Wat deden de apostelen na de verrijzenis van Jezus? Zij gingen de wereld over om iedereen te vertellen over Gods liefde en barmhartigheid. Kort geleden vierden we de zondag van Barmhartigheid, dit is de eerste zondag na Pasen. Het zette mij aan het denken: wat heeft Pasen dit jaar veranderd in mijn leven? Hoe kan ik, net zoals de apostelen, anderen vertellen over Gods liefde? Juist nu, zo vlak na Pasen, is het de perfecte tijd om te bekijken hoe jij in jouw leven meer kan treden in de voetsporen van Jezus en zijn apostelen.

 

‘Verkondigt het evangelie’

Na de verrijzenis van Jezus wijdden de apostelen hun leven aan het delen van het geloof met zoveel mogelijk mensen. ‘Daarop sprak Hij tot hen: “Gaat uit over de hele wereld en verkondigt het evangelie aan heel de schepping” (Marcus 16, 15). Vele heiligen zijn in de voetsporen van Jezus en zijn leerlingen getreden en hebben de Blijde Boodschap verkondigd. Het evangelie is de hele wereld overgegaan. Toch zijn er nog zoveel mensen die Jezus niet kennen. Wij zijn de apostelen van deze tijd. Aan ons vraagt Jezus om de Blijde Boodschap met anderen te delen.

 

Er zijn in het leven zó veel momenten, waarop jij Gods liefde kan laten zien! Dit kan via jouw daden en soms door middel van jouw spreken. Het is echter niet altijd makkelijk om dit te doen. Misschien kom je niet altijd uit voor je geloof. Jouw visie op de wereld, die vaak zo anders is dan die van ongelovige mensen, houd je liever voor jezelf. Je wilt niet opvallen. Je wilt geen ‘outcast’ zijn. Herken je jezelf hierin? Jezus volgen in het licht van Pasen betekent echter wél jouw geloof delen met anderen. Gods liefde is niet bedoeld om voor jezelf te houden. Jezus houdt ook zóveel van de mensen die Hem nog niet kennen en Hij vertrouwt het toe aan jou om deze mensen te vertellen over Hem. ‘Zozeer immers heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat al wie in Hem gelooft niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben’ (Johannes 3, 16).

 

Goede eenzaamheid

Het kan soms eenzaam zijn, als je merkt dat je één van de weinigen of misschien wel de enige bent in jouw omgeving die gelooft. Ik ben wel eens geneigd om mijn normen en waarden een klein beetje aan te passen aan de huidige cultuur. Het is belangrijk om vast te houden aan jouw normen en waarden, die zijn gebaseerd op Jezus’ openbaring. Laat jouw normen en waarden niet afzwakken door onze seculiere cultuur. De wereld verandert, maar Gods Woord verandert niet. Als jij dit soms, net zoals ik, moeilijk vindt, vraag God dan om de genade van meer vertrouwen in Hem! Het eenzame gevoel dat soms gepaard gaat met het hebben van deze andere normen en waarden, is geen gemakkelijke maar wel een goede vorm van eenzaamheid. Over deze ‘goede vorm van eenzaamheid’ vertelt Fr. Mike Schmitz in een recent filmpje op YouTube (een aanrader!).

 

Wees niet bang!

Waren veel heiligen niet vaak ‘outcasts’ in hun samenleving? Kijk eens naar de apostelen en alle eerste leerlingen van Jezus. Zij waren allemaal ‘outcasts’ en hadden een boodschap te verkondigen, waar velen niet naar wilde luisteren. Tijdens de Wereldjongerendagen in Panama kreeg ik van een zuster een gebedskaartje, waar de volgende inspirerende tekst op staat:

 

Do not be afraid to be saints, courageous young men and women, who stand up in the midst of selfishness and emptiness of the promises of the world, witnessing to a greater purpose in life. Do not be afraid of being different from those who do not believe, for you are to be the salt of the earth and the light of the world.

 

Een nieuw begin

Pasen is een nieuw begin. Daarom is juist Pasen het moment om te bedenken waar jij in jouw leven meer kan vertellen over Jezus en op welke momenten jij Jezus’ liefde en barmhartigheid kan laten zien aan de mensen om jou heen. Met overtuiging en enthousiasme, met blijdschap en zonder angst. Wees niet bang om heilig te zijn!

‘Nogmaals zei Jezus tot hen: “Vrede zij u. Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik u” (Johannes 20, 21).

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!