Laatst was ik aan het onderscheiden wat God van me vroeg en ik probeerde te luisteren, maar verstond niet echt iets. Ik wilde mijn verhaal delen en advies krijgen van een vriend en hij vertelde hoe hij deze vakantie door outreaches en kampen geleerd had dat God werkelijk spreekt. En laat dat geloof in Gods sprekende stem nu precies zijn wat ik nodig had.

 

God is in staat

Een week later was ik er nog steeds niet uit wat ik moest doen. Ik was op vakantie en sliep met een vriendin in een veel te hete kamer. Gevolg, ik kon niet slapen en ging maar even de gang op om een kopje thee te drinken. Op de gang vond ik een stiltecentrum waar je met elk geloof kan bidden. Ik vond een crucifix, zette die neer en vond een Bijbel waarin ik begon te lezen. Ik las het eerste hoofdstuk van Jezus Sirach vers 14 “Het begin van de wijsheid is ontzag voor de Heer” (Jezus Sirach 1, 14) en ik dacht na over die godvrezendheid. Godvrezendheid is niet zozeer bang zijn, maar vooral het besef dat God tot grootse dingen in staat is. Hij is in staat tot iets wat wij niet kunnen. Dat stelde me in staat om te kunnen zeggen: “God ik zit met deze keuze, ik geloof dat U iets in beweging kan zetten zonder dat ik iets doe, ik geef U een week om dat te doen en als er niets gebeurt heb ik ook mijn antwoord.” Er gebeurde niets en dat was een antwoord wat misschien moeilijker te aanvaarden was dan wanneer God wonderlijk wel iets had gedaan. Echter had ik deze deal met God met een vriend gedeeld en dat hielp me om toch op dit antwoord van God te kunnen handelen.

 

Geen onderhandel God

Vroeger hadden ouders het voor het zeggen, nu gaan kinderen in onderhandeling met hun ouders. Ik denk dat de eerbied voor onze ouders langzaam verdwijnt en daarmee ook een stuk eerbied voor God. Hierbij gaat het om het erkennen van de grootsheid van God, het in staat zijn tot meer, het werkelijke geloof dat Hij echt tot ons wil spreken en dat doet. Je kunt proberen te luisteren naar Gods wil, maar als je niet werkelijk gelooft dat Hij tot je wilt spreken en daartoe in staat is, wordt het toch lastig. En als we niet geloven dat Hij tot dingen in staat is, waartoe wij niet in staat zijn dan geven we Hem ook niet de ruimte om dat te Nu ben ik zelf nogal een control freak, dus vind ik het best lastig om datgene te verwachten wat niet in mijn eigen macht ligt. Godvrezendheid, het geloof in Gods macht, is dus ook controle loslaten en het onverwachte te verwachten.

 

“De voltooiing van de wijsheid is het ontzag voor de Heer, ze verzadigt de mensen met haar vruchten (Sir 1,16).”

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!