken die ik vond in Warfhuizen zonder weg te gaan uit Tilburg.

Anders dan anders
Ik wil dit jaar wel minder met mijn hoofd bezig zijn tijdens de Goede Week. Als nieuwe Katholiek vond ik namelijk dat ik vooral moest leren begrijpen wat er nu precies gebeurde, en ik ben ook blij dat ik dat heb gedaan. Dit jaar zie ik de Goede Week en het Paasmysterie op een andere manier. Ik zal daar iets over uitleggen:

Een tijd geleden las ik dat een mysterie iets is, wat je niet helemaal begrijpt, maar wat je steeds opnieuw ervaart. Het Paasmysterie is de Heer die verrezen is en gelukkig mogen we dat mysterie het hele jaar opnieuw ervaren. Volgens het Tweede Vaticaanse Concilie is het zelfs zo dat ‘(…) dat voor de gelovigen, die goed gedisponeerd zijn, bijna elke gebeurtenis van het leven wordt geheiligd door de goddelijke genade, die voortvloeit uit het paasgeheim van Christus’ lijden, dood en verrijzenis’ (Sacrosanctum Concilium, 61, 1963).

Wat ik dus wil meegeven is dit: dat we niet de hele Goede Week proberen bezig te zijn met het proberen te begrijpen van het Paasmysterie. Het is iets wat we gewoon moeten ervaren, en als we het samen met Christus beleven, zal Hij ervoor zorgen dat je geest een stukje verlicht mag worden.

Ik wens jullie allemaal veel devotie voor de Goede Week en alvast een Zalig Pasen!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!