Lieve lezeressen

Als er één heilige is die me altijd heeft aangesproken door haar zuiverheid, is het wel de Heilige Maria Goretti. Misschien heb je wel al een keer over haar gehoord; haar verlangen om zuiver te zijn heeft me heel vaak ontroerd. Ik vertel kort haar verhaal.

Maria Goretti werd geboren op 16 oktober 1890 in een boerengezin dat het niet makkelijk had om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen ze negen jaar was, stierf haar vader. Hierdoor kwam er veel werk op haar schouders, maar ze mopperde niet. Ze deed het huishouden en zorgde voor haar kleinste zusje Teresa. Ondanks de armoede hielden ze allemaal van elkaar en bleven ze dicht bij God.

Na een aantal keer verhuisd te zijn, kwamen ze wonen naast een jongen – Alessandro – en zijn gezin. Alessandro probeerde vaak in Maria’s buurt te komen en toen Maria 12 jaar was, dwong hij haar met hem naar bed te gaan. Zij weigerde en riep uit dat het een doodzonde was, dat God het niet goedkeurde. Alessandro gaf er geen gehoor aan en ging door met bedreigen en dwingen. Toen duidelijk werd dat Maria niet ging opgeven, nam hij een mes en stak haar 14 keer.

Een beetje later kwamen haar moeder en broers van het veld en zagen haar daar bloedend liggen. Ze brachten haar meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar ze geopereerd werd. De chirurg vroeg haar: ‘Denk aan mij als je in het paradijs bent.’ Maria wist niet hoe erg ze eraan toe was en antwoordde: ‘Wel, je weet niet wie er als eerste zal zijn.’ Toen antwoordde hij: ‘Jij, Maria!’, waarop zij zei: ‘Dan zal ik aan u denken.’ Enkele uren later, toen ze aan het sterven was, zei ze: ‘Ik vergeef Alessandro, ik wil dat hij met mij in het paradijs zal zijn.’

Alessandro belandde in de gevangenis en had nergens spijt van, totdat hij droomde dat hij in een tuin was. Maria was er ook en gaf hem lelies die onmiddellijk in zijn handen verbrandden. Toen hij wakker werd, was hij een ander mens. Hij biechtte zijn misdaad op en veranderde zijn leven. Toen hij 27 jaar later vrijgelaten werd, ging hij meteen naar Maria’s moeder toe om haar om vergeving te vragen. Zij schonk hem die, terwijl ze zei: ‘Als mijn dochter hem kan vergeven, wie ben ik om hem die vergeving te onthouden?’

Bij de heiligverklaring van Maria in 1950, stond Alessandro naast Maria’s moeder op het Sint-Pietersplein in Rome en later trad hij in als lekenbroeder bij de Kapucijnen (Een lekenbroeder is een kloosterling die wel de geloften van de orde aflegt, maar niet gewijd wordt. Hij voert meestal handenarbeid uit of zorgt voor andere materiële en praktische zaken.) Hij die haar wilde aanranden en uiteindelijk vermoordde, ging het klooster in!!

De kans dat je in een gelijkaardige situatie terechtkomt is – gelukkig – niet groot, maar de kans dat iemand in een relatie vraagt over de grenzen te gaan die je voor jezelf had opgesteld, is wat groter. Maria Goretti kan voor ons allemaal een voorbeeld zijn, in die situaties, maar ook in het alledaagse leven. Door getuigenis af te leggen van de zuiverheid, door die niet te willen opgeven, heeft Alessandro uiteindelijk zijn hele leven aan God gegeven door in te treden als lekenbroeder. Maria’s moed heeft zijn leven veranderd en zij mag nu ons grote voorbeeld zijn.

We zullen misschien nooit zien wat de vruchten zijn van wat we anderen vertellen of proberen mee te geven over de zuiverheid. Desondanks mogen we op God vertrouwen dat Hij ons gebruikt als Zijn instrumenten om het mooie wat de zuiverheid is, door te geven.

God bless!
Dietlinde

Laten we op voorspraak van de Heilige Maria Goretti aan God vragen om Zijn instrumenten te mogen zijn in het leven van anderen, door te getuigen van de bijzondere waarde van ons lichaam en de zuiverheid.

(Bron voor het levensverhaal, hier staat ook een mooi filmpje over haar leven!)

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!