Als er iets is dat niet bestaat, is het ‘een katholiek stereotype’. Door te zeggen “je lijkt niet katholiek”, betekent dat eigenlijk dat er een bepaald beeld wordt gecreëerd bij het zien van een katholiek. Dit vind ik niet logisch. Kan jij mij uitleggen hoe een katholiek eruitziet?

Ik ben best zelfverzekerd, maar uitspraken zoals “je lijkt niet katholiek” maken mij heel erg onzeker. Ik ga altijd met veel plezier naar jongerenevenementen. Toch, als ik er ben, voel ik mij altijd het buitenbeentje. Ik kijk om mij heen en zie alle meiden simpel, maar toch zo mooi gekleed. Geen make-up, maar toch straalt hun schoonheid boven de imperfecties uit (die hebben we allemaal).

Ik begin aan mijzelf te twijfelen. Ben ik niet goed genoeg voor mijn eigen geloof?

Iedereen is anders
Zoals elke persoon anders is, is ook elke katholiek anders. Niet elke katholiek trouwt jong of krijgt op jonge leeftijd kinderen. Ik bedoel, sommigen zijn nog aan het studeren en willen liever hun studie afmaken. Sommigen willen wel make-up dragen, sommige niet. Andere studeren misschien iets met mode, omdat ze modeontwerpster willen worden. Ik zeg maar wat, maar deze verschillen in uiterlijk of levensstijl maken hen niet ‘meer’ of ‘minder’ gelovig.

“Mijn uiterlijk is niet bepalend over hoe ik in het geloof sta.”

Mijn geloof leeft in mijn hart en is te zien in mijn gedrag. Ook in mijn gedrag naar anderen toe. Mijn geloof is dus niet gebaseerd op het feit dat ik drie oorbellen draag in plaats van één, dat ik soms net even wat meer tijd aan mijn uiterlijk besteed of dat ik twee tatoeages heb. Door mijn uiterlijk krijg ik vaak nare opmerkingen; bijvoorbeeld dat er wordt gedacht dat ik arrogant ben. Maar waar het echt op neer komt:

Mijn uiterlijk is niet bepalend over hoe ik in het geloof sta. Ik heb ook geen ‘goedkeuring’ nodig om mijn uiterlijk te bepalen. Ook al kunnen verschillende uitspraken mij voor een moment onzeker laten voelen, ik realiseer mij dat God mij zo heeft geschapen, en dat betekent dat het goed is zo. Dit geldt voor iedereen. In sommige situaties is dit natuurlijk anders, maar bij dit onderwerp is het een algemene tendens.

“Gods werk zijn wij, geschapen in Christus Jezus, om in ons leven de goede daden te realiseren die God voor ons al bereid heeft.” –  Efeziërs 2,10

Gods liefde
God houdt van mij zoals ik ben. Het is dus belangrijk dat dit soort gedachtes mij niet ‘overheersen’ en ik lekker mijn gang kan gaan met wat ik aantrek. Ik vergeet niet dat mijn lichaam een tempel van de Heilige Geest is en ik hiermee Gods liefde zoveel mogelijk wil uitstralen. Ik houd rekening met de kleren die ik aantrek. Wat probeer ik te zeggen met een jurkje dat nét te kort is? Zo verlies ik respect naar mijzelf én naar God. Ik zet daarom ook mijn grenzen met alles wat om mijn uiterlijk gaat. Ik vind het leuk om er goed uit te zien, maar ik probeer daarbij altijd respect te hebben voor hoe God mijn lichaam heeft gemaakt en heeft bedoeld. Dus, mijn drie oorbellen vind ik daar mooi bij passen 🙂

Vind je mij er wel of niet ‘katholiek’ uitzien? Prima, maar voor mij is het belangrijk dat ik Gods liefde zoveel mogelijk uitstraal en in Zijn liefde leef.

Gods zegen!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!