Maria is de meest perfecte vrouw die ooit op aarde heeft rondgelopen. God koos haar niet voor niets uit om de moeder van Jezus te zijn. Met haar hele wezen hield zij van God en diende zij Hem. De Engel zei haar dat ze de Moeder van Gods Zoon zou worden. Hoewel ze dit absoluut niet begreep, zei ze ‘ja’ tegen Gods plan en vertrouwde ze op Hem. En toen begonnen de vele uitdagingen die bij haar moederschap kwamen kijken. Denk eens aan haar leven: Jozef die eerst van haar wilde scheiden, de lange reis naar Bethlehem, het bevallen in een armoedige stal, vluchten naar Egypte, mensen die haar Zoon dood wilde hebben en uiteindelijk was ze zelfs aanwezig bij Zijn lijden en dood! Je zou denken dat ze op een zeker moment zou opgeven, of toch even boos zou worden op God. Maar Maria aanvaardde alles en bleef liefdevol zichzelf geven!
Hiervan kunnen wij veel leren. Wij mogen naar haar opkijken zoals een kind dat doet naar zijn moeder. Zij is immers ook onze moeder.

Maria is ons voorbeeld in hoe wij ook heilige vrouwen kunnen worden; alles wat ze deed, deed ze goed. Ze was een goede moeder, een goede vrouw, een goede buur, noem maar op. Er zijn twee eigenschappen die in het bijzonder bij Maria te vinden zijn, en waarin ze ons voorbeeld wil zijn:

1. Moederschap
Wat is een eigenschap van een goede moeder? Onvoorwaardelijk zorgen voor het welzijn van anderen en jezelf helemaal geven. Deze eigenschap zien we perfect terug in het leven van Maria. Ze dacht altijd aan de ander en niet aan zichzelf. En wat nou bijzonder is, we zijn allemaal geroepen om moeders te zijn, net als Maria. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Elke vrouw heeft de roeping om voor anderen te zorgen, voor hen te bidden, hen te helpen. Als je zelf kinderen baart, ben je eerst en vooral moeder van hen, maar daarbuiten kan je ook van anderen ‘moeder’ zijn. Denk aan iemand die om je hulp of raad vraagt; ook dan ben je een stukje moeder voor deze persoon.
Moeders: neem jullie toevlucht tot haar. Ook zij moest ’s nachts opstaan om Jezus te voeden, tot vervelens toe Zijn kleren wassen, wonden verzorgen … Vraag haar om voor jullie te bidden in de opvoeding van je kinderen. Zij leefde zo dicht bij God dat ze altijd Zijn wil deed, ook in de opvoeding. Ze was de PERFECTE moeder!

2. Zuiverheid
In haar hele manier van leven is zij een voorbeeld in zuiverheid voor ons! Allereerst is haar maagdelijkheid, die Maria gedurende haar hele leven heeft bewaard, een duidelijk voorbeeld van zuiverheid. Hierin is ze natuurlijk de grote voorbeeldfiguur van religieuzen en godgewijde maagden, die ook beloven om maagd te blijven. Ze worden andere Bruiden van Christus en zo ook andere Maria’s.

Ten tweede kunnen wij veel leren van haar zuivere liefde voor God. Het duidelijkst zie je deze zuivere liefde terug in haar antwoord op de vraag van God, of zij moeder van Zijn Zoon wilde worden. God vroeg aan haar om haar hele leven te geven, voor Zijn Zoon. Ze zou met schuine ogen worden aangekeken, ze was immers zwanger voordat ze was getrouwd. En ze zou moeder zijn van Iemand die beweerde de Zoon van God te zijn, wat voor veel ophef zorgde. En toch, omdat zij zo’n zuivere liefde voor God had, zei ze volmondig ja: “Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.” (Lucas 1,38) Wij kunnen ook streven naar zo’n zuivere liefde voor God, dat wij in alles ja tegen Hem zeggen, ook al weten we niet wat het allemaal teweeg zal brengen. Kijk hiervoor naar het voorbeeld van Maria en vraag om haar voorspraak.

Ten derde kunnen wij ook leren van haar zuivere liefde voor anderen. Stel je eens voor hoe zij naar anderen luisterde. Haar liefde was altijd in volledige zelfgave. Zij dacht niet aan haar eigen ‘ik’. Zo gaat zij haar zwangere nicht Elisabeth helpen, terwijl ze zelf zwanger is en het niet makkelijk heeft! Hierbij denkt ze niet aan haar eigen ongemakken, maar alleen aan hoe ze Elisabeth kan helpen.

Deze perfecte zuivere liefde is duidelijk te zien in alle eigenschappen van Maria; denk aan haar toewijding, geduld, vertrouwen en dienstbaarheid. Uit de Bijbel weten we niet veel van Maria, omdat ze altijd enigszins op de achtergrond bleef. Dat ze op de achtergrond bleef, betekent niet dat ze minder belangrijk was; integendeel! Hieruit blijkt juist dat ze heel nederig was, die een stap opzij zette zodat alle aandacht naar Jezus ging. Maar er zijn veel boeken over haar geschreven, en we kunnen ook door middel van gebed haar beter leren kennen!

Zo is zij ons model en helpt zij ons om heilig te worden!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!