‘Al zou de wereld vol met doornen groeien, een liefdevol hart blijft altijd een hof waar rozen bloeien.’ – Jalal al-Din Rumi (Perzische dichter en filosoof). Herinner je nog het moment waarop je van iemand een roos hebt ontvangen? En dat je jezelf hierdoor geliefd voelde en je hart werd veroverd? Deze blog laat zien hoe je de harten van Jezus en Maria kan veroveren, namelijk door het Rozenkransgebed.

Toen ik twee jaar geleden in Medjugorje op bedevaart was, werd ik verliefd op het Rozenkransgebed. Ik weet niet eens meer exact waarom, maar sindsdien groeide mijn verlangen te proberen om iedere dag een Rozenhoedje te bidden. Ik vond het erg fijn om door de geheimen samen met Maria naar het leven van haar en Jezus te kijken. Op een gegeven moment wilde ik me inhoudelijk meer in het Rozenkransgebed verdiepen, waarna ik het boekje ‘The Secret of the Rosary’ begon te lezen van de Heilige Louis Marie De Montfort.

 

De oorsprong van de Rozenkrans

Misschien weet je net zoals ik toen niet veel over de geschiedenis van de Rozenkrans. Om te beginnen bestaat het Rozenkransgebed (zoals wij die kennen) sinds het jaar 1214. Het was aan de kerk gegeven via de Heilige Dominicus (stichter van de Dominicanen), die het van Maria heeft ontvangen. Het was bedoeld als een krachtig middel om zondaars te bekeren. Echter werd het Rozenkransgebed na een tijdje vergeten. Dit herken ik bij mezelf als ik een drukke dag heb en vooral gericht ben op alle taken die ik die dag moet afronden. Maria droeg daarna dankzij de barmhartigheid van God de zalige Alan de La Roche op om het Rozenkransgebed nieuw leven in te blazen. Hij begon dit werk in 1460.

 

De kroon van rozen

Dit nieuwe leven werd volgens de kronieken van de Heilige Franciscus zichtbaar bij een jonge broeder die altijd voor het avondeten de Rozenkrans bad. Op een avond bad hij het te laat, waarna hij toestemming van de overste kreeg om het alsnog te bidden en later aan te sluiten bij het avondeten. Het duurde lang voordat de jonge broeder terugkwam, waarna de overste een andere broeder stuurde om hem te halen. Deze broeder zag de jonge broeder in hemels licht tegenover Moeder Maria en twee engelen. Prachtige rozen kwamen uit zijn mond en de engelen namen deze één voor één en plaatsten deze op het hoofd van Maria. Vandaar dat het woord ‘Rozenkrans’ ‘kroon van rozen’ betekent. Uiteindelijk werden er nog twee broeders door de overste naar de cel gestuurd en ook zij zagen hetzelfde.

 

De rode en witte rozen

De Jezuïet Alphonsus Rodriguez bad evenals de jonge broeder vurig de Rozenkrans. Hij zag vaak een rode roos uit zijn mond komen bij iedere Onze Vader en een witte roos bij iedere Weesgegroet. Volgens hem zijn deze rozen verschillend in kleur maar ze zijn gelijk in pracht en geur. Alle rozen samen vormen een kroon. Ook jij legt iedere keer, wanneer je de Rozenkrans bidt, een kroon ofwel een krans van rode en witte rozen op de hoofden van Jezus en Maria. Het zijn hemelse rozen die nooit vergaan en die nooit hun schoonheid verliezen. Echter verlies ik wel soms mijn aandacht tijdens het Rozenkransgebed of voel ik Gods aanwezigheid niet. Ook moet ik mezelf soms er echt toe zetten om er de tijd voor vrij te maken en heb ik stiekem ook niet altijd zin. Op deze momenten probeer ik te denken aan een Bijbeltekst die laat zien hoe trouw God aan mij is. ‘Prijs de Heer, want Hij is goed. Zijn liefde en trouw duren tot in eeuwigheid’ – 1 Kronieken 16,34. Vandaar dat God het meer dan waard is dat ik ook trouw blijf aan hem. Verder helpt het mij om ’s ochtends direct als ik wakker word een Rozenhoedje te bidden. Hierdoor is het fundament van mijn dag gebed, waarna ik vervolgens samen met God aan al mijn dagtaken kan beginnen.

 

Wapen van gebed en liefde

Onze Heilige Moeder Maria roept ons ook op om het Rozenkransgebed te bidden. We bevinden ons namelijk in een wereld vol doornen vanwege de (geestelijke) strijd tussen goed en kwaad. Volgens Pater Pio is het wapen dat voor deze strijd vanuit het goede leger wordt gebruikt de Rozenkrans. Het is het wapen van gebed en liefde. Hiermee strijd je tegen het kwaad, omdat je Christus helpt alle harten van zijn geliefden te veroveren. Bovendien kun je het Rozenkransgebed zien als voeding voor jouw hof (hart) waardoor rozen kunnen bloeien. Vandaar dat ik je uitnodig om in deze Maria maand (oktober) van deze rozen een krans te maken. Geef deze krans aan Jezus en Maria en verover hiermee hun harten.

Veel Liefs en Gods zegen, Karolina

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!