‘We hebben al zo veel samen meegemaakt en we zijn al zo ver gekomen. Ik wil niet bij hem weg.’ Onze relatie was al vaker uit geweest dan ik kon bijhouden, maar op de een of andere manier kwamen we altijd weer bij elkaar. We waren onzeker en in de war. Het was duidelijk dat we geen van beiden vrij waren.

Alleen als je vrij bent, kun je het geschenk van de liefde geven. Net zoals sommige jongens slaaf zijn van hun hormonen, zo was ik slaaf van mijn angst om alleen te zijn. Ik voelde me al alleen als ik bij hem was, dus ik wilde me niet eens voorstellen hoe eenzaam ik me zou voelen zonder hem. Maar alles maar accepteren om je angsten niet onder ogen te hoeven zien, dat is geen liefde.

Waar mannen hun gevoel van eigenwaarde over het algemeen verbinden aan hun prestaties, laten vrouwen dat meestal afhangen van de kwaliteit van hun relaties. Als die relaties slecht zijn, voelen zij zich ook slecht. Dat wil trouwens niet zeggen dat mannen niet beïnvloed worden door hun relaties met anderen, maar over het algemeen gaan zij daar afstandelijker mee om.

Voor vrouwen betekent dit dat we vaker nauwe banden met mensen aangaan en dus ook sneller het risico lopen dat we onze eigenwaarde aan die relaties gaan ontlenen. Misschien stort je je steeds om oppervlakkige redenen in romantische relaties, in plaats van rustig op zoek te gaan naar de kwaliteiten die je in een toekomstige echtgenoot wilt zien.

(…)

Het is zinvol om vrijgezel te zijn. Je bent vrij om erachter te komen wat je doelen en dromen in het leven zijn, zodat je weet wat je passie is en op welke manier jij de wereld beter wilt maken. Het opent je de ogen. Vrijgezel zijn is niet hetzelfde als alleen zijn; het betekent dat je de kans hebt om te leren hoe het is om voor anderen te leven. Wees niet bang om een tijdje geen relatie te hebben. Onafhankelijkheid maakt ons aantrekkelijker.

Als je je eenzaam voelt kun je gemakkelijk gaan geloven dat niemand anders eenzaam is, maar dat is een leugen. Ik durf te wedden dat sommige van de populairste mensen op jouw school eenzamer zijn dan je je voor kunt stellen. Iedereen dacht dat de meisjes in mijn vriendengroep gelukkig waren, maar niemand wist van de drugs, de eetstoornissen, de dieetpillen, de problemen met drank, de gebroken gezinnen, het niet geaccepteerd worden en de ontrouwe vriendjes.

Als je je eenzaam voelt, ga dan naar God en ‘schuift al uw zorgen op Hem af, want Hij heeft zorg voor u’ (1 Petr. 5,7). Vertrouw je hart en je lichaam aan God toe. Pas als Zijn liefde genoeg voor je is, ben je in staat om de liefde aan te nemen die Hij voor jou gepland heeft.

Deze tekst komt uit het boek: Pure Womanhood, geschreven door Crystalina Evert. Hier kun je de Nederlandse versie bestellen!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!