Een gloednieuwe blog van onze nieuwste blogster: Sophie Clemens

In mijn eerste blogpost wil ik het hebben over iets dat ik belangrijk vind om te delen: vrouwelijkheid in onze moderne cultuur. Het valt mij op dat in onze samenleving vrouwelijke eigenschappen bij jonge meisjes niet meer worden aangemoedigd. In plaats hiervan nodigt de samenleving vrouwen uit om mannelijke eigenschappen over te nemen. Feministen bijvoorbeeld geven aandacht aan vrouwen die een hoge positie hebben bekleed in hun baan, vrouwen die zichzelf hebben ‘losgemaakt’ van hun echtgenoot, vrouwen die leiden. Hiermee wordt het ‘vrouw zijn’ gevierd. Ik vraag mij af: krijgen wij daadwerkelijk de ruimte om vrouw te zijn in onze moderne samenleving?  

Tegenwoordig krijgen vrouwen meer aandacht in onze maatschappij. De aandacht die echter wordt gegeven, is aan de vrouw die een grote carrière heeft en onafhankelijk is. Zorgzaamheid, voedzaamheid en al die vrouwelijke kwaliteiten die God ons heeft gegeven, worden opzij geschoven. Waarom? Ik denk dat dit komt, omdat mannelijke eigenschappen (zoals leiderschap en beschermen) gelinkt worden aan macht en het idee een impact te hebben in de wereld. Vrouwelijke eigenschappen (zoals zorgzaamheid en voedzaamheid) worden gelinkt aan zwakheid. Onze natuurlijke eigenschappen als vrouw worden opzij geschoven, zodat wij iemand kunnen zijn, die wij eigenlijk niet zijn. Ik denk dat wij hier niet gelukkig van worden.

Daarom denk ik dat een echte feminist juist die vrouwelijke eigenschappen wél aanmoedigt. Vrouwen hoeven geen mannelijke eigenschappen over te nemen om een impact te hebben in deze samenleving. Juist door het omarmen van onze vrouwelijke eigenschappen, die wij van God hebben gekregen, kunnen wij een impact hebben in deze wereld. Wanneer wij onze vrouwelijkheid omarmen, omarmen wij hetgeen dat ons verschillend maakt van mannen.

Betekent dit dat je geen carrière moet nastreven en niet moet leiden? Ik denk van niet. De heilige Jeanne d’Arc leidde bijvoorbeeld een heel leger! Zelf houd ik mij bezig met politiek, wat juist te maken heeft met leiderschap. Van belang is om in alles wat wij doen, onze vrouwelijkheid te omarmen. Pas geleden sprak ik bijvoorbeeld met een kennis. Hij had op zijn werk een leidinggevende gehad, die anders te werk ging dan haar mannelijke collega’s met een leidinggevende functie. Deze leidinggevende omarmde haar vrouwelijkheid en was hierin erg begaan met haar werknemers. Haar zorgzaamheid werd opgemerkt door haar werknemers en iedereen sprak vol lof over de manier waarop zij haar functie bekleedde. Dit vind ik een mooi voorbeeld voor hoe je als vrouw in een leidinggevende functie je vrouwelijkheid kunt omarmen. Ook als je liever de zorg voor jouw gezin verkiest boven een carrière en daardoor thuis wilt blijven, moet je daarin niet ontmoedigd worden. Zolang je maar kunt kiezen om jouw vrouwelijkheid te ontplooien op de manier die bij jou past, en vooral, die God van jou vraagt. Iedere vrouw heeft hierin een andere roeping van God.

Naar aanleiding hiervan wil ik jou aanmoedigen om jouw vrouwelijkheid te omarmen. Durf jouw vrouwelijke eigenschappen naar voren te laten komen in jouw carrière, en durf ook, als jij denkt dat God dit van je vraagt, te kiezen om thuis voor jouw gezin te zorgen. Als jij jouw vrouwelijkheid kunt ontplooien op de manier die bij jou past, zal jij anderen echt kunnen inspireren. 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!