Ik zit in de trein tussen Amsterdam en Haarlem, als mijn oog ineens op een tekst valt die in de trein geschreven staat. “Love yourself.” Er rijzen meteen een heleboel vragen op in mijn hoofd. Is het trots als je dit over jezelf zegt? Wat betekent het eigenlijk om van jezelf te houden? Ik zie meiden en af en toe ook jongens (die laten het alleen minder zien) heel erg zelfverzekerd overkomen, houden zij van zichzelf? Is zelfverzekerdheid hetzelfde als van jezelf houden?

De persoon die dit schreef, zou hij/zij ook van zichzelf houden? Ik maak een foto net voordat de trein vaart mindert en Haarlem binnenrijdt. Terwijl ik uitstap blijf ik naar de foto kijken met al deze vragen. Uiteindelijk vraag ik het ook aan mezelf; houd ik ook van mezelf?

Arrogant?
Zelfverzekerdheid, sommigen hebben het, sommigen niet. Het is gelukkig iets waar personen die met onzekerheid worstelen, nog naar toe kunnen werken. Ik moest dat namelijk ook doen. Wanneer mensen aan mij vroegen of ik van mezelf hield, wilde ik hier eigenlijk geen antwoord op geven. Als ik ‘ja’ zou zeggen, zou ik trots klinken of misschien zelfs arrogant. En met een ‘nee’ zou ik misschien juist weer onzeker overkomen, wat ik niet was. Geen van beiden is correct.

Ervaring is de beste leermeester. Ervaringen die mij onzeker hebben gemaakt, hebben mij uiteindelijk juist weer geholpen om mezelf te waarderen, waardoor ik op een natuurlijke manier ook van mezelf ben gaan houden.

Eigenwaarde verliezen
Een tijdje terug had ik het verhaal van een vriendin aangehoord over een verliefdheid die niet wederzijds was. Ik begreep de pijn van het meisje, maar ik vond het jammer om te zien dat zij zichzelf hierin helemaal kwijtraakte. Deze niet-wederzijdse verliefdheid maakte haar heel erg onzeker, zelfs tot het punt dat zij zichzelf niet meer waardeerde.

“Ik durf te zeggen dat ik van mezelf houd, maar zonder trots te zijn.”

 

Nu denk ik terug aan wat in de trein stond geschreven; jezelf niet waarderen is ook niet van jezelf houden. Onzekerheid betekent niet perse niet van jezelf houden, maar het brengt je wel naar een punt dat je jezelf niet (meer) waardeert zoals je bent.

Voor mij heeft “Love Yourself’ dus meerdere betekenissen. Ik durf te zeggen dat ik van mezelf houd, maar zonder trots te zijn. Jezus heeft het ons zelf aangeleerd; ‘Heb uw naaste lief, als uzelf’- Marcus 12- 30. “Als Uzelf”, dus je mag jezelf liefhebben, je móet jezelf zelfs liefhebben, het is een gebod!

Van mezelf houden
Ik ben pas begonnen met mijn nieuwe opleiding. Het is natuurlijk even wennen, maar ik vind hem erg leuk. Ik merk aan mezelf dat ik me zo erg focus op school dat ik mezelf op sommige momenten verlies. Op deze momenten zit ik niet zo lekker in mijn vel, omdat ik uiteraard mezelf ook de rust moet gunnen buiten school. Dit zijn juist de momenten dat ik denk: “Oké, Jess, Love Yourself! Even achterover zitten en een weekend wat leuks doen.”

Het is belangrijk dat iedereen zichzelf leert waarderen en te respecteren. Zo kan je van jezelf houden voordat je van iemand anders begint te houden. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ook van iemand anders kan houden (denk maar aan de Bijbeltekst).

Onzeker zijn is niet erg, dat zijn we allemaal wel eens, maar het is wel ongezond als onzekerheid je eigenwaarde naar beneden haalt.  Af en toe jezelf op iets trakteren is ook “to Love Yourself”. Probeer het maar eens!

God Bless,
Jessica

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!