Laat je niet ontmoedigen! (Joz. 1: 9)

Lieve Lezeressen en vriendinnen,

Ik wil het in deze blog hebben over teleurstellingen. Iedereen kent ze wel! Soms gebeuren er dingen in ons leven, die tegen zitten. Die anders lopen dan je had gehoopt. Je haalt je tentamen niet, ondanks dat je echt super hard geleerd had. Of iemand met wie je iets had afgesproken, komt zijn afspraak niet na. En zo zijn er nog duizenden andere teleurstellingen. Je kunt er hopeloos van raken…

Ook ik loop wel eens tegen dit soort dingen aan. Laatst gebeurde dit weer… Ik werd er een beetje chagrijnig van. Totdat ik plotseling moest denken aan mijn cliënten (vast een seintje van de Heilige Geest) die met een hele goede reden hopeloos kunnen raken.

In het dagelijks leven werk ik als logopedist in de Neurorevalidatie. De cliënten die ik behandel hebben hersenschade opgelopen, waardoor zij vaak veel ‘doodgewone’ dingen niet meer kunnen. Sommige cliënten kunnen niet meer lopen. Andere cliënten, die bij mij komen, begrijpen hun gesprekspartners niet meer of kunnen zich niet meer uiten. Ze kunnen bijvoorbeeld woord-vind-problemen hebben. Ze weten dan heel goed wat ze willen zeggen, maar kunnen de woorden hiervoor niet meer vinden (iedereen heeft dat wel eens, maar mijn cliënten hebben dit in extreme mate). Als je dit mee maakt, staat je wereld totaal op z’n kop. Studeren of werken, zoals jij en ik dat doen, kunnen zij vaak niet meer. We kunnen ons slechts een voorstelling maken van hoe deze mensen zich voelen, maar het echt beseffen blijft lastig.

Nu was ik laatst op een congres dat over hersenletsel ging. Daarbij waren ook zes ervaringsdeskundigen aanwezig, ofwel zes mensen die zelf hersenletsel hadden opgelopen. De presentator van de dag legde hen een paar stellingen voor en één stelling zette mij aan het denken: ‘Mijn hersenletsel heeft mijn leven verrijkt.’ Ik dacht: ‘Hier zal niemand met hersenletsel het mee eens zijn.’ Maar tot mijn verbazing waren alle zes de ervaringsdeskundigen het met deze stelling eens!

De mensen met hersenletsel lieten ons als publiek zien dat hun leven totaal veranderd was, maar niet in de negatieve zin van het woord. Sommigen waren actief geworden als vrijwilliger bij verschillende goede doelen. Anderen hielden lezingen over hersenletsel tijdens bijeenkomsten of op scholen. Velen hadden hobby’s ontwikkeld, waar ze voorheen door de drukte van hun werk nooit aan toegekomen waren, enz.

Toen ik dit alles hoorde, besefte ik mij dat God teleurstellingen of zaken die anders lopen dan gehoopt, ook ten goede kan gebruiken. Ik wist dit al wel, maar werd weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk is het vervelend, als dingen niet zo lopen als ik had gehoopt. Maar lukt het mij om dan positief te blijven? Om op God te blijven vertrouwen? Te blijven beseffen dat God ook teleurstellingen ten goede kan gebruiken?

Ik wil jullie aansporen, om net als ik, bij teleurstellingen niet hopeloos te raken. Natuurlijk mag je balen, maar blijf niet in zak en as zitten. Breng je teleurstelling in gebed bij God en vraag Hem om kracht en inzicht (hoe moeilijk dat ook kan zijn!). Misschien wil God jou laten zien hoe je met deze situatie om mag gaan. Misschien wil Hij jou ergens heen leiden, waarvan je niet eens wist dat dit ook een optie was. Wie weet wat Hij voor jou in petto heeft?

Ik wens jullie heel veel succes en bid voor jullie! En onthoud dit: Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij (Jozua 1:9).

Liefs,
Lisanne

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!