Lieve lezeressen,

Het jaar 2020 is inmiddels achter de rug. En het was me weer een jaartje! Heel veel dingen liepen anders dan verwacht. Van de een op de andere dag moesten we thuis gaan studeren of werken. Activiteiten gingen niet door of moesten op een andere manier worden vormgegeven. Bruiloften werden uitgesteld en er waren weinig andere feestjes. We zijn er dit jaar meer dan eens achter gekomen dat ons leven niet planbaar is. Alles liep namelijk anders dan gepland…

 

Ons leven is niet planbaar…

Dat ons leven niet planbaar is, is niet alleen iets van het afgelopen jaar. Ook daarvoor was voor sommige mensen al duidelijk dat een ziekte of auto-ongeluk je leven op z’n kop kan gooien. Dromen en plannen die je in het leven hebt, kunnen dan opeens niet meer mogelijk zijn. Als logopedist in een revalidatiecentrum voor jongvolwassenen kom ik dit soort situaties regelmatig tegen. Dat is soms best even slikken.

 

Heilige Jozef

En ook in de tijd van Jezus wisten veel mensen dat je leven plotseling een andere wending kon nemen. Eén persoon wil ik in deze blog graag wat meer uitlichten. Onze Paus Franciscus heeft het komende jaar aan hem gewijd: de Heilige Jozef. Hij weet als geen ander dat je het leven niet vooraf geheel kunt uitstippelen. Hij heeft dit aan den lijve ondervonden.

 

We weten niet precies wat Jozef allemaal dacht. Maar ik kan me zomaar voorstellen dat hij als jongeman droomde over zijn toekomst. Misschien droomde hij ervan om te gaan trouwen met een mooie en lieve vrouw. Vervolgens zou hij samen met deze vrouw gaan settelen in het dorpje Nazareth en met haar een gezinnetje gaan stichten. Hij zou blijven werken als timmerman en zo geld verdienen om zijn vrouw en kinderen te kunnen onderhouden. Tevens zou hij als vrijwilliger betrokken blijven in de tempel. Hij zag het helemaal voor zich!

 

Het liep even anders

Maar zoals wij weten liep het allemaal net even anders. Zo was zijn vrouw plotseling zwanger en van niet zomaar een kind, maar van de langverwachte Messias! Het is dan ook niet zijn eigen Kind, maar de Zoon van God. Jozef weet niet meer wat hij moet doen. Hij wordt bang van deze situatie en staat op het punt Maria te verlaten (Mattheüs 1, 20). Alles liep anders dan gepland…

 

Gods plan

Dan grijpt God in. God toont Jozef door een engel en in verschillende dromen een stukje van Zijn plan met Jozefs leven. Het wordt iets duidelijker van wat God van Jozef verwacht. En dat is nog niet alles. Jozef geeft zijn eigen plan op en gehoorzaamt God. Op verzoek van God blijft Jozef Maria trouw en besluit hij voor Jezus te gaan zorgen.

 

Overgave

En dat is precies wat ik zo ontzettend mooi aan Jozef vind! Hij legt zijn eigen plannen neer en durft zich aan Gods plan over te geven. Het lijkt er in eerste instantie op dat Jozef hier weinig moeite mee heeft. Maar ik ben er vrijwel zeker van dat het hem best wat heeft gekost om af te zien van al zijn dromen en plannen. Toch bleef hij God gehoorzaam en deed hij nederig wat er van hem gevraagd werd.

 

Voorbeeld

Jozef is daarom echt een voorbeeld voor mij en misschien ook wel voor jou. Ik vind het best lastig om mijn plannen los te laten. Als een echte control-freak zorg ik er graag voor dat ik alles goed geregeld heb. Zo plan ik graag alvast wat ik de komende weekenden ga doen of waar ik over een paar jaar wil staan qua werk, etc. Maar door al dat plannen, merk ik ook dat ik minder gevoelig voor Gods plan. Wat wil God eigenlijk dat ik doe? Vandaag, morgen en over een jaar? Durf ik net als Jozef mijn plan los te laten als God mij daar om vraagt? Vertrouw ik God eigenlijk wel echt?

 

Komend jaar

Ik daag je uit om het komende jaar je eigen plannen wat meer los te laten. Ga in je gebedstijd op zoek naar Gods plan. Timmer je hele weekend niet dicht met allerlei activiteiten (als dat natuurlijk weer mag), maar laat eens wat ruimte over voor spontane verrassingen. Want alleen als je God de ruimte geeft om jou Zijn wil te laten doen, kan Hij dat ook daadwerkelijk doen. En misschien loopt alles dan wel anders dan gepland, maar als het volgens Gods plan verloop dan is het altijd goed!

 

Ik wens je een heel gezegend 2021!

Veel liefs, Lisanne

“Jozef, zoon van David, wees niet bevreesd (…).”
Mattheüs 1, 20

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!