Zie je hoe teder Monica Augustinus’ hand vasthoudt?

Lieve lezeressen

Het doet me vaak pijn om te zien hoe soms mensen uit mijn dichte omgeving, ver weg van God staan. Sommigen hebben wel een Katholieke opvoeding gekregen, maar ze gaan niet verder in hun geloof. Ik kan dan wel voor hen bidden, maar ik had vaak het gevoel dat het geen verschil maakte.

Een tijdje geleden gaf God me hiervoor het voorbeeld van de Heilige Monica en de Heilige Augustinus (4e-5e eeuw): H. Monica was de moeder van H. Augustinus. Ze was getrouwd met een ongelovige man met wie ze naast Augustinus nog 2 kinderen had. Haar man stond niet toe dat hun kinderen gedoopt werden en wilde zelf ook geen christen worden. Monica hield niet op te bidden voor haar man en haar kinderen, met grote gevolgen: haar man bekeerde zich en twee van haar kinderen volgden hun roeping tot het religieuze leven. Alleen Augustinus bleef nog over en Monica maakte zich grote zorgen over zijn losbandige leven. Toch verloor ze de moed niet en bleef ze voor hem bidden.

Nadat hij lange tijd bleef vasthouden aan zijn bijgeloof, bekeerde hij zich uiteindelijk tot het christendom en liet zich dopen. Hij kreeg de titel van kerkvader en was een groot theoloog. Zijn geschriften worden nog steeds over de hele wereld gelezen en hij wordt gezien als een grote heilige. Misschien ken je wel enkele van zijn beroemde uitspraken: ‘Mijn hart is rusteloos, tot het rust vindt in U.’ of: ‘Zingen is dubbel bidden.’

Dit voorbeeld kwam dus in mijn hoofd op toen ik weer aan het piekeren was over die vele mensen die ik zo graag dichtbij God wil brengen. De Heilige Monica heeft door haar gebed haar hele familie tot het christendom gebracht. Wie ben ik om te denken dat mijn gebed niets uitmaakt? Haar geloof was groot, haar vertrouwen in de Heer zorgde ervoor dat ze niet ophield te bidden voor alle mensen rondom haar. Augustinus verdiepte zich eerst in allerlei filosofische theorieën die duidelijk ingingen tegen het christelijke geloof en kreeg later de titel van kerkvader!!

Dit idee deed me beseffen dat echt niets onmogelijk is voor God. Als ik net als Monica niet ophoud te bidden voor al deze mensen, kunnen er grote dingen gebeuren! Mijn geloof is vaak heel klein en dan verlies ik de moed weer, maar ik mag weten dat het kan!

Tijdens de vasten wordt ons gevraagd om te vasten, aalmoezen te geven en ons gebed meer te verzorgen. Ik wil jullie uitnodigen om samen met mij te bidden voor diegenen in onze omgeving die ons gebed het meeste nodig hebben om (terug) bij God te komen. Heilige Monica heeft jaren gebeden zonder resultaat, dus misschien zullen we er op het einde van de vasten de vruchten niet van zien, maar God zal intens met deze personen aan de slag gaan. Daar ben ik vast van overtuigd. Laten we ons verenigen met de Heilige Monica, in vertrouwen, in geloof. Kies één persoon uit, of meerdere, voor wie je deze vastentijd speciaal gaat bidden. Je kan zelf invullen hoe je dat wil doen: de rozenkrans bidden, de H. Mis opdragen, vasten voor die persoon …  Ikzelf wil het onder andere gaan doen door onderstaand gebed elke dag te bidden:

Heilige Monica,

Ik heb uw gebed nodig.
U weet precies hoe ik me nu voel, omdat u zich ook ooit zo voelde.
Ik heb pijn en ik ben wanhopig.
Ik wil zo graag dat {naam van persoon} terugkeert naar Christus in Zijn Kerk, maar ik kan het niet alleen, ik heb Gods hulp nodig.
Smeek alstublieft samen met mij dat de krachtige genade van de Heer in het leven van {naam} kan stromen.
Vraag de Heer Jezus om zijn/haar hart te verzachten, een pad voor zijn/haar bekering voor te bereiden en het vuur van de Heilige Geest in zijn/haar leven te brengen.

Verlies de moed niet, laat je niet ontmoedigen, ga ervoor! 🙂

Liefs en een gezegende vasten!

(Bron levensverhaal en gebed, er staat ook nog een mooi filmpje dat de moeite waard is om te bekijken)

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!