Deze maand leer ik opnieuw de stilte te koesteren. Omdat ik het heel moeilijk heb met mijn eigen verlegenheid en introvert-zijn, ben ik de stilte de laatste tijd een beetje kwijtgeraakt. In deze chaotische, luide en drukke samenleving heb ik het gevoel dat er geen plek is voor rust, geen ademruimte, en al helemaal geen plaats voor timide mensen. Als je daar ook mee worstelt, wil ik je alvast dit verklappen: je mag er zijn zoals je bent. Je bent een kostbare oase voor anderen en God laat zich het meeste vinden in de stilte.

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, zo net na het vuur van Pinksteren, na de Heilige Geest te hebben ontvangen. Maar ging het getuigen en in vreemde talen spreken van de apostelen ook niet vooraf door stilte en gebed? “Een nieuw lied gaf Hij me in de mond, een lofzang voor onze God” (Psalm 40:4) en “Wie spreekt er, als het niet op het bevel van de Heer is?” (Klaagliederen 3:37).  Deze verzen tonen ons dat het de Heilige Geest is die door ons spreekt. Laat je door Hem beminnen in de stilte van je hart en wees niet bang om daarna je mond te openen en God aan het werk te laten. Hij wil ons allemaal, zoals we zijn – extravert, introvert, super-sociaal, uiterst-verlegen of een beetje van alles (laten we vooral ook niet in hokjes gaan denken) – gebruiken als Zijn instrumenten van liefde, elk op onze eigen manier! En niets, helemaal niets, kan zijn oneindige liefde voor ons veranderen. In het mooie boek “Present over perfect” van Shauna Niequist las ik deze week over haar ochtendritueel: “Voordat de dag begint sluit ik mijn ogen en stel ik me een rood hart voor en ik herinner mezelf aan wat echt belangrijk is: dat God van me houdt en dat ik vandaag niets kan doen om meer liefde te verdienen – helemaal niets. En dat ik vandaag ook niets kan doen om die liefde te verliezen of te breken – helemaal niets.”

Daarom wil ik jullie in deze blog aansporen om de stilte te gaan opzoeken. “Proef en geniet: hoe zoet is de Heer” (Psalm 34:9). Voordat je aan je dag begint, neem een kort gebedsmoment. En voordat je tijdens dat gebedsmoment alle zorgen en angsten en gebeden en bedankingen aan God geeft, probeer het ook vanbinnen stil te maken. Plaats je eerst in Zijn aanwezigheid, geniet gewoon van het samenzijn met Jezus. Bekijk bidden eens als in de zon zitten, genietend met je ogen dicht, of als een kindje dat zich in een bolletje opgekruld op de schoot van een lieve (groot)ouder nestelt. Ikzelf probeer altijd te beginnen met een gebed tot de Heilige Geest, om mijn hart wagenwijd te openen en me te helpen helemaal stil te worden om Zijn aanwezigheid te kunnen voelen. Het lukt niet altijd, maar ik vind het altijd veel fijner om even tot rust te komen dan om mijn waslijstje aan gebeden op te zeggen en weer door te gaan.

En wees ook niet bang of beschaamd om die stilte mee te nemen tijdens de dag, naar school, naar het werk, naar je vrienden, naar je muziekles. Shauna drukt het op deze manier uit: “Wanneer ik het een paar minuten stil maak, wanneer ik mezelf toesta om bekeken en bemind te worden door de God die mij geschapen heeft, dan neem ik de innerlijke stilte mee terug het geluid in, als een geheim. Er is een stil plekje in mij dat ik overal mee naartoe draag, en wanneer ik vragen, angst, chaos op me af voel komen, dan zoek ik die stilte op, die diepe rust, de schatkist vol van Gods liefde en vrede die ik meedraag in mijn ziel.” Ik ben het waard om voor te sterven! Dat zeg ik even tegen mezelf als het lawaai van de wereld me omver dreigt te blazen.

Toen trok de Heer voorbij. Er ging een zeer zware storm voor de Heer uit die bergen deed splijten en rotsen verbrijzelde. Maar de Heer was niet in de storm. Op de storm volgde een aardbeving. Maar ook in de aardbeving was de Heer niet. Op de aardbeving volgde vuur. Maar ook in het vuur was de Heer niet. Op het vuur volgde het suizen van een zachte bries. Zodra Elia dit hoorde, bedekte hij zijn gezicht met zijn mantel, ging naar buiten en bleef staan bij de ingang van de grot.” (1 Kon 19, 11-13)

Geniet van Gods aanwezigheid in het zachte briesje, in de stilte van je hart!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!