We leven allemaal heel intens toe naar Pasen met de veertigdagentijd. We nemen ons van alles voor, proberen meer te bidden, meer tijd voor familie, minder tijd op social media… Bedenk het allemaal maar niet. En dan is het Pasen, groot feest, Christus is verrezen, lekker weer chocola eten… Maar wat dan?… De houvast van de veertigdagentijd is weg, en we vallen alweer snel terug in ons oude ritme. Tenminste, dat merk ik bij mijzelf.

Maar weet je wat? We zitten nog in het hoogseizoen van Pasen! We mogen 50 dagen lang Pasen vieren, en aan het einde hiervan is er nog een groot feest: Pinksteren. En het is niet voor niets dat we nu weer 50 dagen krijgen om toe te leven naar het volgende grote feest.

 

Pinksteren? Heilige Geest?

Met Pinksteren vieren we de komst van de Heilige Geest. Na de verrijzenis van Jezus blijft Hij nog een tijdje onder de mensen, maar al snel gaat Hij weer naar de Hemel, om bij zijn Vader te zijn (Hemelvaart). Gelukkig laat Hij ons niet in de steek, en belooft Hij dit: “Nu Ik ga, zal ik Hem (de Helper) tot u zenden.” (Johannes 16, 7)

Met Pinksteren komt de Heilige Geest om ons hier op aarde te leiden, en om ons te laten zien wie God is en hoe wij Hem kunnen vinden. Wanneer wij de Doop en het Vormsel ontvangen, dan ontvangen wij de Heilige Geest in ons.

Maar geef eens eerlijk toe, hoe vaak vraag jij echt de Heilige Geest om hulp? Praat jij ook wel eens met Hem zoals je met Jezus of met de Vader praat? Ik moet eerlijk zeggen dat de Heilige Geest voor mij vaak een vaag ‘figuur’ is, een of andere vage geest, met wie ik niet per se een persoonlijke band heb.

Oeps! Hij is namelijk net zo goed God zelf, evenveel als Jezus en de Vader. Hij is immers een van de drie Personen van de Heilige Drie Eenheid! En Hij maakt het mogelijk dat ik Jezus en de Vader kan leren kennen. In Romeinen 8, 15 staat immers:

“De Geest die gij ontvangen hebt, is er niet een van slaafsheid, die u opnieuw vrees zou aanjagen. Gij hebt een geest van kindschap ontvangen, die ons doet uitroepen: Abba, Vader!”

Ik wil graag als Dochter van God leven, en Hem echt helemaal als Vader kunnen aanroepen. Daarom wil ik graag de Heilige Geest beter leren kennen, en een persoonlijke band met Hem opbouwen. Hoe ga ik dat doen?

 

Voorbereiden op Pinksteren

Tussen Pasen en Pinksteren zitten 50 dagen, oftewel 50 dagen om ons voor te bereiden op Pinksteren. In deze periode wil ik mijn persoonlijke relatie met de Heilige Geest te verdiepen, en om mijn dagelijkse leven meer door Hem te laten leiden.

 

Praktische tips

Hoe ziet mijn voorbereiding er uit?

  • In de Bijbel (zie Jesaja 11, 2-3 en 1Korintiërs 12) vinden we zeven specifieke gaven van de Heilige Geest: wijsheid, verstand, raad, sterkte, kennis, vroomheid en vreze Gods.
    Iedere week probeer ik mij te richten op een specifieke gave (het zijn namelijk precies 7 weken. Als je later begint, kan je ook ná Pinksteren gewoon doorgaan.). Ook vraag ik in die week de Heilige Geest specifiek om mij die gave te schenken.
    Deze week focus ik mij op de gave van wijsheid. Dit doe ik door elke dag een stuk te lezen uit het Boek der Wijsheid (in de Bijbel). Zo mooi!

“Zij die op Hem vertrouwen zullen de waarheid verstaan en zij die trouw zijn zullen in liefde bij Hem verblijven, want genade en barmhartigheid vallen zijn uitverkorenen ten deel.” (Wijsheid 3, 9)

  • Iedere ochtend als ik wakker wordt probeer ik dit gebed te bidden: ‘Kom Schepper Geest’ (Veni Creator Spiritus).
  • Ik kijk de Wild Goose Series: Dit is een prachtige (Engelstalige) serie over de Heilige Geest! Goede kwaliteit, mooie beelden en hele mooie inhoud! Ieder filmpje duurt zo’n 20 minuten, dus goed te doen!
  • Wow! En toen ik deze blog aan het schrijven was vond ik ‘toevallig’ (niet dus;)), een artikel van Paus Franciscus over de zeven gaven van de Heilige Geest! Deze is dus ook de moeite waard om te lezen.

Ik nodig jou uit en moedig jou aan om ook jouw persoonlijke relatie met de Heilige Geest te verdiepen. En wees dan niet verrast als er prachtige dingen in jouw leven gaan gebeuren!

“The Holy Spirit brings people into divine life as children of God where they can live as true children, in a relationship of intimacy, freedom, and faith in the love and mercy of God.”
Paus Franciscus

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!