Ik heb vaak gesprekken met vriendinnen over de vraag: wat wil God nou van mij? Ik wil God wel volgen, maar hoe weet ik nou wat Hij van me vraagt?

Heel toevallig zag ik, de dag dat ik weer zo’n gesprek had, een video van Bishop Robert Barron, die in zijn vlog precies dezelfde vraag stelde. Het antwoord dat hij erop gaf, was: kijk eens in Galaten 5:22. Wat je daar vindt is de volgende tekst:

“Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid,
trouw, zachtheid, ingetogenheid.”

Deze eigenschappen, deze vruchten laten ons zien of de Heilige Geest in ons woont.

‘Kom, Heilige Geest’
Nou, het lijkt makkelijk, zo’n formule, gewoon een paar eigenschappen die je even kunt afstrepen en voilà, je weet of de Heilige Geest in je woont of niet. Helaas is de realiteit vaak anders. Vaak willen wij duidelijk en snel antwoord op onze vragen, met name de vragen die grote beslissingen met zich meebrengen, zoals het onderscheiden van je roeping. Dit zijn vragen waar niemand een antwoord op zal kunnen geven behalve God. De Heilige Geest kan je hierbij beter helpen dan wie dan ook. Het enige wat wij hoeven te doen is Hem vragen. Hoe doen we dat? Door de simpele woorden: ‘Kom, Heilige Geest’ uit te spreken. Het fijne van dit gebedje is dat het zo kort is, dat je er nooit geen tijd voor kunt hebben. Je kan het bidden voor een tentamen, voor een gesprek, voor een vergadering, of voor het schrijven van een blog bijvoorbeeld. Of gewoon, zomaar. Omdat je net aan het denken was over een keuze die je moet maken, en daarvoor wijsheid wil van de Heilige Geest. Je kan het ook bidden op een meditatieve manier, dat je het gebedje keer op keer herhaalt, en daarbij jezelf open probeert te stellen voor de Heilige Geest.

Liefde
“Maar de vrucht van de Geest is liefde…”.
Eerder in zijn brieven beschrijft Paulus wat liefde is (1 kor. 13). Liefde is geduldig, goedertieren, alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, en alles duldt zij. Zij is niet op zoek naar zichzelf. Eigenlijk zie ik hier aardig wat overeenkomsten met de vrucht van de Geest. Ik denk dat wanneer we de eigenschappen van liefde, de échte liefde, op een rijtje zetten, dat we al een heel eind komen.

Bishop Robert Barron geeft in zijn video de volgende betekenis aan liefde: je wilt het goede voor de ander, en je doet daar iets aan. Het belangrijkste hierin is dat we niet zoeken naar onszelf in echte liefde. Liefde bestaat niet uit: ik maak jou gelukkig, in de hoop dat jij mij vervolgens gelukkig maakt. Dat is een liefde die nog teveel gericht is op jezelf. Wanneer we leven in deze liefde, gericht op de ander, verandert ons hele leven. We staan ’s ochtends niet op met een houding: wat kan ik uit deze dag halen?, maar met een houding: op wat voor manieren kan ik vandaag mijn liefde tonen?

Geduld
Dan komen we vanzelf aan bij de eigenschap geduld. Geduld komt vanzelf voort uit liefde. Wanneer we teveel gericht zijn op onszelf, zullen we alles en iedereen die in de weg staat bij wat wij zelf willen bereiken, als een obstakel zien dat we zo snel mogelijk willen pareren. Geduld komt echter als we leven met de houding dat de mensen of gebeurtenissen die geduld van ons vragen, mogelijkheden zijn om liefde te tonen.

Vrede en vreugde
Vrede is ook een eigenschap die onafscheidelijk is van het leven vanuit echte liefde. Onze innerlijke vrede zal niet afhankelijk zijn van de externe omstandigheden, als we, met behulp van de Heilige Geest, leven in liefde met Christus en God de Vader. We zullen met Hem altijd een diepe vrede ervaren, ook al leven er aan de oppervlakte allerlei onzekerheden. Vreugde gaat gepaard met deze vrede. Een mooi voorbeeld hiervan is moeder Teresa. Veel mensen die haar ontmoetten, zeiden na de ontmoeting dat ze geraakt waren door haar vreugde en haar lach. Dit is bijzonder als we bedenken dat we er later achter kwamen dat ze zich lang niet altijd vrolijk voelde; integendeel. Ze heeft jarenlang in eenzaamheid en depressie geleefd, bleek uit haar brieven. Ze voelde God niet en wist totaal niet of ze goed bezig was. Maar uit de vrucht van haar vreugde en vrede blijkt dat de Heilige Geest haar wel degelijk heel nabij was!

De Geest is Liefde
Zo zijn alle vruchten van de Geest eigenlijk een voortvloeisel uit de liefde. Dat is niet gek, als we bedenken wie de Heilige Geest eigenlijk precies is. De Heilige Geest is namelijk de Liefde tussen de Vader en de Zoon. De eeuwigdurende, gevende Liefde. Er is voor ons dus geen pasklaar antwoord op onze grote levensvragen. Maar er is wel een methode: we hoeven alleen maar om de Heilige Geest te vragen. Veni Sancte Spiritus – Kom, Heilige Geest.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!